notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Online keresõk, a Google

hirdetes

Online keresõk, a Google

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az online idõtöltésben egyre nagyobb szerepe van az internetes keresõk használatának. Az így kapott információkat az internetezõk gyakran használják fel vásárlás elõtt, álláskeresésre, utazás megtervezésekor és a továbbtanulásnál. Így az elektronikus levelezés után a mai napra a második legnépszerûbb tevékenység.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Online keresõk, a Google

Google

Az egyik legnépszerûbb keresõ a Google, mivel nem csak az angol nyelvû oldalakon keres, hanem a keresést végzõ nyelv és régió szerint szabja testre a találatokat. Magyar nyelvû kezelõfelülettel rendelkezik, kezeli a magyar ékezetes betûket, s mindemellett vannak olyan kiegészítõ szolgáltatásai is mint pl: a Google Earth, a Google News és a Google Maps.

Szabályok

A Google keresõnek is megvannak a szabályai, amik elõsegíthetik a hatékony keresést.
A keresõmezõbe beírt szóról azt feltételezi a google hogy mindet szeretnénk viszont látni a megtalált oldalakon, ezzel kapcsolatban.A Google feltételezhetné még azt is, hogy ezek közül a szavak közül mi vagy az egyiket, vagy a másikat (esetleg együtt, de nem kötelezõen) szeretnénk viszontlátni a megtalált oldalakon. Nos, ezt megmondhatjuk neki, erre van az ún. Boole algebra.

Boole algebra

A Boole algebra nem más, mint hogy használhatjuk az ÉS, VAGY szavakat és a zárójeleket . A Google ezen egy kicsit változtatott, mivel alapértelmezésként az ÉS kifejezést használja, ennek jelzésére az egyszerû szóköz szolgál beírt szavak között. A VAGY-ot angolul kell beírnunk, tehát OR szót használhatjuk erre a célra (nagy betûvel kell írni!). Másik lehetõségünk a VAGY kifejezés beírására a | jel használata. Ha szeretnénk, hogy egy szó ne legyen benne a találati oldalban, akkor a - jelet használhatjuk. Lássunk pár példát ezekre: recept ananász kókuszdió
Ezzel a kifejezéssel jó eséllyel egy receptet fogunk kapni, amiben szerepel összetevõként az ananász és a kókuszdió is. A kérésünk az volt, hogy olyan találatokat adjon vissza kedvenc keresõnk, melyben a recept és ananász és kókuszdió szavak is szerepelnek.

Bonyolultabb keresések: korlátok


Nos, vannak korlátok is, nem csak lehetõségek. Elõször is, nem kereshetünk 10 szónál többet, az elsõ 10 szó után a Google elhagyja a szavakat, egyszerûen nem veszi bele a keresésbe. Ennek a technikai oka, hogy túl bonyolult lenne összefésülni a keresési eredményeit az összes szónak. Ennek kikerülésére van egy trükk: egy kifejezésen belül használhatjuk a *-ot szavak helyettesítésére, mely nem számít bele a 10-es korlátba, s akár több szót is jelenthet.

Egy másik korlát, amit azonban meg lehet kerülni, hogy keresõnk kihagyja a keresésbõl alapértelmezésként a nagyon gyakori (fõleg angol) szavakat, mint például a névelõket ("the"). Ha megpróbálunk rákeresni például a híres "lenni vagy nem lenni" kifejezésre angolul, az eredmény kicsit szánalmas lesz, mivel a fele szó kihagyásra kerül (a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor is figyelembe veszi a szónak a helyét a Google, azaz úgy viselkedik, mintha *-ot írtunk volna ezen szavak helyére):

hirdetes
 • to be or not to be

Ezt a viselkedést a + jel használatával tudjuk kiküszöbölni. Amennyiben egy szó elé írjuk, bele lesz véve az is a kifejezésbe. Így már sokkal jobb eredményt kapunk:

 • +to +be +or +not +to +be

Megjegyzendõ, hogy ha idézõjelek között írtuk volna be ezt a kifejezést, akkor nem kellett volna ennyit bûvészkednünk.

Szûkítési lehetõségek

A Google számos szûkítési lehetõséget nyújt számunkra, melyek segítségével további feltételeket adhatunk meg kereséseinkhez. Mivel rengeteg oldal van "leindexelve" a Google által, bizony ezekre sokszor szükségünk is lehet, még akkor is, ha már "csak" pár ezer van a találati listánkon.

Nézzük ezeket a lehetõségeket:

 • intitle: segítségével az oldalak címét szûrhetjük meg, az oldalak címében kereshetünk. Az utána következõ szót fogja a címben keresni:
 • intitle:recept
  Ez a kifejezés az olyan dokumentumokat fogja megtalálni, melyek címében a recept szerepel. Fontos, hogy ne írjunk szóközt a kettõspont után!
 • allintitle: az elõzõ szûkítési lehetõség kiterjesztése, az utána következõ összes szót ezután az oldalak címében fog keresni.
 •  Próbáljuk ki a következõ kifejezést:
  allintitle:magyar recept
 • És próbáljuk ki ugyanezt az elõzõ, intitle kifejezéssel!
  inurl: az oldal teljes URL-jében kereshetünk vele. Akkor tud nagyon hasznos lenni, ha egy konkrét névvel rendelkezõ állományra szeretnénk rákeresni. Például:
  inurl:kep.jpg
 • allinurl: az inurl:-t egészíti ki azzal, hogy az összes utána következõ szót az URL-ben fogja keresni. Például:
  allinurl:index.php admin
 • site: hasonlóan mûködik az inurl-hez, azonban egy adott oldalra (domainre) tudunk vele szûkíteni. A megadott szót a domainnevek végérõl nézi, azaz ha azt adjuk meg, hogy hu, akkor nem az összes hu-t tartalmazó domainnévre, hanem csak a .hu-ra szûkít. Például:
  recept site:extra.hu
 • intext: csak és kizárólag az oldal szövegében keres, melybe nem tartozik bele semmi sem a fejlécbõl, a képek leírásából, vagy a linkek szövegébõl. Például:
  intext:html
 • allintext: mint az elõzõ lehetõségeknél, itt is az összes utána következõ szót fogja a szövegben keresni. Például:
  allintext:html css
 • inanchor: a linkek szövegében fog keresni, azaz a nyitó és a záró a elem közti tartalomban (de nem a linkben, azaz a href-ben). Például:
  inanchor:standard-team.com
 • allinanchor: semmi meglepetés, az összes utána következõ szót link szövegében fogja keresni. Például:
  hirdetes
  allinanchor:css fun
 • link: azokat az oldalakat adja vissza, melyek a kifejezés után szereplõ oldalra mutatnak. Nem kötelezõ megadni a http://-t, de meg lehet az oldal címe elõtt. Lehetõségünk van konkrét oldalakra keresni, nem csak egy domainnévre. Például:
  link:standard-team.com
 • cache: ha már nem találunk egy oldalt a helyén, de tudjuk a címét, és kiváncsiak vagyunk, mi volt rajta, megnézhetjük, hátha a Google cache-ben még benne van. A Google gyakorlatilag letükrözi az általa látogatott oldalakat, s a legutóbbi állapotára mutató linket kapunk vissza így. Például:
  cache:standard-team.com
 • daterange: egy adott idõintervallumra lehet korlátozni a keresést segítségével. Az idõ a Google látogatását jelenti azon az oldalon, tehát amikor utoljára leindexelte az oldalt, mert megváltozott. Két dátumot kell neki megadnunk kötõjellel elválasztva. A dátumot Julián dátumként, azaz egy számként kell megadnunk! Például:
  css daterange:2452640-2453004
  Ezzel a kérdéssel 2003. január 1. és 2003. december 31. között a Google által meglátogatott, a css szót tartalmazó oldalakat tudjuk megkeresni.
 • filetype: konkrét állománytípusokra tudjuk szûkíteni a keresést. Például ha egy letölthetõ e-könyvet keresünk a témában, próbáljunk szûkíteni pdf-re.
 • A Google nem minden kiterjesztésre engedi a keresést, csak a következõkre: doc, ppt, exl, asp, php, cgi, html, htm, xml, rss, pdf, shtml, xhtml, dos, gif, png, pic. Például:
  css filetype:pdf
 • related: az adott domainhez tartozó oldalakat mutatja meg. A tartozás alatt a hasonló oldalakat értjük, több-kevesebb sikerrel próbál meg a Google megegyezõ témakörû oldalak ajánlani. Ha egy adott témakörben találtunk egy oldalt, akkor további böngészéshez nagyon hasznos tud lenni. Például:
  related:standard-team.com
 • info: linkeket mutat be az adott oldalhoz kapcsolódóan. A felsorolásban egy link van a cache-re, a hasonló weboldalak keresésére, az oldalakra, melyek a megadott oldalra mutatnak és egy egyszerû keresõkifejezésre, mely a beírt szavakat tartalmazza. Például:
  info:standard-team.com


Összefoglalás


Mint a fentiekbõl látható, a Google sok lehetõséget ad arra, hogy minél inkább megtaláljuk azt, amit keresünk. Javaslom, hogy mindenki próbálja ki a fenti kifejezéseket, és próbálja meg használni a napi keresései során - a saját tapasztalatomból mondhatom, hogy hatékonyabb a keresés ezekkel.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezeti cél

környezeti cél Általános, a környezeti politikával összhangban levő cél, amelyet egy... Tovább

mérési folyamat

mûveletek összessége egy mennyiség értékének meghatározáshoz Tovább

Tovább a lexikonra