notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sitemapek a Google egyéni keresője számára

hirdetes

Sitemapek a Google egyéni keresője számára

Kövi Bálint programozó
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Amióta lehetővé tettük, hogy a webmesterek a Google egyéni kereső (Google Custom Search) indexelését sitemapekkel javíthassák, azóta az ezzel a lehetőséggel élők különleges bánásmódban részesülnek: a sitemapben szereplő oldalak az egyéni kereső külön adatbázisába kerülnek. Az egyéni kereső és a megfelelő sitemap használatával jobb minőségű találatokat biztosíthatunk felhasználóink számára. Mostantól ezt az indexelési folyamatot lehet felgyorsítani azzal, hogy a sitemap frissülése után külön kérhetjük az indexelés megkezdését

On demand indexelés

Az On demand indexelés lehetővé teszi, hogy jelezzük a Google egyéni keresőnek indexelési igényünket, amelyet az 24 órán belül - de sokszor még annál rövidebb idő alatt is - el fog végezni. Ezáltal jelezhetjük tehát, ha oldalunk új, fontos tartalommal bővült. Az URL-eket a Google Webmaster Tools szolgáltatás keretében megadható sitemapeken keresztül határozhatjuk meg.

Az indexelés indítása

Az indexelést a Google egyéni kereső vezérlőpultjából kezdeményezhetjük. Első lépésben válasszuk ki, hogy melyik sitemapet szeretnénk használni, majd nyomjuk meg az Index Now feliratú gombot.

Amennyiben ez a sitemap több oldalt tartalmaz, mint amennyi számunkra az egyéni kereső szolgáltatás keretében megengedett, akkor a Google automatikusan a legfontosabb aloldalakat fogja feltérképezni.

hirdetes

Az egyes URL-ek fontosságát a priority tag megadásával állíthatjuk be: ez egy 0 és 1 közé eső szám lehet. Ugyanitt kap szerepet a lastmod tag is, ami azt jelzi, hogy mikor módosítottuk utoljára az adott oldalt. Ezek miatt érdemes csak az új oldalakat felsorolni ebben a sitemapben.

Fontos tudnivalók a szolgáltatásról

A Google Webmaster Toolsban csak egyszer kell hozzáadni a sitemapet oldalunkhoz. Az egyéni kereső automatikusan felkínálja azokat a sitemapeket, amelyek az adott honlaphoz tartoznak.

hirdetes

A sitemap csak olyan oldalhoz tartozhat, amelynek tulajdonjogát ellenőriztettük. 
Az új oldalak indexelését meghiúsíthatja, ha a Google valamiért nem éri el azokat. Ilyen történhet például akkor, ha egyes aloldalak elérését a robots.txt fájl használatával korlátoztuk. Ezt ellenőrizhetjük többek között a Webmaster Tools Internetes feltérképezés menüpontjának segítségével.

Az On demand indexelés keretében bekerült oldalak nem jelennek meg gyorsabban a Google fő indexében, és a szolgáltatás használata honlapunk találati listákban történő elhelyezkedését sem befolyásolja.

Forrás: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/11/on-demand-sitemaps-for-custom-search.html, http://www.google.com/support/customsearch/bin/topic.py?topic=16792

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium feladat és hatásköre: Az önkormányzati... Tovább

szervezet

munkatársak csoportja és feltételrendszer, a felelõsségi körök, a hatáskörök és a... Tovább

Tovább a lexikonra