notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Googlebomb

hirdetes

A Googlebomb

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mi az a Googlebomb, és milyen hatással lehet ez a keresõk találati listájára, és mit tesznek ez ellen a keresõk? Cikkünkbõl kiderül.

 

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

 

Mi az a Googlebomb?


A Googlebomb kifejezést akkor használjuk, ha bizonyos csoportok a Google találati listájának manipulálásával kísérleteznek. Hívják linkbombnak is, ugyanis ezzel nem csak a Google keresõt, hanem más, hasonló technológiát használó keresõket is lehet így befolyásolni. Lényege az, hogy egy oldalra mutató linket sokan ugyanazzal a szöveggel látnak el, így az ezekkel a kulcsszavakkal indított kereséseken az adott oldal elõkelõ helyen fog szerepelni. Ezek a kulcsszavak a hivatkozott oldal tartalmával kapcsolatosak, kigyúnyolják azt, vagy viccesek, nemritkán politikai indíttatásúak.

Az elsõ Googlebombok

hirdetes


Az elsõ nagyobb figyelmet kapott Googlebomb az angol "more evil than satan himself", azaz "gonoszabb, mint maga a sátán" volt. Az ezredforduló környékén, ha ilyen kulcsszavakkal kerestünk a Googlelel, akkor a Microsoft honlapja volt az elsõ találat.
Másik ismert példa a "miserable failure", azaz "szánalmas kudarc" volt, amelyet beírva George W. Bush önéletrajzát találtuk meg - és nem csak a Google, hanem a Yahoo, vagy az MSN keresõjének használatával is.
A módszer egyszerû volt: rengetegen úgy hivatkoztak ezekre az URL-ekre, hogy a link szövegének ezeket a szavakat adták meg.

A Google reakciói


Elõször a Google nem nagyon foglalkozott ezzel a kérdéssel, mivel ezek a kulcsszavak ritkán használatosak vagy értelmetlenek voltak, és nem fejtettek ki jelentõs hatást a keresésõszolgáltatás egészére nézve. Azonban az idõ múlásával egyre többen gondolták azt, hogy ezek a találatok úgymond a "Google hivatalos állásfogalását", vagy véleményét jelentik bizonyos ügyekben, így kénytelenek voltak foglalkozni a problémával. A keresõalgoritmus folyamatos javítása során egyre nagyobb figyelmet kapott tehát a Google bombok kiszûrése. 2007 januárjában jelentettek be komoly, a Googlebombokat több nyelven is szûrni képes változásokat.

hirdetes
Azért is vált elkerülhetetlenné ez a lépés, mert hiába van esetenként vicces eredménye ezeknek a trükköknek, de alapvetõen csalásnak számítanak.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vevõi megelégedettség

a vevõ észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevõ követelményei ... Tovább

termékkoncepció

Eszerint a fogyasztók azokat a termékeket kedvelik, amelyek kiváló minőséget, teljesítményt... Tovább

Tovább a lexikonra