notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Használ fogselymet? Lehet, hogy nem (azt) kellene

hirdetes

Használ fogselymet? Lehet, hogy nem (azt) kellene

ich.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Vagy a fogselymet felejtsék el, vagy tessenek alposabban tájékozódni vásárlás előtt – ez olvasható ki egy amerikai kutatóintézet friss eredményeiből, melyek szerint sok használó több méreganyagot juttat szervezetébe.

Használ fogselymet? Lehet, hogy nem (azt) kellene

Magasabb koncentráció mutatható ki az eredetileg a katonák számára, hatalmas üzemanyag-tüzek eloltásához fejlesztett, de manapság már sok iparágban praktikus megoldásként használt poli- és perfluoralkilezett (PFA) anyagokból azok szervezetében, akik fogselymet használnak. Az amerikai Silent Spring Institute munkatársai és kaliforniai közegészségügyi szakemberek közös vizsgálata ennek veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Az amerikai kutatók 11 különböző PFA-vegyület jelenlétét vizsgálták 178 olyan középkorú nő vérmintájában, akik önként jelentkeztek egy nagyobb szabású egészségügyi kutatáshoz. Az alanyokkal interjúkat is készítettek, a beszélgetésekben rákérdezvén több olyan, mindennapos magatartásra, amely befolyásolhatja az érintett kemikáliáknak való fokozottabb kitételt.

hirdetes

A vizsgálat arra jutott, hogy az az egyes serpenyők ragadásmentességét és az egyes ruhák vízállóságát is biztosító anyagokból több van azok szervezetében, akik rendszeresen használnak bizonyos fogselymeket. A Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology című tudományos folyóiratban csak az Oral-B egyes termékeit nevezték meg, de utalnak arra, hogy a teflonszerű összetevők előfordulása gyakran együtt járt a magas fluorszinttel, ami pedig már jelzi a PFA-veszélyt is.

hirdetes

A PFA-anyagokat már több egészségügyi problémával összefüggésbe hozták a kutatások. A fejlődési rendellenességek és bizonyos rákos megbetegedések terén is találtak összefüggéseket a tudósok.

Az ilyesmire, a PFA – angol feliratozásban PFAS – anyagok jelenlétére tehát érdemes figyelni fogselyem-választásnál. (Ahogy serpenyőválasztásnál is.) Vannak gyártók, akik kifejezetten jelzik is fogápolási termékeik csomagolásán, hogy az adott fogkrém vagy fogselyem fluor(id)mentes.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

hozzárendelhető költség

Az a költség, amelynek felmerülése elkerülhető lehetne, ha a termék, funkció, vagy folyamat... Tovább

auditprogram

egy meghatározott idõtartamra tervezett, meghatározott célra irányuló egy, vagy több... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Tudomány