notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

HACCP rendszer

hirdetes

HACCP rendszer

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A HACCP nemzetközileg elfogadott módszer az élelmiszerek biztonságának megteremtésére a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítása, értékelése és kezelése révén. A rendszer eredeti angol nevének rövidítése: Hazard Analysis Critical Control Point, azaz Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok

A hatvanas években az amerikai űrkutatási program keretében fejlesztette ki a Pillsbury vállalat az űrkutatási Hivatallal (NASA) és a hadsereg Natick laboratóriumával közösen.

Céljuk az volt, hogy az űrhajósokat szennyezés mentes, biztonságos élelmiszerekkel lássák el az űrutazás során, amit a hagyományos végtermék-ellenőrzési módszerekkel nem lehetett biztosítani. Az új szemléletű élelmiszer-biztonsági rendszer elveit 1971-ben hozták nyilvánosságra.

Mióta alkalmazzák a HACCP rendszert?

A konzervipari termékeknél már 1973-tól kezdve bevezették, de az általános élelmiszer-ipari alkalmazás a nyolcvanas évek közepén kezdett gyorsan terjedni. A FAO/WHO Codex Alimentarius Bizottság HACCP irányelveit 1993-ban adták ki.

Ezt tekintik a HACCP módszertan nemzetközi alapdokumentációjának. Ennek a megfelelője a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/1993. számú előírása. A HACCP alkalmazása az Európai Unió országaiban 1995. december 14. óta kötelező (93/43 EK direktíva). A magyar élelmiszertörvény (1995. évi XC. törvény) végrehajtási utasítása tartalmazza az első kötelező előírást.

Az élelmiszer gyártók részére 2002. január 1.-től kötelező a HACCP rendszer alkalmazása (1/1996. (I.9.) FM-NM-IKM rendelet). A vendéglátásban és a közétkeztetésben ugyancsak 2002. január 1.-től kötelező a HACCP rendszer alkalmazása (80/1999 (XII.28.) GM-EüM-FVM rendelet).

Miért hozták létre a HACCP rendszert?

A rendeletek megszületésének okai a hétköznapokban keresendő. Világszerte egyre több élelmiszer eredetű megbetegedést észlelnek. A fogyasztók mind több figyelmet szentelnek ezeknek az eseteknek, és egyre fokozódóan követelik, hogy csak olyan élelmiszerek kerüljenek forgalomba illetve felszolgálásra, melyek biztonságosak.

hirdetes

Ennek elérésére a HACCP rendszert egyre szélesebb körben alkalmazzák valamennyi, az élelmiszerek előállításával, forgalmazásával és a vendéglátással kapcsolatos tevékenység során.

Miért szükséges a HACCP bevezetése?

A tisztán tartott helyeken is előfordulhatnak élelmiszerfertőzések, mérgezések. Ezeket sokszor jelentéktelennek látszó hibák, ellenőrzés nélküli folyamatok okozzák.

Fertőzésekhez, mérgezésekhez az alábbi okok vezethetnek:

  • nem megfelelő áru beszerzése
  • az áru szállítás közben történő felmelegedése, szennyeződése
  • nem megfelelő hűtő hőmérsékleten történő árutárolás
  • hűtést igénylő termék hűtetlen tárolása
  • a termékek túl hosszú ideig történő tárolása
  • nem megfelelő higiéniájú, illetve beteg dolgozó alkalmazása.

 

A HACCP alapelvei és végrehajtási lépései:

  1. A veszélyelemzés teljeskörű végrehajtása: lista készítése a folyamat azon pontjairól, amelyekben bármilyen mértékű és jellegű veszélyek fordulhatnak elő. Ezt követi a veszélyek kockázatának, a megelőzésükre szolgáló intézkedések értékelése.
  2. A lehetséges veszélyes pontok közül a kritikus szabályozási pontok meghatározása a teljes folyamatra vonatkozóan.
  3. hirdetes
  4. Az elemzett, elfogadott kritikus szabályozási pontokon a beavatkozási határok megállapítása.
  5. A kritikus szabályozási pontok megfigyelő rendszerének kialakítása, a tervezett vizsgálatok és ellenőrzések meghatározása, a kapott adatok feldolgozási szabályainak kidolgozása.
  6. A beavatkozó, javító tevékenységek meghatározása a kritikus határértékek átlépése esetére.
  7. Teljeskörű dokumentációs rendszer és eljárások kialakítása.
  8. A megtervezett rendszer bevezetése és a munkatársak oktatása.
  9. Eljárás bevezetése a HACCP értékelésére, igazolására, a rendszer működésének folyamatos, rendszeres ellenőrzésére.

 

A HACCP előnyei:

Termék előállítók számára:

  • javul a termelési folyamat kézben tarthatósága
  • biztos alap alakul ki a minőségirányítási rendszerek kiépítéséhez
  • segíti a rendszeres, következetes munkavégzést
  • a vevői bizalom növekedése
  • védelmet nyújt termékfelelősségi perekben
  • alkalmazható a teljes élelmiszer láncra
  • folyamatos fejlődés a növekvő vevői igényeknek megfelelően.


Vevők számára:

  • nő a termék fogyasztásának biztonsága
  • védelem az anyagi és egészségügyi károktól
  • beszállítók ellenőrizhetővé tétele
  • magasabb szintű igény-kielégítés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

marketing adatbázis

Az egyéni fogyasztókra, lehetőségekre és elképzelésekre vonatkozó releváns, hozzáférhető... Tovább

az audit megállapításai

az összegyûjtött auditbizonyítékok és az auditkritériumok összehasonlító... Tovább

Tovább a lexikonra