notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Házi sörfőzés - Angol IPA - I. rész

hirdetes

Házi sörfőzés - Angol IPA - I. rész

ich.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Házi sörfőzés - Angol IPA - I. rész

Harmadik lépés: Forralás

 

Forralási idő: 1 óra 10 perc, hőmérséklet: 95 -100 C.

 

Hozzávalók:

  • 70 g Challenger 7% komló    -    a forralás kezdetén
  • 35 g Golding 5,5 % komló     -    a forralás utolsó 15 percére
  • 35 g Golding 5,5 % komló     -    a forralás leállításakor
  • 5 g Ír moszat                         -    a forralás utolsó 15 percére

 

Tehát van három lábasunk. Az egyik 12, a másik 8, a harmadik 7 literes - felrakjuk őket a lángokra, majd felforraljuk őket. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy kezd el habosodni a lé. Egy komlózós zsákba kimérjük az első adag komlót, beáztatjuk a lébe, majd felváltva cserélgetjük a három edényben a zacsit. Mi úgy 95 és 98 C között tartjuk a hőmérsékleteket - és természetesen most is szigorúan mérjük az időt. A forralás utolsó fázisakor kimérjük a második adag komlót is, azt is mártogatjuk, majd a legvégén még a Goldingból ismét jön 35 g. Azért, hogy szép és tiszta legyen a sörünk, nos ezért ír moszatot is vele kell főzni a lébe - amit lelkesen meg is teszünk. Viktor annyi moszatot vásárolt be, hogy a következő 5 évre elegendő moszatunk lesz, vagyis ezzel már nem lesz gondunk.

hirdetes

 

 

Menet közben mi már kóstolgatunk, aminek nem tudom van-e értelme, de tök jó dolog. Amit érzünk az egy édeskés íz, cukros barna folyadék, aminek gabona íze is van, illetve a komló kesernyés íze egyre jobban előjön. Nem tudjuk, hogy jó úton járunk-e, de reménykedünk.

 

Negyedik lépés: Hűtés

 

Nos ehhez a művelethez még nincs eszközünk, ami egy rézcsőből álló spirál lenne - tehát lesz még mit beszereznünk. Mi a téli hidegre bízzuk a műveletet, vagyis kivisszük a teraszra a három lábast, lefedjük - és hagyjuk, hogy a -3 C végezze a dolgát. A cél az, hogy 23-24 C-ot érjünk el, mert ekkor jöhet az élesztőzés.

 

Míg a lábasokba hűl a lé, addig fertőtlenítünk. Az erjesztő tartályt és minden alkatrészét alaposan elmossuk, majd fertőtlenítjük, ugyanis a higénia nagyon fontos eleme az erjesztésnek.

 

 

hirdetes

Ötödik lépés: Erjesztés

 

Erjesztési idő: 4 hét !!!, hőmérséklet: szobahőmérséklet

 

 Hozzávalók:

  • 17,5 g Wyeast 1187 Ringwood ale élesztő

 

Amint a folyadékunk hőmérséklete elérte a 23-24 C-ot, akkor behozom a cuccot a nappaliba, majd élesztőzök. Igen, itt már egyedül maradtam, mert Viktornak vissza kellett mennie Pestre, de eddigre már nagyjából rendbe is tettük a konyhát, elmosogattuk az eszközöket - amik aztán ragadtak szépen a sok cukortól.

 

Szóval az erjesztő edénybe beleszórom az élesztőt, kicsit össze is kavarom, majd megy rá a tető és a kotyogó is. Innen már csak reménykedünk, hogy semmit sem szúrtunk el, betartottunk minden szabályt - mert innen már az élesztőkön múlik minden. 

 

 

Egy fontos pillanat azért még vár ránk. Ez a reggeli találkozásunk az erjesztő edénnyel - ekkor ugyanis az a jó, ha hallunk egy bugyogó hangot, amit a a tartály tetején lévő kotyogó ad. Ha az este beindultak az élesztő gombák, akkor reggel már szépen zajong a tartály, ha csend van, akkor gond van. Nekünk ez a küszöbérték megvan, ugyanis ahogy lemegyek Esztinek kávét főzni, már hallom is, hogy szépen bugyog a sörünk.

 

Most hát lezajlott a főzés, mi is és Ti is várunk 4 hetet, aztán majd lefotózom a palackozást is. Remélem minden a tervek szerint halad - és remélem a végén nem azt kell Nektek megmutatni, hogy a lefolyóban végzi a művünk. Szorítsatok !!!

 

Hegyvári Zoltán

alias Húsimádó

Forrás: husimado-eger.blog.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

dokumentum

információ és annak hordozója PÉLDA: Feljegyzés , elõírás, eljárás-dokumentum, rajz,... Tovább

skontó

Engedmény a készpénzzel, vagy a fizetési határidő előtt fizető vevőnek. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Külföld