notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Google News Archive

hirdetes

Google News Archive

Bödör Ferenc programozó
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az újságok több mint 200 éve helyi és nemzetközi információkat szolgáltatnak az olvasók számára politikáról, divatról, időjárásról, sport eredményekről. Becslések szerint szerte a világban újságok billiói hordozzák, a valaha megirt összes cikket.
A google célul tűzte ki azt, hogy segítsen az olvasóknak megtalálni bármely cikket amit valaha írtak, szerepeljen az egy kisváros hetilapjába, vagy egy nemzeti napilapban

A közelmúltban elindítottak egy kezdeményezést számos kiadóval karöltve, hogy még több régi újságot tegyenek elérhetővé az interneten. Mondjuk, szeretnél többet megtudni a holdra szállásról.

Próbálj meg rákeresni a témával kapcsolatos címmel a Google News Archive keresőben és máris olvashatsz egy cikket a Pittsburg Post-Gazette oldalain 1969-ből.
Az újságokat eredeti formájukban böngészheted, mintha csak a kezedben tartanád azt.

Online elérhető hírarchívumok

A google kezdeményezése előtt is voltak már digitális hírarchívumok. 2006-tól a google együttműködik  olyan lapokkal, mint például a New York Times és a Washington Post azért, hogy a létező digitális hírarchívumot, indexeljék és kereshetővé tegyék a Google News Archive-on keresztül.

hirdetes

Erőfeszítéseik eredményeként lehetőséged nyílik kis és nagy terjedelmű újságok internetes elérésére.  A munkánkba további partnerek kapcsolódtak be, mint például a ProQuest and Heritage. A Quebec Chronicle-Telegraph, több mint 244 éve tájékoztatja az embereket a világ dolgairól és a kezdeményezéshez csatlakozva mára ez is a Google News Archive részévé vált.

hirdetes

A Google News Archive jelene és jövője

A szolgáltatás által lehetőséged nyílik arra, hogy a számítógéped előtt ülve olyan történelmi eseményeket fedezz fel, mint a pl. a Titanic tragédiája. Nagyon izgalmas dolog egy 100 éves újságot olvasni akkori élethű formájában az eredeti fotókkal és cikkekkel.

Természetesen még rengetek információt kell digitalizálni, ahhoz, hogy a Google News Archive még többet nyújtson. A google célja, hogy idővel a Google Search képes legyen keresni a digitalizált újságok oldalain is. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére ... Tovább

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

Tovább a lexikonra