notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Google Co-op

hirdetes

Google Co-op

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

 A google mindent megtesz azért, hogy szolgáltatásait folyamatosan bõvítse és minél inkább az internetezõ közösség igényeihez igazítsa. Ennek megfelelõen egyre több olyan szolgáltatást nyújtanak melyek „fejlesztésébe”, jobbáttételében bárki segíthet. A közremûködés egyik formája a keresések pontosításának segítése a Google Co-op programban való részvétellel.

Mi az a Google Co-op?

A Google Co-op 2006. május 10-tõl nyújt lehetõséget arra, hogy bárki segítse a Google keresõ minél pontosabb, hatékonyabb mûködését. Egy kiegészítõ szolgáltatás, amivel a látogatók „felcímkézhetnek” weblapokat, melyeket adott témakörben kiemelkedõnek ítélnek.

Az így megjelölt oldalak jobb helyezést érnek el a keresõben ez által pontosítva az egyszerû kulcsszavas kereséseket. A szolgáltatás támogatása kezdetekben meglehetõsen bonyolultan, XML fájlok kézi feltöltésével volt lehetséges. Mára viszont pár kattintással „címkézhetõ” bármely oldal a weben. 

Hogyan vehetünk részt a programban?

A program bárki számára nyitott. A részvételhez csak egy regisztrált Google fiókra van szükség. Miután csatlakoztunk a szolgáltatáshoz, saját fiókunk nyitóoldaláról is elérhetõvé válik a Google Co-op. Beállíthatjuk, hogy mely témacsoportok címkézésében kívánunk résztvenni.

Miután csatlakoztunk egy-egy csoporthoz, ajánlhatunk weblapokat az adott témakörhöz. Két egyszerû módon bõvíthetjük a csoportokat. Lehetõség van az ajánlani kívánt weblap url-jének megadására vagy használhatjuk a Google e célra kidolgozott eszközét a google jelölõt.

hirdetes

A google jelölõ (google marker)

A Google jelölõ egy olyan eszköz mely hozzáadható böngészõnk eszköztárához. Használatával felcímkézhetünk weboldalkat illetve, hozzáadhatjuk egyéni keresõnkhöz az adott oldalt. Felcímkézés során egy adott témakörhöz rendeljük az aktuális oldalt vagy akár a teljes webhely tartalmát. A kiválasztott témakörön belül címkéket rendelhetünk a sitehoz. A címkékkel jelezhetõ, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt az oldal.

Például egy autós oldal esetén az oldalt nyílván a – már létrehozott – „Autos” témakörbe fogjuk besorolni. Ezen felül pedig olyan címkékkel látjuk el melyek jelzik hogy a témakörön belül az oldal milyen szolgáltatásokat nyújt (fórum, képgaléria, videók, hírek – érdekességek, szakmai tanácsadás stb.)

hirdetes

Azon kívül, hogy bõvíthetjük egy-egy témakörben felcímkézett oldalak körét, vagy egyéni keresõhöz rendelhetjük azokat, a Google jelölõ lehetõséget ad arra is hogy, ha elégedetlenek vagyunk a böngészett weblap tartalmával kizárjuk azt az egyéni keresõmotorból.

A google co-op felhasználhatósága és elõnyei

Ez a szolgáltatás leginkább az interneten keresgélõk érdekeit szolgálja. Tehát ennek segítése, fejlesztése közös érdekünk. Közremûködésünkkel elérhetõ, hogy a keresõkben valóban azok az oldalak kerüljenek az elsõ helyekre melyek tartalmát a látogatók elismerték, témakörökbe ajánlották illetve felcímkézték.

Az egyéni keresõ pedig lehetõség ad arra, hogy saját oldalunkban egy olyan keresõt illesszünk, ami látogatóinknak a leghasznosabb információt szolgáltatja.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium feladat és hatásköre: Az önkormányzati... Tovább

piac verseny

Az azonos fogyasztókért folytatott verseny, amely kiterjedhet a potenciális fogyasztókra és a... Tovább

Tovább a lexikonra