notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Virtuális magánhálózatok kezelése

hirdetes

Virtuális magánhálózatok

Nagy István, sitebuilder, rendszergazda
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sok vállalat rendelkezik több kisebb kihelyezett irodával, földrajzilag távol. Ahhoz hogy hatékonyan együtt tudjanak működni, nem elegendő a levelezés, és a telefon. A belső infrastuktúrát gyakran oldják meg a multik, hogy egy Virtuális magánhálózatot hoznak létre, ugynevezett VPN-t.

Eleinte még csak magán hálózatok léteztek, amelyeket bérelt vonalon keresztül oldották meg, de ez az ára miatt nem volt hosszúéletű. Maga a vpna nyilvános hálózatok felett helyezkednek el, de mégis megvan a legtöbb tulajdonsága a magánhálózatokból. Minden irodának telepítenek, beállítanak tűzfalat, és a tűzfalon alakítanak ki egy "alagutat" az irodák között. Több tipusú VPN létezik, következzen mindegyikről pár szó.

Tűzfal alapú megoldás

Ahogy a nevében is benne van, kiaknázzák a tűzfalban rejlő lehetőségeket, mint például a hozzáférések lekorlátozása, az események naplózása. Az ilyen tűzfalakat általában már hardveresen külön erre a célre megalkotott hardverekkel végzik el, amelyeken a titkosítás, adatátvitel, autentikáció mind speciális eszközökkel történik.

hirdetes

Hardveres megoldás

Fentebb is volt szó hardveres tűzfalról, de itt most olyanr gondolok mint pl router, ami támogajta a VPN technológiát, és képes titkosítani az adatáramlást is. Egyszerű a használatuk, és takarékosak az erőforrásokkal, hiszen nem kell plussz számítógépet, vagy célgépet beállítani erre a feladatra. Hátránya hogy nem olyan rugalmas mint a most következő szoftveres megoldás.

Szoftveres megoldás

Használatuk akkor előnys, ha a VPN ügyfélkapcsolati rendszer részét övezi, és nem egy vállalaton belüli magán hálózat. Előnye hogy ez a legrugalmasabb, jól skálázható hátránya abból fakad, hogy több szakmai tudás kell a beállításhoz, üzemeltetéshez és hibaelhárításhoz, mintha egy router-t vagy egy erre a célra kifejlesztett hardvert tennénk a helyére.

hirdetes

Bármelyiket is választjuk, sok múlik azon hogy a beállítások mennyire körültekintőek, rugalmasak és biztonságosak. Egy VPN kialakítása nem feltétlenül drága beruházás, persze kisebb cégeknek felesleges. De egy olyan vállalkozásnak akinek, vannak kihelyezett irodái, esetleg egy nagy ügyfélkörrel rendelkezik, megfontolandó, hogy belevágjon a VPN kialakításába.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Totális Internetes Jelenlét

Totális Internetes Jelenlét, azaz a Total Internet Presence TIP   Mi is a TIP... Tovább

Belső referenciaár

Az az érték, melyet a fogyasztó egy adott áruért indokoltnak tart megadni. Tovább

Tovább a lexikonra