notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fokozott ellenõrzések egész nyáron

hirdetes

Fokozott ellenõrzések egész nyáron

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A magyar hatóságok már felkészültek az idei kiemelt ellenõrzésekre. A nyári meleg a baktériumok szaporodásának elõsegítésén keresztül megkönnyíti az élelmiszerek romlását, és ezáltal az ételmérgezések, élelmiszerek okozta fertõzések elõfordulásának növekedését.

Új élelmiszerbiztonsági rendszerek kialakítása, ISO 22000, HACCP!

Kérje ajánlatunkat itt!

A megnövekedett turizmus és az ezáltali fokozott áruforgalom még nagyobb terhelést jelent fõként a vengéglátóipari vállalkozások számára, mely még jobban jöveli a hibák elõfordulásának gyakoriságát és így a vásárlók, vendégek rossz minõségû, romlott élelmiszerhez való jutását. A külföldi vendégek arányának növekedése által jelentõsen befolyásoljuk a magyarországi vendéglátásról kialakult véleményt, mely szintén fokozza a fogyasztók elvárásainak magas szintû kielégítését, hiszen Hazánk hírnevére is jelentõs hatással van.

Az ellenõrzés területei

A fogyasztók érdekében ismét fokozottan kerülnek ellenõrzésre az idegenforgalmi idõszakban kiemelten látogatott vendéglátóhelyek és kereskedelmi egységek: szállodák, éttermek, büfék, borlerakatok, valamint a nagy élelmiszer-áruházak. Az ellenõrzések azonban a kisebb egységeket sem kerülik el: a nyári idõszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek (például nyári táborok), rendezvényszervezõk (pl. parti szervizek) is számíthatnak váratlan ellenõrzésekre. Ugyancsak kiemelten gyakori ellenõrzésre számíthatnak a nagy tömegrendezvények (pl. Sziget-fesztivál) vendéglátó egységei, kitelepülései is.

hirdetes

A vizsgálódás szempontjai

  •  Az ellenõrzések során elsõsorban az ételmérgezések megelõzését szolgáló higiénés szabályok betartását vizsgálják: a hûtési lánc teljes hosszának fenntartása, a hõkezelések, technológiai idõk betartása, a tisztaság és higiénia körülmények megfelelõsége, a HACCP rendszer megléte, illetve elvek alkalmazása.
  • Kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetõségének ellenõrzésére, a dokumentumok, és azok hitelességének, valamint a dokumentum és az áru összetartozásának, beazonosíthatóságának vizsgálatával, a beszerzések és az értékesítés arányaira. A nyomon követés ellenõrzésének kiemelt része a mozgóboltok ellenõrzése, az elõállított mennyiség és az engedélyezett kapacitás összehasonlítása az egyedi azonosítóval nem rendelkezõ termékek esetében (kiemelten a sertéshúsnál).
  • Kiemelt szempont a fogyasztók érdekeinek védelme, a fogyasztók megkárosításának megelõzése is. Ezért ellenõrzik a jelölés, reklámok, ártájékoztatás megfelelõségét, próbavásárlások várhatók az árak, a mennyiség és számviteli szabályok betartásának érdekében.
  • hirdetes
  • Vizsgálják az élelmiszerek minõségének és biztonságának megfelelõségét.

Az ellenõrzések során a hatóságok egyes termékcsoportokra kiemelt figyelmet fordítanak, melyek elsõsorban a közegészségügyi szempontból fokozott kockázatot jelentõ élelmiszercsoportok: a folyamatos hûtést, illetve fagyasztász kívánó hús- és tejtermékek, hidegkonyhai, cukrászati termékek és fagylaltok, friss és elõkészített húsok, húskészítmények (kiemelten a sertéshús), fogyasztói tej, rövid fogyaszthatóságú fermentált tejtermékek, friss zöldségek és gyümölcsök.
Kiemelten ellenõrzik az italokat is: sörök, hazai és külföldi borok, ásványvizek és egyéb palackozott termékek. A helyszíni ellenõrzést laboratóriumi vizsgálatokkal is egybeköthetik.

A megfelelõ minõségû és biztonságos élelmiszerek nem csak a külföldi vendégeket hanem a hazai fogyasztókat is ugyanúgy megilleteik, így a legfontosabb szempont ismét ezek biztosítása, melyek egy megfelelõ és ésszerû HACCP rendszerrel és néhány alapvetõ elv betartásával és szempot figyelembe vételével jól megvalósíthatók.

Új élelmiszerbiztonsági rendszerek kialakítása, ISO 22000, HACCP!

Kérje ajánlatunkat itt!

 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

konvenciós ráta

A konvenciós ráta azt mutatja meg, hogy a látogatók hány százaléka vásárol/regisztrál az... Tovább

felsõ vezetõség

személy vagy személyek olyan csoportja, aki vagy amely a szervezetet a legfelsõ szinten... Tovább

Tovább a lexikonra