notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A google site: parancs használata

hirdetes

A Google site: parancsának használata

Kövi Bálint programozó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Google kereső kifejezésében a a site: parancsot elhelyezve arra utasíthatjuk a keresőt, hogy a találatokat csak bizonyos domainen belülről szolgáltassa. Ez hasznos lehet a honlap üzemeltetői számára ahhoz, hogy megállapítsák, mely oldalaik vannak indexelve.

A site: parancs használata

Az alábbi kereső kifejezés például a hajozas.com [http://www.hajozas.com/] alatt található, "vitorlázás" szót tartalmazó oldalakat listázza ki:

site:hajozas.com vitorlázás [http://www.google.com/search?hl=hu&rls=hu&q=site%3Ahajozas.com+vitorl%C3%A1z%C3%A1s&btnG=Keres%C3%A9s&lr=]

Ha a hajozas.com domain alatt indexelt oldalakra vagyunk kíváncsiak, akkor azt a keresett szó elhagyásával tehetjük meg:

site:hajozas.com [http://www.google.com/search?hl=hu&rls=hu&q=site%3Ahajozas.com&btnG=Keres%C3%A9s&lr=]

A parancs szintaktikája, jellemzői

Fontos, hogy a kettőspont és a domain név között nincsen szóköz! A keresés kiterjed a hajozas.com valamennyi aldomainjére is, tehát pl. a 8mod.hajozas.com [http://8mod.hajozas.com/] -ra is. Ezt a keresést a Google Webmester Eszközök menüjéből is elindíthatjuk, a Statisztika menüponton belüli Indexstatisztika almenüpontot kiválasztva.

hirdetes

Duplikált tartalmak a találati listában

A Google a kezdetektől fogva törekedett arra, hogy az azonos tartalmúnak tűnő oldalakat (amelyeknek címe és leírása ugyanaz) ne szerepeltesse találati listáiban annak érdekében, hogy a felhasználók hasznos találatokat lássanak. Azonban a site: parancs kiadásakor a keresőt használók nagy valószínűséggel az összes indexelt lap listájára kíváncsiak. Néhány esetben azonban a site: paranccsal ellátott találatokat is megszűri a kereső, így a Google változtatott ezen a működésen, lehetőséget adva arra is, hogy az összes oldalt listázzuk.

hirdetes

Amennyiben ilyen módban szeretnénk használni a Google-t, kattintsunk a találati lista végén szereplő linkre ("Ha a kihagyott találatokat is meg kívánja tekinteni, a keresés újbóli végrehajtásához kattintson ide"). Fontos megjegyezni, hogy ez a funkció csak a találatok megjelenítésére van hatással, az oldalnak a találati listákban való elhelyezkedésére nincs befolyása. Ez a funkció a kiegészítő találatokra sincs hatással, azok ugyanolyan módon jelennek meg, mint a "hagyományos" keresésnél.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Azbeszt-gumi tömítőlemez

 Azbeszt-gumi tömítőlemez, tömítőanyag (IT lemez): az IT-lemezeket úgy készítik, hogy... Tovább

auditor

személy, akinek megvan a felkészültsége audit végzésére Tovább

Tovább a lexikonra