notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

GREENWASH –A globalizáció hazugságra kényszerít?!

hirdetes

GREENWASH –A globalizáció hazugságra kényszerít?!

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A globalizáció térhódításával a fenntartható fejlõdés kapcsán vált kérdésessé, vajon milyen lehetõségeink vannak a környezeti értékeink megóvására, és ezek megvalósítsa érdekében mire vagyunk képesek. Úgy tûnik, az emberiség a sok módszer közül, mindig sikeresen kiválasztja a számára - és nem a környezete számára - a legmegfelelõbbet.

 

ISO 9001, ISO 14001 rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

GREENWASH –A globalizáció hazugságra kényszerít?!

A szociális és a környezeti problémák fontosságának, e problémák, illetve megoldási lehetõségeik és a gazdasági fejlõdés közötti sokrétû összefüggések felismerésével egyre inkább teret nyertek azok a nézetek, amelyek szerint e három területet együtt kell vizsgálni, s sajátosan a környezet és fejlesztés kérdéseinek együttes megközelítése szükséges.

A nyolcvanas évek elején jelent meg a "fenntarthatóság" vagy a "fenntartható fejlõdés" kifejezés a nemzetközi szakirodalomban.

 Általános ismertségét Lester R. Brown a fenntartható társadalom kialakításával foglalkozó mûve váltotta ki, amely 1981-ben jelent meg.

A fenntartható fejlõdés megközelítésére sokan vállalkoztak, íme három megfogalmazás:

 • ENSZ Környezet és Fejlõdés Világbizottsága szerint a fenntartható fejlõdés:
  "A fenntartható fejlõdés olyan fejlõdés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövõ nemzedékek esélyét arra, hogy õk is kielégíthessék szükségleteiket".
  hirdetes

 • Herman Daly megfogalmazása szerint:
  "A fenntartható fejlõdés a folytonos szociális jólét elérése, anélkül, hogy az ökológiai eltartó-képességet meghaladó módon növekednénk".

 • A Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata megfogalmazásában:
  "A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erõforrások jövõ generációk számára történõ megõrzésével egyidejûleg."

A fenntartható fejlõdésre e három, egymáshoz nagyon hasonlító megfogalmazás adhat leginkább magyarázatot, ám a fenntarthatóság megoldása korántsem ilyen egyszerû. Hiába minden igyekezet, a legtöbb nagyvállalat „nem engedheti meg magának”, hogy kinyilatkoztassa valamely szolgáltatása vagy terméke környezetkárosító tulajdonságát. Ezeknek a cégeknek egy hatékony PR csapatra van szükségük, mely a speciális, Környezetvédelmi PR-feladatok ellátását helyezi elõtérbe.
Íme, máris elérkeztünk a „greenwash” fogalmához, mely a legjobb
szándékkal sem nevezhetõ a környezetünk megóvása, és a fenntartható fejlõdés érdekében tett ésszerû lépésnek.

hirdetes

A zöldrefestés (angolul: "greenwash")

a Concise Oxford English helyesírási szótár szerint: "egy szervezet hamis információt terjeszt annak érdekében, hogy a környezettudatos arculatot alakítson ki." Az amerikai Corporate Watch szervezet meghatározása szerint a zöldrefestés:

 1. Környezetpusztító vagy társadalmilag ártalmas cégek arra irányuló kísérlete, hogy úgy õrizzék meg vagy terjesszék ki piacaikat, hogy környezetbarátnak vagy a szegénység elleni küzdelem bajnokainak tettetik magukat.

 2. Bármilyen, a fogyasztók vagy a döntéshozók agymosására irányuló kísérlet, amely azt kívánja elhitetni, hogy a szennyezõ óriásvállalatok a fenntartható fejlõdés meghatározó tényezõi."

A zöldrefestés tehát csak egy primitív, önbecsapó módja annak, hogy a szemetet szõnyeg alá söpörjük.
De kit is akarunk becsapni?


ISO 9001, ISO 14001 rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Sebestyénné Szakál Éva

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

globális marketing

A differenciálatlan marketingstratégia speciális esete, melynek keretében a vállalat azonos... Tovább

direct response

Válaszra ösztönző Direct Marketing vagy egyéb marketing tevékenység. Eszközei lehetnek:... Tovább

Tovább a lexikonra