notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Újfajta eszközök a Google Webmaster Tools-nál

hirdetes

A Google Webmaster Tools új eszközei

Kövi Bálint programozó
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Google annak érdekében, hogy a webmesterek minél jobb honlapokat készíthessenek, új funkciókat adott a Google Webmaster Tools-hoz: a tartalomelemzés (content analysis) és a webhelytérkép részletek (sitemap details) menüpontokat.

Tartalomelemzés

A honlapok minőségének javítása érdekében került sor ennek az új menüpontnak a beüzemelésére. Az új funkció célja olyan problémákra felhívni a figyelmet, amelyek a látogatók felhasználói élményét befolyásolhatják negatív irányba, vagy a keresőrobotok dolgát nehezíthetik meg az oldal indexelésében. A problémásnak talált részek áttekintésével, újragondolásával sok lehetséges indexelési hibát előzhetünk meg. Ha ezekre odafigyelünk, akkor a Google - és más keresők is - könnyebben tudják feltérképezni oldalainkat.

A tartalomelemzés menüpont három fő problémakategóriát különböztet meg:

  • Cím (title) problémák
  • Meta leírás (description) problémák
  • Nem indexelhető tartalmak

Meta title és meta description problémák

A legjellemzőbb problémák a meta tagekkel kapcsolatban, amelyeket áttekinthetünk az erre szolgáló felületen:

  • Duplikált meta tagek (akár title, akár description)
  • hirdetes
  • Túl rövid, vagy túl hosszú meta tagek (akár title, akár description)
  • Hiányzó, vagy nem informatív title tag


A legtöbb fent ismertetett problémaosztályról részletes tájékoztatást is kaphatunk, ha rákattintunk a csoport nevére. Ez akár konkrét oldalakmegjelölésekkel is járhat, pl. láthatjuk, hogy mely oldalainkon azonosak a meta tagek, vagy hol túl hosszúak. Ezek ugyan oldalunk a találati listákban való megjelenését közvetlenül nem befolyásolja, de segíthet abban, hogy a keresőt használók jobban eligazodjanak a találatok között.
A könnyebb áttekinthetőség érdekében a problémákat tartalmazó táblázatot le is tölthetjük saját gépünkre.

Indexelési problémák

Az indexelési problémák leggyakoribb előidézői a nem indexelhető tartalmak: a flash állományok, a képek, vagy egyéb olyan tartalmak, amelyekkel a Google robotja - szöveg alapú kereső lévén - nem tud mit kezdeni. Amennyiben flash technológiákat használunk, érdemes megfogadnunk a Google néhány tanácsát a flash fájlok alkalmazásával kapcsolatban. Hasznos javaslatok olvashatók a képekkel kapcsolatban is.

hirdetes

Részletes adatok a webhelytérképekről

Amennyiben oldalunkat sitemappel láttuk el, megnézhetjük, hogy azok feldolgozása közben esetleg milyen problémákkal került szembe a Google keresőrobotja. Megtekinthetjük, hogy a honlap sitemap-je hány oldalt tartalmaz - illetve tartalmazott, amikor a sitemap-et a Google legutoljára lekérte.
Ez a menüpont felhívja a figyelmet olyan problémákra, hiányosságokra, amelyek a webhelytérképben szereplő egyes oldalak feldolgozásakor kerültek elő. Ilyenek lehetnek pl. a HTTP hibák (az oldal nem található, vagy valami miatt nem érhető el), vagy a sitemapben szereplő valamely tag szintaktikai hibái (pl. helytelen changefreq cimkeérték).

Forrás: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/12/new-content-analysis-and-sitemap.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium bemutatkozása A tárca felelős a reálgazdasági... Tovább

Belső referenciaár

Az az érték, melyet a fogyasztó egy adott áruért indokoltnak tart megadni. Tovább

Tovább a lexikonra