notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Házi sörfőzés - Angol IPA - I. rész

hirdetes

Házi sörfőzés - Angol IPA - I. rész

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Nos újabb családi projektbe fogtunk - ez pedig a sörfőzés. A dolognak van ám előzménye is. Tamás fiam és az unokatesója, Gábor már egyszer főzött a óbudai albérletben sört - ami a maga nemében még iható lett, ízlett is. Az, hogy pozitív lett a végeredmény, az szerintem egy kisebb csoda - mert utólag szépen kiderült, hogy elég lazán kezelték a srácok a receptúrát, na nem azért mert annyira kreatívok, hanem Ők már csak ilyenek. Ennek a sörfőzésnek a folyamodványa az lett, hogy Viktor fiam kitalálta, hogy mi is főzzünk házi sört Egerben. Gábortól elkértük a sörfőző készletet, Viktor bevásárolta a szükséges alapanyagokat, majd nekiálltunk vasárnap főzicskézni. 

Házi sörfőzés - Angol IPA - I. rész

Persze mielőtt megtörtént volna a bevásárlás, előtte ki kellet találni, hogy mit is főzzünk. A szép a történetben az, hogy egymástól tök függetlenül az Angol IPA-ra szavaztunk - úgyhogy még megverekedni sem kellett, megvolt a konszenzus, egy igazi klasszikus sörrel kezdünk, aztán ha bejön és sikerül, akkor majd jöhetnek a többiek is.

 

 

Persze kellet szakirodalom is, ami elsősorban egy könyv formájában volt a konyhában: Greg Hughes - Házi sörfőzde (Libri) című munkája volt az alap, másodsorban pedig Winkler Róbert nyújtott nagy segítséget, Ő pedig a YouTube csatornáján "Kerti sörfőzés - az alapok" videójával segítette a kísérletünket. Tehát bekerült a konyhába a könyv, a pulton ott várt Winkler és a macskája is a laptopon - mi pedig elkezdtünk számolgatni.

 

 

Számolgatni azért kellet, mert természetesen nincs 30 literes lábasunk, vagyis három, különböző méretű lábasban kellet gondolkodnunk, azaz az összetevőket is arányosan kellett szétméricskélni. Sebaj, megoldottuk, számoltunk, jegyzeteltünk, mértünk.

 

Első lépés: Cefrézés

Hozzávalók:

  • 5,8 kg világos maláta
  • 145 g karamellmaláta
  • 13,9 liter víz

Cefrézési idő: 1 óra, hőmérséklet: 65 C.

 

Ezt a műveletet még két edényben oldottuk meg, feltettük a vizet melegedni, majd amikor elérte a 65 C-t, akkor jöhetett az arányosan kimért maláta. Igyekeztünk csomómentesre kikeverni a masszát, a Landmann-os maghőmérőm pedig óriási segítséget nyújtott, ugyanis így folyamatosan a folyadékban volt az érzékelő, vagyis nagyon precízen tudtuk a hőfokokat szabályozni. A konyhai kis órát beállítottam egy órára, majd kavargattunk, néztük a videót, olvastuk a receptúrát - vagyis készültünk a következő lépésekre.

hirdetes

 

 


A cefrézés vége felé elvégeztük a jódpróbát, ami azt jelenti, hogy van-e még keményítő a főzetünkben. Ha a jód szürkés színű, akkor még dolgozni kell vele, ha az eredmény negatív, akkor a hőfokot felvisszük olyan 75 C-ra, és így hagyjuk még a főzetünket egy keveset.

 

 

Második lépés: Máslás

Hozzávalók:

  • 27 liter malátás lé és 75 C-os melegvíz

 

Ebben a folyamatban a beáztatott gabonaszemekből kimossuk az erjesztő cukrokat, vagyis röviden le kell szűrnünk a levet, a gabonát pedig el kell távolítanunk. Itt jön elő Gábor sörfőző szettjének a fő eleme, a tartály, aminek az alján van egy csap is, aminek lesz még funkciója. Itt jön egy igazi magyaros buher: mivel szükség lenne egy lukacsos szűrő lemezre az edény aljába, de nekünk ilyen nem volt így kreatívkodunk. Viktor kitalálta, hogy a pizza sütőink kerek és perforált lemezek, így az egyiket kinevezzük szűrő lemeznek. Egy felfordított tányért helyezünk a tartály aljára, majd ráhelyezzük a pizzasütőt - és elkezdjük átpakolni a cefrét az edény aljára. Ennek szűrésnek ugyanis az a lényege, hogy maga a törköly is szűr, ezen öntjük át az összes folyadékot. 

hirdetes

 

 

Amikor a tartály alján már ott van szinte az összes cefre, akkor szépen ráöntögetjük a forró és ragacsos levet, na meg elkezdünk még vizet is melegíteni. A lényeg az, hogy a végén 27 liternyi folyadékunk legyen, tehát bőven kell még melegíteni vizet. Fontos, hogy a folyadék 75 C-os legyen, mert ez szépen kioldja az összes csersavat és cukrot is. Az alsó csapot kinyitjuk, egy sokadik edénybe pedig el kezd folyni egy sötétbarna, cukros folyadék - a sörünk alapja.

 

Ez a művelet is eltart egy csomó ideig, de nem kell sürgetni - a lényeg az, hogy kioldódjon minél több összetevő. Amint megvan a 27 liter barna lötty, indulhat a harmadik fázis.

 

Hegyvári Zoltán

alias Húsimádó

Forrás: husimado-eger.blog.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

marketing adatbázis

Az egyéni fogyasztókra, lehetőségekre és elképzelésekre vonatkozó releváns, hozzáférhető... Tovább

helyesbítõ tevékenység

tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség megszüntetésére 1.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Külföld