notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Megúszta a monopóliumpert a Google

Megúszta a monopóliumpert a Google

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az utolsó pillanatban mondta fel a Google a Yahoo-val tervezett közös üzletét az online hirdetési piacon, három órával azelőtt, hogy bíróság döntött volna arról, monopóliumnak számít-e a két cég összefogása

Összefogás a hirdetési piacon

A Google toronymagasan piacvezető a keresésekhez kapcsolódó online hirdetések piacán, aminek éves forgalmát 20 milliárd dollárra becsülik. A Yahoo számít a második legerősebbnek, a Microsoft pedig a harmadiknak.

A Google és a Yahoo összefogása akkor merült fel, amikor tavasszal a Microsoft felvásárlási ajánlatot tett a Yahoo-ra. A Yahoo vezetősége minden eszközzel megpróbált menekülni a felvásárlás elől, ennek egyik eszköze volt a Google-lal való összefogás a hirdetési piacon, ami több százmillió dolláros nyereséget hozott volna a cégnek.

A Google és a Yahoo közösen a keresésekre épülő hirdetési piacon 90 százalék körüli részesedéssel bírna, ami már bőven kimeríti a monopólium fogalmát; ezt pedig az amerikai törvények nem engedik meg.

hirdetes

Visszalépne a Google

A Google többször is megszellőztette, hogy kész visszalépni az üzlettől (főleg miután a Microsoft-féle felvásárlás nem jött össze, és ezzel a nagy konkurencia megerősödésének veszélye elmúlt).

A Yahoo viszont egyre újabb változatokkal állt elő a megállapodás részleteiről. A legutolsó verzióban az összefogás már csak két évre szólt volna, a tervezett profit pedig csak 80 millió dollár volt.

Az amerikai igazságügyi minisztériumot azonban nem hatotta meg a Yahoo próbálkozása, és az ügyet az antitröszt-ügyekkel foglalkozó bíróság elé állította. Szakértők szerint a per kimenetele akár az is lehetett volna, hogy a bíróság kimondja, hogy a Google a Yahoo nélkül is monopolhelyzetet élvez.

hirdetes

Ezt a cég nem kockáztathatta meg, így - miután az utolsó pillanatig kivárt - felmondta a Yahoo-bizniszt, ezzel elkerülve a bíróságot.

Monopólium vádak érhetik a Google-t

A Google jogi osztályának vezetője, David Drummond azt mondta, csalódottak, hogy jogi hercehurcák miatt nem jött össze az együttműködés, ami egyébként előremozdította volna az egész online hirdetési piac fejlődését.

A meghiúsult perben a vádat képviselő Hogans Litvack az American Lawyer magazinnak azt nyilatkozta, bár a Google most elmanőverezett a per elől, ha a piaci részesedése így nő továbbra is, elképzelhető, hogy egymagában, a Yahoo nélkül is monopóliumvádak fogják érni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 153

Átlagos értékelés: 5.0

Szótár

marketing adatbázis

Az egyéni fogyasztókra, lehetőségekre és elképzelésekre vonatkozó releváns, hozzáférhető... Tovább

Oktatási és Kultirális Minisztérium

Tájékoztató az Otatási és Kulturális Minisztérium feladatairól   Az Oktatási és... Tovább

Tovább a lexikonra