notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A HACCP rendszer váltása ISO 22000-re, mi az előnye a rendszernek?

hirdetes

Váltás HACCP-ről ISO 22000-re

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az ISO 22000 rendszer egyre inkább népszerűbbé válik Európán belül. Az ISO 22000 rendszer, amely az ISO 9001 minőségirányítási, illetve HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer egyfajta keveréke, az élelmiszerbiztonság nemzetközi fejlesztésének céljából jött létre. 

Az ISO 22000 rendszer fontossága

Hogyan lehet a meglévő HACCP rendszert ISO 22000 rendszerré átalakítani?


Az első lépés a minőségirányítási alapok elsajátítása. A minőségirányítási rendszerek a hagyományos minőségi paramétereknél alaposabb, illetve tágabb követelményeket állítanak fel, és iránymutatóként szolgálnak az adott társaság minden egyes tevékenységi körén belül, az üzleti célok meghatározásától a termék kiszállításáig. A HACCP rendszerhez hasonlatosan a rendszer alapja a termék, illetve a szolgáltatás minőségi tervezése.

 

Kinek van szüksége az ISO 22000 rendszerre?

 


A rendszer mindenkire vonatkozik, aki az élelmiszerellátási láncban bármilyen helyet foglal el. Ilyen tevékenységek lehetnek például:

hirdetes
  • Takarmány előállítás;
  • Élelmiszer gyártás;
  • Élelmiszer alkotórészekkel kapcsolatos tevékenységek;
  • Élelmiszer szállítás;
  • Élelmiszer csomagolás;
  • Élelmiszer vagy takarmány kereskedelem (nagy-, illetve kiskereskedelem)
  • Készétel felszolgálás (éttermek, fűszerüzletek)
  • Élelmiszeripari berendezések gyártása;
  • Élelmiszer adalékanyagokkal kapcsolatos bármilyen tevékenység.

 

 

Az élelmiszerbiztonság fontossága

 

Az élelmiszerellátási láncban résztvevő minden egyes lépés kritikus tényezővel bír a végtermék minőségére, illetve biztonsági tényezőjére. Az ISO 22000 standard egyértelműsíti a nemzetközi élelmiszerbiztonsági követelményeket.

hirdetes
Mind a felhasználók, mind a kormányok egyre inkább tudatában vannak az élelmiszerbiztonság egyre inkább terjedő fontosságának, így mára szükségessé vált a felelősségre vonhatóság tisztázása, illetve az élelmiszer megfelelő biztonságával kapcsolatos szavatosság biztosítása.
Az ISO 22000 tanúsítvány megszerzése a vevőkben bizalmat kelt a termék iránt. Az ISO 22000 rendszerrel rendelkező társaságok így a megfelelő élelmiszerbiztonság szavatolása mellett egy kiváló marketing eszközt is a kezükben tartanak, amely az üzleti életben manapság igen fontos lehet. 

 

Forrás: 22000-tools.com/iso-22000-info.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

beszállító

szervezet , vagy személy, amely vagy aki rendelkezésre bocsát egy terméket PÉLDÁK: Gyártó,... Tovább

átvizsgálás

tevékenység, amely a vizsgálat tárgyára vonatkozóan az alkalmasság, a célnak való... Tovább

Tovább a lexikonra