notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Stresszkezelés: A stresszkezelés gyerekjáték ezekkel a módszerekkel karantén idején is

hirdetes

A stresszkezelés gyerekjáték ezekkel a módszerekkel karantén idején is

CZs
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A párod munkája épp most vált bizonytalanná, a te főnököd meg untalanul piszkál home officeban is, és lehetetlen kérésekkel, feladatokkal bombáz? A gyerek ugrál a fejeden, esetleg nehezen tanul távoktatásban? A család már éhes, de az ebéd még mindig darabokban áll a hútőben? A legtöbbünk számára ezek a helyzetek tökéletesen ismerősek...

Tippek stresszkezeléshez

#maradjotthon és #maradjnyugodt

Legalábbis próbálj meg, már amennyire ez lehetséges. Egészen új kihívásokkal állsz most szemben, nem csoda tehát, ha azt sem tudod, hol áll a fejed. Hogy te, és a család többi tagja is megőrizze ép elméjét, meg kell tanulnod kezelni ezeket, az eddig talán még eléggé ismeretlen szitiuációkat, méghozzá tudatosan. Az állandó stressz és idegeskedés nagyon nem tesz jót az egészségednek, márpedig arra most különösen oda kell figyelned, de rámehetnek sajnos személyes kapcsolataid is.

Nem tudod majd megfelelően ellátni a feladataidat, előbb vagy utóbb a fejedre nő a stressz, és pillanatok alatt megérezheted annak negatív hatásait is a szervezeteden. Arról nem is beszélve, hogy a helyzet a gyerekek, a család számára is éppen olyan új és ijesztő, mint számodra. Igyekezzetek inkább támogatni egymást ezekeben a nehéz helyzetekben ahelyett, hogy leharapjátok a másik fejét. Az alábbi módszerekkel hatékonyan veheted fel a kesztyűt, és megtaníthatod őket a család többi tagjának is! Bár elsajátításuk valószínűleg igényel majd némi időt, hidd el, nagyon is megéri! Próbáld ki mindet, hogy megtaláld azt a technikát, ami leginkább megfelelő és hatékony számodra! Hajrá!

Számolj el hatvanig

Emlékszel még a régi tanácsra, hogy ha valakire nagyon dühös vagy, számolj el tízig, mielőtt visszavágnál? Nos, a tízig való számolás felnőtt fejjel már egy picit talán kevés lesz, de nem csak azokban a szituációkban alkalmazhatod, mikor a stressz forrása egy másik személy. Ha hirtelen valami nagyon felbosszant vagy kétségbeejt, ülj le egyedül egy szobában, próbáld normalizálni a légzésed és számolj el magadban hatvanig. Hidd el, nagyon ritka az olyan szituáció, amikor azonnal (tényleg az adott pillanatban) kell reagálnod valamire, a legtöbb esetben nyugodtan adhatsz magadnak egy percet. Ez nem csak abban segít, hogy ne dönts elhamarkodottan, de a módszer kiváló a stressz minél gyorsabb elűzésére is, hogy annak minél kevesebb negatív hatását kelljen megtapasztalnod, és a napodra se nyomja rá a pecsétet.

hirdetes

Barangolj el egy számodra fontos helyre képzeletben

Ez a technika valójában a fenti, hatvan másodpercig elszámolós módszer továbbfejlesztett változata. Bár nincs időhöz kötve, valószínűleg ez a technika valamelyest több időt vesz igénybe (az elsajátítása is), de sok esetben a fentinél jóval nyugodtabb állapotba kerülhetsz. Szintén egy üres, csendes szobára van szükséged. Csukd be a szemed, ne gondolj a stresszt okozó dologra, barangolj el egy számodra fontos helyre képzeletben. Nagyon fontos, hogy pásztázd végig a kép minden részletét. Érezd a szelet (például, ha egy tengerpartra repültél el), az illatokat, stb. Még jobb, ha egy igazi emléket is fel tudsz idézni.

A sport

Ez talán nem újdonság számodra, most azért emeljük ki mégis, mert szeretnénk mindenkit meggyőzni arról, hogy ez karantén idején is működhet. A futás számomra is egy ilyen mentsvár volt, de mivel igyekszem itthon maradni, amikor csak lehet, manapság ez nincs mindig kéznél. Egy jó kardió edzés vagy egy saját testsúlyos torna, esetleg egy kis jóga tökéletes megoldás lehet, és mindig kéznél van otthon is!

Fog-e ez számítani?

Azért nem akarunk úgy tenni, mintha manapság nem lenne bőven okunk az aggodalomra, azért azt is be kell látnunk, hogy sok esetben teljesen feleslegesen idegesítjük fel magunkat tökéletesen lényegtelen dolgokon. Ezekre az esetekre nagyszerű megoldást nyújt ez a technika. Amikor felbosszantod magad, kérdezd meg magadtól, fog-e ez az egész számítani 1 hét, 1 hónap vagy 1 év múlva? Megéri-e elrontani ezt a napot, pillanatot ezzel? Tényleg érdemes energiát fektetni bele ahelyett, hogy valami sokkal hasznosabbra fordítanád az erőfeszítéseidet?

hirdetes

Alkoss

Van, aki eszik, ha ideges, van, aki takarítani kezd. Bár mindkettő pótcselekvés, mégis eltérnek egymástól. A takarítás ebben az esetben egy olyan alkotási folyamat, amikor az adott személy valami olyasmit csinál, amit tökéletesen ő irányít, amire nincs hatással semmilyen külső tényező, így a végkifejlet éppen olyan lesz, amilyet ő elképzelt vagy megalkotott. Stressz esetén nem feltétlenül a takarítás a legjobb alkotási folyamat, mégis egy a sok közül. Ha úgy érzed, egyszerűen képtelen vagy leküzdeni a szituációt, vonulj el egy kicsit alkotni valamit. Lehet ez pakolás, festés, egy kis firkálás, egy jóga póz gyakorlása, egy rövid történet megírása, a zoknik párosítása. Valami olyan cselekvésre van szükséged, ami eltereli a figyelmedet, de nem terhel le méginkább. Némi odafigyeléssel akár a hétköznapokon is rájöhetsz, melyek azok az “alkotási folyamatok”, amikhez fordulhatsz stressz esetén.

Bár nem vagyunk könnyű helyzetben, hidd el, ennek is vége lesz egyszer! Próbálj pozitív maradni, és igyekezz kezelni a stresszes helyzeteket a fenti tippekkel!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

ISO 9001

MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány AZ ISO 9001 egy nemzetközi szabvány. A szabvány alapján... Tovább

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium története   Az egészségügy minisztériumi szintű... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Tudomány