notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit tegyünk a háztartásban keletkezõ mûanyag- és gumihulladékkal?

hirdetes

Mit tegyünk a háztartásban keletkezõ mûanyag- és gumihulladékkal?

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A környezet védelme, hulladékok kezelése cikksorozatunk következõ eleme a keletkezõ mûanyag- és gumihulladék kezelése háztartásokban.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Mit tegyünk a háztartásban keletkezõ mûanyag- és gumihulladékkal?

A vegyipar fejlõdésének következtében a mûanyagok az élet minden területén egyre nagyobb mennyiségen kerülnek felhasználásra.

Lakásunkban, házunkban is egyre nagyobb tért hódít, ez a napjainkban olcsónak tekintett alapanyag, illetve a belõle készülõ termékek. Elõfordulnak mint konyhai edények (tányér, evõeszköz, pohár), különbözõ eszközeink burkolataként (robotgép, borotválkozó készülék, televízió, lámpatest, tükör), csomagolási anyagként (fólia), de csomagolóeszközként is (palackok, flakonok, szatyrok).

Talán nem gondolunk rá túl gyakran, de a ruháink, lábbelink, más öltözködési kiegészítõk, bútorok is tartalmaznak mûanyagot.

Az épületek ajtói, ablakai is készülhetnek mûanyagból, de a gépkocsikban is jelentõs a mennyiségük.

A gumi fõleg a gépjármûvel elhasználódó abroncs formájában ismert számunkra, bár több háztartási gépben is megjelenik, igaz lényegesen kisebb tömegben.

A mûanyag kifejezés önmagában is gyûjtõfogalom, összetételében és felhasználási területüket tekintve is jelentõsen eltérnek egymástól a polietilén (PE), polipropilén (PP), polivinil-klorid (PVC) stb. Az összetétel függvénye az is, milyen további felhasználás, hasznosítás lehetséges, de errõl a civil lakos nem sokat tud. Ezek az anyagok, a belõlük készült termékek nagyon eltérõ megjelenésûek (szín, állag, forma), de közös tulajdonságuk, hogy kõolajszármazékok. A kõolaj-feldolgozás XX. században lezajlott hihetetlen fejlõdésének eredményekén a mûanyag-termékek ára jelentõsen csökkent, mára általában kevéssé becsüljük meg azokat a termékeket, amelyek mûanyagból készülnek. Ennek következtében pazarlóan bánunk a tárgyakkal, pedig jelentõs energiatartalom testesül meg bennük.

hirdetes

A gumi térhódítása nem volt ennyire jelentõs, de a közlekedésben rész vevõ gépkocsik tetemes mennyiségû gumiabroncsot használnak.

Mindkét termékcsoport esetén az elhasználódást követõen a szelektív gyûjtés és az ezt követõ hasznosítás a megfelelõ hulladékkezelési megoldás.

A mûanyagok esetében a gyûjtõszigeteken és a hulladékudvarokban történõ szelektív gyûjtést követõen a válogatómûvekben további osztályozás szükséges. Még így is nehézséget okoz az így keletkezõ „másodnyersanyag” olyan feldolgozása, amelynek eredményeként azonos értékû termék állítható elõ, mint a primer alapanyagból történõ gyártás esetében. Ennek oka az, hogy a mûanyagokhoz a termékgyártás során többféle adalékot (színezõ, stabilizáló szerek) tesznek a jobb használati értékük kialakítása érdekében, ezek azonban a másodlagos feldolgozást nehezítik.

Gyakran elõfordul, hogy a másodnyersanyagból csak szemeteszsákot, szõlõkarót vagy egyéb kevésbé igényes terméket gyártanak. Nehézséget jelent az is, hogy a hulladék begyûjtése és feldolgozásra elõkészítése drágítja a másodnyersanyag elõállítás költségét, ezért nem versenyképes az egyébként olcsó primer nyersanyaggal. Ha ez a helyzet elõáll, akkor hasznosítási lehetõségként csak az égetés marad, tekintettel arra, hogy a mûanyagoknak jelentõs a fûtõértéke. Ekkor azonban az merül fel gondként, hogy az esetleges klórtartalom (a PVC-ben) és más adalékok nem okoznak-e légszennyezést.

hirdetes

A gumihulladék szelektív gyûjtése a gumiabroncsok cseréjének helyszínén, illetõleg a hulladékudvarokban könnyen megoldható, további különleges elõkezelés sem szükséges, megvalósítható az anyagában történõ hasznosítás. A nehézséget a hulladékból gyártott termék értékesítése jelenti, hasonló okok miatt mint a mûanyagnál. A gumihulladéknak szintén jelentõs a fûtõértéke, így égetése ugyancsak logikus, bár lakossági tiltakozások gyakran ellenzik ezt, pl. a cementgyári égetést. Ez a megoldás pedig nagyon elõnyös, mert a fûtõértéke hasznosulásán kívül a légszennyezési kibocsátást is csökkenti.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

munkakörnyezet

olyan feltételek köre, amelyek között a munkavégzés történik ... Tovább

referenciacsoport

A referenciacsoportok mindazok a csoportok, amelyek az ember attitűdjeire vagy magatartására... Tovább

Tovább a lexikonra