notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hétvégi hajléktalan népszámlálás

hirdetes

Hétvégi hajléktalan népszámlálás

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A hétvégén, szombatról vasárnapra virradó éjszaka számolják össze a hajléktalan embereket a fõvárosban és környékén, valamint több vidéki városban; a felméréshez számítanak önkéntesek jelentkezésére is. Magyarországon második alkalommal mérik fel a fedél nélküliek körét. Számukat a szakemberek 25-30 ezerre becsülik országos szinten.

A hajléktalan...

A hajléktalan nem rendelkezik társas kapcsolatokkal, nincs kapcsolati tõkéje, mely átsegítené a problémákon. A kapcsolati tõke hiányában nehezebben jut munkához, nehezebben jut lakhatási lehetõséghez, nehezebben jut élelmiszerhez, ruhához, mindazokhoz a javakhoz, melyek a túléléshez szükségesek. Nem rendelkezik a társadalom többsége által elfogadott érték- és normarendszerrel. Ennek hiányában nehézzé vagy lehetetlenné válik számára a társadalomba való beilleszkedés és a társadalom által biztosított források igénybevétele.

A fõvárosi és vidéki helyzet

A legutóbbi, 2005 telén készített felmérés alapján legalább háromezerre becsülték a budapesti utcákon, közterületeken, parkokban vagy kapualjakban élõk számát. A fõvárosi szállókon akkor további ötezer hajléktalan élt.

Vidéken 6-7 ezerre, Budapesten 5 ezerre tehetõ az ágyak száma a szállókon, ám sok hajléktalan nem akarja igénybe venni ezeket a menhelyeket. Õket a fõvárosban utcai szociális munkások keresik fel rendszeresen, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak, vagy ha kell, esetleg mentõt hívjanak.

hirdetes

A fõváros környéki erdõkben, sátrakban, viskókban is nagyon sokan laknak. Szakemberek szerint õk a lehetõségeikhez képest viszonylagos biztonságban vannak, mivel általában csoportokban élnek együtt.

Számlálókörzetek

A hétvégi számlálást az e célra alakult Február Harmadika Munkacsoport végzi, s a programban még a párizsi statisztikai hivatal is részt vesz megfigyelõként. A "népszámlálást" jórészt önkéntesek végzik, akik párosával mérik fel a számukra kijelölt területen élõk számát.

A fõvárost számlálókörzetekre osztják, a Hungária körúton belül egy, az ezen kívül esõ területeken pedig két négyzetkilométert kell bejárniuk az erre vállalkozóknak. A belvárosi körzetben 70, a külterületeken 240 körzetet hoztak létre. Az akciót egy éjszaka alatt kell lebonyolítani, nehogy az állandóan mozgásban lévõ hajléktalanok közül valakit kétszer is megszámoljanak.

hirdetes

Azokat az "önkéntes számlálóbiztosokat", akik részt kívánnak venni a felmérésben, és vállalják, hogy a város egy körzetét gyalog vagy kerékpárral bejárják, szombaton délután négy órakor a XIII. kerületi Dózsa György út 152. alatti szállón várják.

A felmérésre azért is szükség van, mert a szervezet szeretné elérni, hogy a 2011-es európai uniós szintû hivatalos népszámlálásból ne maradjanak ki a hajléktalanok. Azért mindig február 3-ára szervezik az összeírást, mert ez az egyik legalacsonyabb átlaghõmérsékletû nap.

A fõvárosban több olyan szervezet is mûködik, amely a hajléktalanokat segíti. Ezek között az 1989-ben alakult Menhely Alapítvány a 338-4186-os telefonszámon, a nap 24 órájában hívható diszpécserszolgálatán várja azoknak a bejelentését, akik az utcán segítségre szoruló embert látnak.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

logisztika

A vállalatnál szétszórtan elhelyezkedő, de a termék fizikai mozgatásához kapcsolódó... Tovább

metrológiai feladatkör

a mérés szabályozási rendszerének meghatározásával és bevezetésével kapcsolatos... Tovább

Tovább a lexikonra