notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Google kereső vonzereje

hirdetes

A Google kereső vonzereje

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az utóbbi néhány évben a Google elérte, hogy az internetes keresők között elfoglalja az első helyet, és következetesen meg is tartotta azt. A felhasználókat elkápráztatja a kereső által kidobott, végtelennek tűnő listák sora, illetve a keresés egyszerű módja; a PPC program (Pay Per Click) beindításával azonban az üzleti oldalak is csatlakoztak az egyre növekvő felhasználói körhöz.

A Google keresőmotor

A Google kereső szoftver programjai az információt az Interneten „portyázva” szedik össze és adják hozzá a mostanra már jelentős méretűvé duzzadt adatbázishoz. A Google igen jó hírnévvel rendelkezik a keresési eredményeket tekintve, és a felhasználók számára egy jó indulási pont, ha valamit meg szeretnénk találni a világhálón.

A Google keresőmotor weboldala

A Google weboldala kifejezetten letisztult és egyszerű, igen gyorsan kidobja a keresési eredményeket, és vitathatatlanul a legjobb találatokat szolgáltatja, ami leginkább a PageRank technológiának, illetve a hatalmas találati listáknak köszönhető.

Google keresési lehetőségek

A Google oldalán többféle keresési lehetőség áll rendelkezésre, ami magában foglalja a képek, a fórumokban található hozzászólások, illetve sok más variáció iránti tájékozódást. A Google saját, vásárlást segítő keresőmotorja a Froogle, ami szintén a felhasználók rendelkezésére áll.

Hogyan használjuk a Google keresőt?

  • Legyél minél pontosabb. A Google nem „intuitív” keresőmotor, (sajnos ilyen még nem létezik!), így nem képes a gondolatainkban olvasni. Próbálj tömör és lényegre törő lenni amennyiben az lehetséges. Például a „farmer” szót pontosítsd, és azt írd be, hogy „Levis 501 farmer”.
  • Keress kifejezésekre. Például, ha kifejezetten idézetre szeretnél keresni, idézőjelben írd be magát az idézetet a következőképpen: „lenni, vagy nem lenni”. A Google pontosan olyan formában fog az idézetre rákeresni, ahogyan azt megadták neki.
  • hirdetes
  • Szelektálj. Használj általános szavakat, mint az és, ha, nem, illetve számokat, de csak abban az esetben, ha azt a keresési feltételek között szerepeltetni szeretnéd. Máskülönben a Google a számokat figyelmen kívül hagyja. Ha számokra is szeretnél keresni, a szöveget idézőjelben add meg, vagy használj általános szavakat a számoktól szóközzel elválasztva. Ilyen esetben a szám elé egy + jelet kell tenni. Például ha az évszak első 5 DVD-je közül keresed a “Sex and the City” címűt, a következőket kell beírni: “sex and the city dvd első +5”.
  • Hagyd a többlet keresési eredményeket figyelmen kívül. Amennyiben tovább szeretnéd szűkíteni a találati listát, azon szavak elé, amit ki szeretnél hagyni a találati eredményekből, tegyél egy mínusz jelet: "-". Például ha a „kávé” szóra keresel, de nem szeretnél foglalkozni azon találatokkal, amik tartalmazzák a „Starbucks” szót, a következőt kell beírni: "kávé -Starbucks".

 

Google keresési tippek

Az első lépést, hogy beírod a kívánt szót vagy kifejezést, és „enter”-t nyomsz. A Google az összes olyan találatot felhozza, amikben szerepel a megadott szó. A keresési feltételek finomításával hozzá tudsz adni, vagy figyelmen kívül tudsz hagyni bizonyos szavakat, így szűkítve a keresési feltételeket.

A Google találati eredmények könnyedén szűkíthetőek azzal, hogy egyetlen szó helyett egy egész kifejezést használunk, persze idézőjel megadásával. Így a találatok sokkal célratörőbbek, jobban megfelelnek elvárásainknak.

hirdetes

A Google figyelmen kívül hagyja a nagybetűket, ezen kívül a helyesírásra is javaslatot tesz. A Google keresőmotor nem veszi figyelembe a gyakorta használt szavakat, mint a „hol”, „hogyan”, így a szavak megadása során erre sem kell figyelmet fordítani.

Google eszköztár és desktop kereső

Mi lehet még nagyszerű a Google keresővel kapcsolatosan? Az eszköztár legjobb tulajdonsága hogy megakadályozza az idegesítő pop-up ablakokat, és azonnali hozzáférést biztosít a Google keresőhöz. A desktop keresővel kapcsolatban már több kritika is megfogalmazódott korábban, azonban a felhasználók többsége nagyszerűen elboldogul vele. A letöltések ingyenesek, kis helyigényűek, egy próbát megér a használata.

Google Extra

A Google kereső annyiféle extra lehetőséget kínál, hogy lehetetlen mindet felsorolni. Íme néhány a gyakran használt extra szolgáltatások közül:
 

  • Könyvre történő keresés: Amennyiben egy adott könyvből származó szöveget szeretnél megtalálni, idézőjelben gépeld be a könyv címét. Ha egy adott témával kapcsolatos könyvet keresel, gépeld be hogy „book about XY". Ezt a funkciót egyelőre angolul kell használni.
  • Google számológép: Használd a Google-t számológépként úgy, hogy egyszerűen begépeled a kért műveletet.
  • Google definíciók: A „define” szó begépelésével a Google-t arra kérjük, hogy az utána beírt szóra adjon pontos definíciót.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

termelési orientáció

Olyan vállalati gazdálkodási magatartás, amely során a termelőüzemek gyártási... Tovább

globális marketing

A differenciálatlan marketingstratégia speciális esete, melynek keretében a vállalat azonos... Tovább

Tovább a lexikonra