notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Google Trends szolgáltatás

hirdetes

A (Google) világ trendje

Bödör Ferenc programozó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Két évvel ezelőtt mutatták be a Google Trends szolgáltatást. Használatával lehetőségünk nyílik arra, hogy betekintést nyerjünk abba, hogy a világon mik a legkeresettebb témák, így összevethetjük saját érdeklődési körünket az egész világéval.

Tavaly bővítették a szolgáltatást a Hot Trends kiegészítéssel, amely megmutatja, hogy az emberek éppen most mit keresnek (a lista óránként frissül). A közelmúltban lehetőséget formáltak arra, hogy a normalizált keresési mérőszámokat exportálni is lehessen a Google Trends-ből.

Google Trends for Websites

Ez a mókás kiegészítő lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók a különböző websitok népszerűségét is összehasonlítsák. Egyúttal összehasonlíthatják és sorrendbe rendezhetik a népszerűségi adatokat földrajzi megoszlás szerint is.

Példaképen nézzük meg a Radiohead In Rainbows albumának megjelenésekor a népszerűségi mutatók alakulását. A 2007-es év utolsó negyedévében a legnagyobb keresési népszerűségugrás ezen esemény hatására következett be. Így a 2007 év népszerűségi pálmáját a radiohead keresőszó vitte

hirdetes

Google Trends(for keywords)

A Google Trends grafikon a “radiohead” és az “in rainbow” keresőszavak népszerűségét mutatja az elmúlt 12 hónapban.


radiohead vs. in rainbows

A Hot Trendekkel láthatjuk azt is, hogy Október 10.-en (az album megjelenésének napján) érdekelte a legjobban az “In Rainbows”- album a nagyközönséget.

Google Trends(for websites)

A Trends for Websites-ot használva ez a történet megvizsgálható egy másik perspektívából is. Láthatjuk, hogy az egyedi látogatók száma – akik meglátogatták a radiohead.com-ot és az inrainbows.com-ot – hogyan változtak az elmúlt 12 hónapban.

radiohead.com vs. inrainbows.com


Láthatjuk azt, hogy 2007 Októberében a radiohead.com (kék vonal) nagy népszerűségnek örvendett. Az In Rainbows megjelenése egyértelműen több embert vonz a banda oldalara. Az album oldala, inrainbows.com (piros vonal) még drámaibb ugrást mutat. Valószínűleg azért mert onnét lehetett letölteni az albumot. Megfigyelhető továbbá az is, hogy a radiohead.com oldal forgalma tovább növekedett még akkor is amikor az inrainbows.com forgalma csökkent.

hirdetes

A Trends for Websites egy Google Labs(fejlesztés alatt álló) termék. Kísérleteznek azzal, hogy hogyan növeljék az adatok minőségét. Mivel az adatok becsült és különböző forrásokból származó statisztikák alapján kerülnek meghatározásra, ezért azok nem feltétlenül egyeznek más webstatisztikákkal.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

megfelelõség

egy követelmény teljesülése 1. MEGJEGYZÉS: Ez a meghatározás... Tovább

Google Wave

Mi is a Google Wave? A Google Wave egy új online eszköz, amellyel real-time, azaz valós idejű... Tovább

Tovább a lexikonra