notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Google új terjeszkedési stratégiája. Milyen innovációs tervei vannak jelenleg a keresőóriásnak?

hirdetes

Google mint telefonszolgáltató? A kérdés csak az, hogy mikor?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Google igen komoly terjeszkedési stratégiát folytatott az elmúlt évtizedben. A technológia szinte minden területén kipróbálták, hogy hogyan tudnának új dolgokat létrehozni és piacvezető pozíciót szerezni úgy, mint ahogy anno a keresőszolgáltatásukkal, később a Gmail-lel, a Doubleclick-kel és a YouTube-bal tették. Az Android mobilplatform is igen nagy eladásokat ér el szerte a világban (több mint napi 300 000 aktiváció naponta). Emellett például robotautó és szélerőmű telepítési tervek megvalósításában is igen aktívan részt vesznek, azt pedig már mindenki tudja, hogy világszerte milyen komoly szerverparkkal rendelkeznek, mely átlagos felhasználók szemével nézve már-már elképzelhetetlen méreteket ölt. Vajon milyen terjeszkedési ambíciói lehetnek a keresőóriásnak a továbbiakban?

Egyes pletykák szerint a mountain view-i cég akár telekom szolgáltatóként is beléphet a piacra, mivel az ahhoz szükséges infrastruktúrával már teljes mértékben rendelkezik

    * A Nexus One direkt eladásainak befejezésével, megnyílt a Google Phone Gallery, mely egyfajta készülékboltként üzemel, ahol az egyes androidos telefonokat hasonlíthatjuk össze. Innen csak egy kis lépés az, hogy ne az eredeti gyártón/szolgáltatón keresztül, hanem a Google csatornáin történjen a valódi értékesítés és terméktámogatás is.
    * Az Open Handset Alliance-ban, (ami az Android OS-t felügyeli), a legbefolyásosabb szerepet a Google tölti be. Ő határozza meg a platform fejlesztési irányvonalát. Az operációs rendszert ingyen biztosítják a gyártóknak, mivel a bevételük legnagyobb részét még mindig a hirdetési bevételek teszik ki, melyek a keresőoldalakon jelennek meg. Ez igen kedvező a gyártóknak, a kaliforniai cég pedig elősegíti az Android gyors térnyerését.
    * A Google hamarosan internetszolgáltatóként is megjelenik az amerikai piacon, a tervek szerint több mint 500 000 felhasználót kiszolgálva majd.
    * A héten bejelentették, hogy a Google Voice-hoz áthordozhatjuk a korábbi telefonszámunkat, így már akár a több éve használt elérhetőségünkkel érhetjük el a szolgáltatást, igaz ez a szolgáltatás egyelőre még csak az Egyesült Államokban élők számára használható. Az viszont csak idő kérdése, hogy mikor válik világszerte is elérhetővé a Voice.

A cég kezében az egyik legnagyobb fegyver, a Google Voice szolgáltatás, melyet még 2009. márciusában indítottak el. Az első 5 hónap alatt több mint 1,4 millió főt számláló felhasználótábort tudtak elérni, melynek majdnem a fele nap mint nap aktívan bejelentkezik a rendszerbe. A mobilszolgáltatók szinte minden szolgáltatását teljes mértékben kiválthatja a Google hangalapú fejlesztése, VOIP-on keresztül telefonálhatunk és akár üzeneteket is küldhetünk, ahogy a Google Talkban már megszokhattuk.

Az értékesítésnél egyelőre nagyban függnek a szolgáltatóktól, mivel ők árulják a készülékeket és nyújtanak hozzá terméktámogatást is, de miután a Google rendelkezik az értékesítéshez szükséges infrastruktúra majdnem minden elemével, akkor miért ne hagyhatná ki a közvetítő telekom cégeket? Némi tapasztalattal már a Google is rendelkezik, de ezen próbálkozás sikeressége igen kétes eredetű volt – a direkt Nexus One eladások pontos adatairól kevés információt publikáltak.

hirdetes

A legfőbb cél számukra az lehet, hogy a Földön a lehető legtöbb felhasználót érjék el, amit kizárólag az Android OS licenszelésével nem tudnak elérni. Szinte biztosra vehető, hogy a jövőben új szolgáltatási területek felé is nyitnak majd. Erre enged következtetni, hogy még 2008-ban felvásároltak szinte az összes rendelkezésre álló használaton kívüli szélessávú optikai kábelt, – mely a dotcom lufi kipukkanása óta kihasználatlanul állt – megteremtve a későbbi szolgáltatóvá válás technikai feltételeit. Emellett pedig óriási összegeket fektettek a Verizon 4G-s hálózatának fejlesztésébe is.

 

google hálózat

 


Az, hogy rendelkeznek szükséges anyagi-, humán-, és technikai erőforrásokkal még nem jelent egyenes utat ahhoz, hogy hivatalosan is telekom szolgáltatók legyenek, mivel a szigorú törvényeknek is meg kell felelniük – adott esetben pedig a lobbiérdekek (főként a Verizon és az AT&T számára jelentene ez nagy érvágást) is közbeszólhatnak. A Google így is igen nagy cég – az Egyesült Államokban az egyik legnagyobb, – akinek az emberek magánszférájára már így is igen nagy rálátása van van (Gmail, Google Talk, Google Docs, Google Voice, Google Apps), így a további terjeszkedés komoly adatvédelmi aggályokat is felvethet.

Természetesen a céget ismerve meg fogják tenni a lépést – a kérdés tulajdonképpen az, hogy vajon mikor? A lehetőség adott, mivel a Szövetségi Hírközlési Hatóság (The Federal Communications Commission – FCC) nem fogadta el a szigorított internet semlegességi szabályokat, melyek egyelőre a vezeték nélküli közösségre vonatkoznak. Ez lehetőséget biztosít a telekom szolgáltatóknak arra, hogy korlátozzák az ügyfeleik hozzáférést egyes Google szolgáltatásokhoz. Erre példaként szolgál a YouTube letiltása bizonyos mobilhálózatokon. A következő ilyen lehet majd a Google Voice is.

hirdetes

Vajon mi történne akkor, ha a cég az “engedd közel a barátaidat, még közelebb az ellenségedet” taktikát játszaná el a Verizonnal például? A Google-től korábban sem állt távol a taktikázás, mivel 2008-ban, amikor az FCC megnyitott egy újabb frekvenciát, amire tulajdonképpen nem azért licitáltak, hogy megnyerjék (4,6 mrd USD-vel), csak biztosítani szerették volna, hogy valóban megnyílik az új sáv, legrosszabb esetben, ha nincs más érdeklődő, akkor az övék lesz. Végül a Verizon, és kis mértékben az AT&T nyerte meg a frekvencia feletti ellenőrzés jogát.

Az pedig, hogy látszólag baráti viszonyban vannak a szolgáltatók és a Google, nem biztos hogy mindig megmarad, mivel már 2007 óta minden évben olyan pletykák bukkannak fel, hogy a kaliforniai cég megvásárol egy kisebb telco-t, a Sprint-et, de itt ismét a szövetségi törvényeken kellene módosítani, hogy az akvizíció megtörténhessen. Az AdMob megvásárlását is komoly aggodalmak övezték, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Kamara (The Federal Trade Commission – FTC) engedélyezi-e a két cég összeolvadását.

Egy másik forgatókönyv szerint a Google a jövőben egyszerűen csak apránként felvásárolná majd a frekvenciatartományokat, vagy egyszerűen egy saját hálózatot építene ki “Wi-Fi a szteroidokon” néven, egy teljesen új, eddig még ismeretlen technológiával. Egy percig sem szabad elfelejtenünk, hogy a Google szélessávú internetszolgáltatóként való megjelenése egy lépést jelenthet majd a telefonszolgáltatás elindításához. Nem kérdéses, hogy be akarnak-e lépni a piacra. A fő kérdés az, hogy mikor teszik ezt meg, és milyen módon. Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a jövő.

Forrás: www.androidhungary.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

szervezet

munkatársak csoportja és feltételrendszer, a felelõsségi körök, a hatáskörök és a... Tovább

környezetközpontú irányítási rendszer, KIR

környezetközpontú irányítási rendszer KIR Egy szervezet irányítási rendszerének az a... Tovább

Tovább a lexikonra