notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

GYEREKNET-VIRTUÁLIS GYEREKVILÁG-avagy a gyerekek és a biztonságos internet

hirdetes

GYEREKNET-VIRTUÁLIS GYEREKVILÁG-avagy a gyerekek és a biztonságos internet

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Elég nehéz dolog kis lurkóink életében a szórakoztató média és az egyéb tevékenységek közötti egészséges egyensúly fenntartása. Ami pedig az internetet illeti a végtelen világháló használata valljuk be kezdett ellenõrizhetetlenné válni némely szülõ számára. Sajnos a szülõk sokszor a könnyebbik megoldást választják arra, hogy hogyan kössék le örökké nyüzsgõ energiabombáikat. Számítógép, tévé és játékkonzolok elé ültetik õket, amitõl aztán a gyerekek egy idõ után virtuális világban kezdik magukat érezni, ha kell, ha nem.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Vannak módszerek, melyek segítségével az internet használat és egyéb tevékenységek között egészséges egyensúlyt alakíthat ki a szülõ, illetve ellenõrzése alatt tarthatja gyermeke kalandozásait. Ilyenek a szûrõszoftverek melyek kiskorúak esetén kiegészítõ segítséget nyújthatnak a szülõi felügyelet mellett. Azonban a szûrõ- és tiltószoftverek nem tökéletesek, és gyakran átengedik a nem megfelelõ tartalmakat is. Kitilthatnak hasznos tartalmat is, melyre a gyereknek szüksége lehet iskolai feladataihoz. A szûrõk hasznosak lehetnek, míg a gyerek kicsi, de ahogy nõnek, meg kell tanulniuk a biztonságos és felelõs internetezést. Nagyszerû szórakozás lehet egy olyan közös megállapodás kidolgozása is, mely körvonalazza az otthoni számítógép használattal kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket.

Legveszélyesebb korosztály

 A legveszélyeztetettebb korosztály a tizenévesek. Õk általában zenét töltenek le, azonnali üzenetküldõ (IM) programokat használnak, leveleznek, és on-line játékokat játszanak. Gyakran használnak keresõmotorokat is, hogy ráleljenek az általuk keresett információra. Többségük felkeresett már csevegõszobákat, és elképzelhetõ, hogy részt vettek felnõtt témájú csevegésben is. A tizenéves fiúk fegyelmezetlenebbek, róluk képzelhetõ el inkább, hogy véres vagy szexuális tartalmú honlapokra látogatnak, vagy szerencsejátékokba kezdenek. A lányok esetében inkább az a veszély fenyeget, hogy szexuális zaklatások érik õket on-line.

A következõ tanácsok segítségére lesznek tizenéves gyermekei internetes tevékenységeinek szabályozásában:
hirdetes

  • Tartsa az internetkapcsolattal ellátott számítógépeket olyan helyen, ahol könnyedén figyelemmel tudja követni gyermekei tevékenységét.
  • Magyarázza el gyermekének, hogy ne adjon ki személyes információt csevegõszobákban, fórumokon, e-mailben, vagy regisztrációs ûrlapokon.
  • Ne feledje; az olyan tartalomszûrõ programok, mint például az MSN Premium's Parental Controls csak kiegészíti, de nem helyettesíti a gondos szülõi felügyeletet.
  • Készítsen listát azokról a honlapokról, amelyek látogatását nem engedélyezi, szabja meg az internet használat mennyiségét, valamint adjon tanácsokat az on-line kommunikációval kapcsolatban, ideértve a csevegõszobákat is.
  • Ismerje meg azokat a honlapokat, amelyeket gyermekei gyakran látogatnak.

A gyerekek hozzájárulása az egyezmény sikerének kulcsfontosságú tényezõje. A „Nagy Családi Internet Szabályzatot” nyomtassa ki, és tartsa a családi számítógép közelében, hogy mindenkit emlékeztessen a szabályokra és így nem utolsó sorban a gyermek szabály és kötelességtudatát is erõsítheti ami valljuk be nem egy hasznavehetetlen tulajdonság a gyerek késõbbi felnõtt életét nézve. A szabályokat rendszeresen tekintse át, és frissítse, ahogy a gyerekek nõnek.
Ha már meg vannak a szabályok és ezeket a porontyok is, bevésték eszükbe, nem árt, ha elõször közösen fedezzük fel a világhálót, így elejét vehetjük a félrekalandozásoknak, na és nem utolsó sorban magunkat is egy csomó hasznos tanáccsal és tudnivalóval láthatjuk el, hiszen a gyerekoldalak nem csak gyerekeknek szólhatnak.

Gyerek honlapok

A pozitív internetes lehetõségek tárháza széles és sokoldalú a gyerekeket nem csak tanítja, segítséget és programot ajánl számukra, ismeretet bõvít, hanem szórakoztatja is õket  a különféle játékos weboldalakkal. A www.gyerek.lap.hu gyûjtõoldal remek lehetõség, mind a szülõ, mind a gyerek számára a csemegézéshez. Találhatunk benne sok-sok játszóházi programot (www.csodapalota.hu), tamagocsi teve-neveldét (www.teveklub.hu),sport programokat(www.uszoovi.hu), szakkör lehetõségeket (www.kroko.hu) és még sorolhatnám a gyerekek számára fellelhetõ bõ gyûjtemény tartalmát.

hirdetes

Prevenciós oldalak

Komolyabbra véve a szót, ha már gyermekünk nem bír a virtualitástól elszakadni, akkor használjuk ki annak prevenciós és segítõ oldalát is. Használjuk megelõzésre, hogy a gyerek olvashasson a drogok, az alkohol, a cigaretta káros hatásairól, arról hogy mit tesznek az emberi szervezettel és természettel és kutathatunk bizonyos alapítványok, segítõ szervezetek után is, ha erre van szükségünk, vagy valamelyik barátunk, ismerõsünk kerül olyan helyzetbe, hogy ezek segítsége nélkül nem boldogul.
Összességében véve, ha megteremtjük a szükséges feltételeket és áldozunk arra idõt,energiát hogy a gyermekkel elbeszélgessünk és a megfelelõ tájékoztatást nyújtjuk ez ügyben akkor az internet pozitív és hasznos részévé válhat az életének, miután használatát elkerülni a mai világban nem lehet és azt hiszem nem is érdemes.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

felhasználási engedély

hozzájárulás az elõírt követelményeknek nem megfelelõ termék felhasználásához,... Tovább

etnocentrikus marketingstratégia

A belföldi piac felsőbbrendűségét feltételező, s az ott folytatott marketingtevékenységet... Tovább

Tovább a lexikonra