notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Logótervezés, gyakori hibák. Grafikák, betűtípusok, szinek alkalmazása.

hirdetes

Gyakori hibák a logó tervezésében 2.

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Készlet logók, grafikák

grafika

 

Ha készlet vektorgrafikát használsz a logód tervezéséhez, azzal az ügyfél jó hírét kockáztatod, és nem lesz egyedi az embléma sem.
Ez a hiba gyakori, főleg azoknál akik saját maguk próbálják megtervezni, vagy amatőr tervezőkkel készíttetik el a logót.  Vannak az interneten olyan weboldalak, mint pl. a VectorStock, ahol legálisan tölthetünk le vektor grafikákat, de ezek használata nem teszi egyedivé tervünket.

Túlságosan bonyolult logó


Ha túlságosan bonyolult logót terveztük, sok apró részlettel, a logónk felhasználhatósága megint csak korlátozott lesz. Helyenként szükségünk lehet ugyanis kisméretű reprodukálásra, s ekkor a részletek elvesznek ,összemosódnak és logónk felismerhetetlen lesz. A jó logó egyszerű, mégis ütős és kifejező, valamint minden méretben felismerhető és használható. Egy logónak emlékezetesnek kell lennie és ennek legjobb módja az , ha tervünk egyszerű és tiszta, nem vész el a részletekben. Tekintsd meg például a Nike, a McDonald's és az Apple logókat, mind nagyon egyszerű és könnyen reprodukálható bármilyen méretben.

 

Támaszkodik színe annak hatását

 

Szín nélkül, a tervünk elveszti identitását.

Ez egy nagyon gyakori hiba. Egyes tervezők embléma tervében csak színes rajzok vannak. Nem gondolnak arra, hogy milyen sokféle környezetben jelenhet meg a logó, és milyen elvárásokkal.  Ha egy rosszul elkészült színes logót, szürkében, vagy fekete-fehérben szeretnénk használni, az eredmény használhatatlan lesz. A legjobb, ha tervezést már eleve fekete-fehérben kezdjük el.

hirdetes

 

Betűtípus megválasztása

Betűtípus

Egy rosszul megválasztott betűtípus tönkreteheti az egész logó tervünket.


A megfelelő betűtípus kiválasztása nagyon fontos egy logó tervezésénél. Amikor a végrehajtó logó a jobb betűtípus kiválasztásánál a legfontosabb döntés a tervező tehet.  Mint a fenti képen is láthatjuk a Comic Sans betűtípus összecsapja egész tervünket, s hitelét veszti a logó.


Fontos hogy a font stílusa passzoljon a grafika stílusához és hogy az egész logó tervünk az ügyfelünket tudja képviselni. Megfelelő betűtípust találni sokszor a legnehezebb feladat. Ha a betűtípus és a grafika teljesen ellentétes stílusúak, akkor a néző nem fogja tudni hová kell koncentrálni. Ha a választott betűtípus  nem tükrözi az ikon tulajdonságait, akkor elvész az üzenet.

hirdetes

 

Túl sok Betűtípusok

Betűtípusok

Legfeljebb két betűkészleteket használjunk tervünkben.


Amatőrök könnyen elkövetik azt a hibát hogy emblématervükben túl sok betűtípust használnak. Túl sok betűtípus zavart okoz, s elvész a mondanivaló.

Legfeljebb kétféle betűtípust használjunk, két különböző hangsúllyal. Kevesebb betűtípus használata jelentősen javítja az olvashatóságot és a márka ismertségét.

 

Másolás


Ez a legnagyobb hiba a logó designban, és sajnos egyre többen esnek ebbe a hibába. Mint említettem az előző cikkemben is a logó azért van, hogy képviselje a vállalkozást, minden logónak egyedi üzenete, kell hogy legyen. Ha úgy néz ki mit valaki más logója akkor már nem tükrözi, nem tudja képviselni az ügyfelünket. Ne másoljuk egymást, légy eredeti.

Forrás: http://www.smashingmagazine.com/

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

továbbengedés

hozzájárulás egy folyamat következõ szakaszába való továbblépéshez ... Tovább

igazolás (verifikálás)

annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az elõírt... Tovább

Tovább a lexikonra