notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A jó higiénés gyakorlat biztosítását szolgáló HACCP rendszer alkalmazása az EU-csatlakozástól - 1

hirdetes

A jó higiénés gyakorlat biztosítását szolgáló HACCP rendszer alkalmazása az EU-csatlakozástól - 1

Asztalos Karolina portál menedzser
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az élelmiszer-forgalmazási előírások változása a kereskedelemben. A GKM segédkönyvet adott ki

A Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között létesített társulásról szóló 1991-ben aláírt és e megállapodást kihirdető 1994. évi I. tv. előírásaival összhangban hazánknak a higiénia terén - más területekkel együtt - az EU előírásaival összehangolt szabályokat kell előírnia és bevezetnie.

Veszélyelemzés

Ebből adódik, hogy az élelmiszer-kereskedelemben az Európai Unióhoz való csatlakozás idejétől alkalmazni kell a jó higiénés gyakorlat biztosítását szolgáló HACCP rendszert.

Ez az élelmiszer-biztonság szempontjából kritikus pontok meghatározásával, a HACCP rendszer (Hazard Analysis Critical Control Point, azaz Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok) elkészítéséhez használt elvek alapján történhet.

A rendszer alkalmazása fogyasztóvédelmi szempontból kiemelt fontosságú, "termőföldtől az asztalig" megközelítésű élelmiszerbiztonsági elven alapszik.

hirdetes

Minden tekintetben biztonságos élelmiszert ugyanis csak akkor vásárolhatunk és fogyaszthatunk, ha az eladásra kínált termék forgalmazásának minden szakaszában (termelés-feldolgozás-szállítás-raktározás-csomagolás-értékesítés) érvényesülnek a biztonsági, higiéniai követelmények.

A HACCP rendszer alkalmazásának a kereskedelemre vonatkozó kiterjesztése tehát azt a célt szolgálja, hogy a kívánt minőségben legyártott áru a forgalmazás során is megőrizze kedvező tulajdonságát, élvezeti értékét.

A HACCP alkalmazásával összefüggő új típusú feladatok

A hazai kereskedelemben az élelmiszer-biztonság kérdése hagyományosan a kiemelt feladatok közé tartozik. Az élelmiszer-forgalmazás higiéniai szabályai a kereskedelemben régóta ismertek, amit jelez, hogy e szabályok korábban hatályos rendeletekben is előírásra kerültek.

hirdetes

E kérdést részletesen szabályozta pl. az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának higiéniai feltételeiről szóló 17/1999 (II.10) FVM-EüM együttes rendelet.

2004. május 1-től a kereskedők számára új típusú feladatként alapvetően az jelentkezik, hogy a csatlakozástól nem elégséges, ha az üzletben betartják a különböző higiéniai előírásokat.

A jövőben az üzlet adottságai alapján ki kell dolgozni a sajátos, tehát az üzlet egyéni adottságainak megfelelő jó higiénés gyakorlatot, és ezt rendszerbe foglaltan - az előírások betartását igazolható módon - dokumentálni kell.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezeti cél

környezeti cél Általános, a környezeti politikával összhangban levő cél, amelyet egy... Tovább

érdekelt fél

személy vagy csoport, aki vagy amely érdekelt egy szervezet mûködésében vagy... Tovább

Tovább a lexikonra