notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

A jó higiénés gyakorlat biztosítását szolgáló HACCP rendszer alkalmazása az EU-csatlakozástól - 2

A jó higiénés gyakorlat biztosítását szolgáló HACCP rendszer alkalmazása az EU-csatlakozástól - 2

Asztalos Karolina portál menedzser
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A rendszer bevezetésének és alkalmazásának megkönnyítését akarja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium - különösen a nagy számú mikro-, kis-, és középvállalkozás részére. Ezért pályázatot írt ki a HACCP bevezetését elősegítő kézikönyv elkészítésére

A kézikönyv elkészítésénél - a szakmai megalapozottságon kívül - nagy hangsúlyt kapott a gyakorlatias szemlélet. Elvárás, hogy a kézikönyv termék-specifikusan készüljön el, vagyis vegye figyelembe, és mintapéldákon keresztül mutassa be, hogy pl. a csomagolatlan élelmiszert is áruló (pékáru, tej-, húsipari termék stb.).

Kereskedőnek más szabályokat kell alkalmazni és ennek alapján az élelmiszer-higiéniai szempontok szerint eltérő kritikus pontokat kijelölni, mint a kizárólag csomagolt árut, pl. italokat vagy édesipari termékeket forgalmazó kereskedőnek.

Így a kézikönyv nem csak az elvi kérdések tisztázására, hanem a gyakorlati szempontok figyelembe vételére is alkalmas lesz. Ezáltal jó alapul szolgálhat a HACCP rendszernek az üzlet adottságaihoz alkalmazkodó adoptálására, egyedi bevezetésére.

Ennek elősegítése érdekében - a kereskedőkhöz való széles körű eljuttatása céljából - a kézikönyvet nagy példányszámban adja át a tárca a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, valamint a kereskedők érdekvédelmi szervezeteinek.

Ezáltal a megfelelően felkészült, szakmai ismeretekkel rendelkező kereskedő a kézikönyv segítségével önállóan - szaktanácsadó segítsége nélkül is - kidolgozhatja az üzlet HACCP rendszerét.

hirdetes

A könyv iránt érdeklődők nyomtatott formában ezeknél a szervezeteknél beszerezhetik, és már letölthető térítésmentesen a GKM www.gkm.hu címen elérhető internetes honlapjáról, melynek induló oldalán helyezték el az anyagot.

Pályázattal is segít a tárca

Kétségtelen, hogy a HACCP rendszer alkalmazása a kis, tőkeszegény vállalkozások számára abban a tekintetben esetenként gondot okozhat, hogy a higiénés feltételek biztosításához alkalmanként szükség lehet a bolt korszerűsítésére, néhány berendezési tárgy vásárlására.

Az esetleges forráshiány miatti gond megoldására szolgált jó eszközül, hogy a GKM az elmúlt évben pályázatot írt ki, amely lehetővé tette, hogy a kisvállalkozások a HACCP rendszer kialakítása érdekében központi forráshoz jussanak. Nagy volt az érdeklődés.

A 2003. évi, a minisztérium SZVP-2003-11 jelű pályázata esetében - ahol a kereskedőket a HACCP rendszer bevezetésének megvalósítása érdekében is támogatta a tárca - összesen 592 pályázat volt sikeres, 2690 millió forint értékben.

hirdetes

2004-ben az európai uniós társfinanszírozású pályázatok esetében a GKM különböző minőségbiztosítási - így a HACCP rendszerre is - rendszerekre kíván támogatást nyújtani. Az új pályázat kerete 956 millió forint 2004-ben.

A kereskedőt is védi

A HACCP bevezetésével összefüggésben mindenképp szükséges figyelembe venni, hogy ez nemcsak egy teljesítendő kötelezettséget, vagyis többletmunkát - esetenként többletköltséget, ha alkalmazása korszerűsítési igénnyel is jár (pl. kézmosó elhelyezése) - jelent a kereskedő számára.

E rendszer alkalmazása védi a kereskedőt. Jogvita esetén ugyanis a HACCP rendszer keretében vezetett dokumentáció jó eszközül szolgál arra, hogy egyértelműen bizonyítható legyen, hogy valamilyen élelmiszer eredetű megbetegedés okozója nem a kereskedő, hanem az élelmi lánc másik szereplője volt.

Ez utóbbi lehetőséget a nagy kereskedelmi cégek már felismerték, és a versenyelőnyük biztosítása érdekében már korábban bevezették a HACCP rendszert.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 152

Átlagos értékelés: 5.0

Szótár

metrológiai jellemzõ

olyan megkülönböztetõ tulajdonság, amely befolyásolhatja a mérés eredményeit ... Tovább

Belső referenciaár

Az az érték, melyet a fogyasztó egy adott áruért indokoltnak tart megadni. Tovább

Tovább a lexikonra