notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Google saját műholdja, milyen méretekkel rendelkezik?

hirdetes

Saját műholdat lőtt fel a Google

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az amerikai légierő kaliforniai Vandenberg bázisáról egy Delata hordozórakétával fellőtték és Föld körüli pályára állították a GeoEye-1 műholdat, ami a Google térképalkalmazása, a Google Earth számára fog az eddiginél sokkal jobb felbontású képeket szolgáltatni.

A Google saját műholdja

 

A Google Earth képeit eddig az Ikonos és az Orbview meteorológiai műholdak készítették, a GeoEye-1 azonban kizárólag a Google számára dolgozik (illetve a fejlesztési költségekbe beszálló NGA katonai kormányügynökségnek). Plusz nagyobb katasztrófák, hurrikánok, földrengések esetén segít azzal, hogy pár óra alatt képes jó minőségű képeket készíteni a nehezen megközelíthető helyekről.

 

 

A Google műhold adatai

 

A GeoEye-1 műhold 681 kilométeres magasságban kering a Föld körül, óránként 26 ezer kilométeres sebességgel. A tervek szerint 30-45 napba telik majd a kameráinak bekalibrálása, így valamikor az ősz közepén kezdi el a Google központjába küldeni a képeit. Egy nap alatt nagyjából 300 ezer négyzetkilométernyi területet képes végigfényképezni a műhold.

hirdetes

 

 

A Google kamerái

 

A színes kamera felbontása 1,65 méter, míg a fekete-fehéré 41 centiméter. Utóbbinak a képét az amerikai törvények miatt le kell majd butítani, mielőtt az interneten bárki hozzáférne, mivel a félméteresnél jobb felbontású műholdképek használata Amerikában a katonaság kiváltsága. A KH-13 osztályú kémműholdak például képesek Föld körüli pályáról egy autó rendszámát leolvasni, ami pár centis felbontást feltételez. A műhold megépítése 502 millió dollárba került, és már készül az utódja, a GeoEye-2, aminek a kamerafelbontása 25 cm lesz, és 2011-12 körül áll majd pályára.

hirdetes

 

Forrás: index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségfejlesztés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények teljesítési... Tovább

stratégiai partnerkapcsolat

Olyan kölcsönösen előnyös, hosszabb távra szóló együttműködés, melynek során... Tovább

Tovább a lexikonra