notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi is az a Google News?

hirdetes

Google News

Bödör Ferenc programozó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Googe News 2003 szeptemberében indult. A szolgáltatás célja, hogy összefoglalja a hírportálokon megjelenő híreket, így alkotva egy átfogó naprakész hírfelületet. Az oldalon a hírek különböző kategóriákban rendezve kereshetők és olvashatók. (sport, politika, egészség, szórakozás, stb). A szolgáltatás közel három évig béta verzióban üzemelt és sok hírportál tiltakozott az ellen, hogy cikkeit a Google News is megjelenítse.

A szolgáltatás napjainkban

Immár ötödik éve elérhető a Google News szolgáltatás. A szolgáltatásnak azóta több vetélytársa akadt, ám mégis verhetetlennek bizonyul. Több mint 4500 híroldal tartalmát gyűjti össze és rendezi kategóriákban. A híroldalakat egyenlően kezeli és aszerint sorolja listába, hogy melyik tartalma igazodik leginkább az adott témához, tehát nem sorolja feltétlenül kiemelt helyre a BBC vagy más nagy hírszolgáltatók híreit.

Hírportálok álma, hogy bekerüljenek a Google News rendszerébe

Ugyan kezdetben a nagyobb hírportálok ellenezték és perrel fenyegetve próbálták elérni, hogy ez a szolgáltatás meghiúsuljon, mára viszont változott a helyzet. A google keresőhöz, hasonlóan a google news is a seo szakemberek versenypályájává vált. Minden hírpoltál illetve hírszolgáltatásal is bíró webhely szeretné, ha a hírei a google news oldalára is felkerülne és ott kiemelt helyen szerepelne. A Szolgáltatás jelenleg tíz nyelven működik, sajnos a magyar még nincsen ezek között.

hirdetes

News Sitemap – Hírek térképe

Webhelyünkhöz a video és forráskód mellet egyéb speciális oldartérképek is létrehozhatók. Ilyen például a cikkhez kapcsolódó news sitemap. Ami azokat a híreket és legfontosabb adataikat tartalmazza amit szeretnénk kereshetővé tenni a google hírkeresőjében a google newsban. A többi speciális sitmaphez hasonlóan a news sitemap is a sitemap protokoll kiterjesztése hír tartalmakra specializálva.

<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
        xmlns:news="http://www.google.com/schemas/sitemap-news/0.9">
    <url>
        <loc>http://mynewssite.com/article100.html</loc>

hirdetes
        <news:news>
            <news:publication_date>2006-08-17T03:19:00Z</news:publication_date>
            <news:keywords>Sport, Baseball</news:keywords>

        </news:news>
    </url>
</urlset>

A sitemapnek kötelezően tartalmaznia kell a hír publikációjának dátumát, lehetőleg időbélyeg formájában. Ennek hiányában a google news nem tudja megfelelően „értelmezni” a cikket így az nem fog bekerülni a google hírkeresőbe. A keresés hatékonyabbá tételéhez érdemes megfelelő adatokkal, kulcsszavakkal ellátni a sitmapben szereplő tartalmakat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

piac verseny

Az azonos fogyasztókért folytatott verseny, amely kiterjedhet a potenciális fogyasztókra és a... Tovább

környezeti előirányzat

környezeti előirányzat A szervezetre vagy annak részeire vonatkozó, a környezeti célokból... Tovább

Tovább a lexikonra