notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Mi is az a Google News?

Google News

Bödör Ferenc programozó
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Googe News 2003 szeptemberében indult. A szolgáltatás célja, hogy összefoglalja a hírportálokon megjelenő híreket, így alkotva egy átfogó naprakész hírfelületet. Az oldalon a hírek különböző kategóriákban rendezve kereshetők és olvashatók. (sport, politika, egészség, szórakozás, stb). A szolgáltatás közel három évig béta verzióban üzemelt és sok hírportál tiltakozott az ellen, hogy cikkeit a Google News is megjelenítse.

A szolgáltatás napjainkban

Immár ötödik éve elérhető a Google News szolgáltatás. A szolgáltatásnak azóta több vetélytársa akadt, ám mégis verhetetlennek bizonyul. Több mint 4500 híroldal tartalmát gyűjti össze és rendezi kategóriákban. A híroldalakat egyenlően kezeli és aszerint sorolja listába, hogy melyik tartalma igazodik leginkább az adott témához, tehát nem sorolja feltétlenül kiemelt helyre a BBC vagy más nagy hírszolgáltatók híreit.

Hírportálok álma, hogy bekerüljenek a Google News rendszerébe

Ugyan kezdetben a nagyobb hírportálok ellenezték és perrel fenyegetve próbálták elérni, hogy ez a szolgáltatás meghiúsuljon, mára viszont változott a helyzet. A google keresőhöz, hasonlóan a google news is a seo szakemberek versenypályájává vált. Minden hírpoltál illetve hírszolgáltatásal is bíró webhely szeretné, ha a hírei a google news oldalára is felkerülne és ott kiemelt helyen szerepelne. A Szolgáltatás jelenleg tíz nyelven működik, sajnos a magyar még nincsen ezek között.

hirdetes

News Sitemap – Hírek térképe

Webhelyünkhöz a video és forráskód mellet egyéb speciális oldartérképek is létrehozhatók. Ilyen például a cikkhez kapcsolódó news sitemap. Ami azokat a híreket és legfontosabb adataikat tartalmazza amit szeretnénk kereshetővé tenni a google hírkeresőjében a google newsban. A többi speciális sitmaphez hasonlóan a news sitemap is a sitemap protokoll kiterjesztése hír tartalmakra specializálva.

<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
        xmlns:news="http://www.google.com/schemas/sitemap-news/0.9">
    <url>
        <loc>http://mynewssite.com/article100.html</loc>

hirdetes
        <news:news>
            <news:publication_date>2006-08-17T03:19:00Z</news:publication_date>
            <news:keywords>Sport, Baseball</news:keywords>

        </news:news>
    </url>
</urlset>

A sitemapnek kötelezően tartalmaznia kell a hír publikációjának dátumát, lehetőleg időbélyeg formájában. Ennek hiányában a google news nem tudja megfelelően „értelmezni” a cikket így az nem fog bekerülni a google hírkeresőbe. A keresés hatékonyabbá tételéhez érdemes megfelelő adatokkal, kulcsszavakkal ellátni a sitmapben szereplő tartalmakat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 174

Átlagos értékelés: 4.7

Szótár

a mérés szabályozási rendszere

a metrológiai megerõsítéshez és a mérési folyamatok folyamatos szabályozásának... Tovább

MMSZ

Magyar Marketing Szövetség. -Szervezi és összefogja a marketing területén... Tovább

Tovább a lexikonra