
Harmadik lépés: Forralás
Forralási idő: 1 óra 10 perc, hőmérséklet: 95 -100 C.
Hozzávalók:
- 70 g Challenger 7% komló - a forralás kezdetén
- 35 g Golding 5,5 % komló - a forralás utolsó 15 percére
- 35 g Golding 5,5 % komló - a forralás leállításakor
- 5 g Ír moszat - a forralás utolsó 15 percére
Tehát van három lábasunk. Az egyik 12, a másik 8, a harmadik 7 literes - felrakjuk őket a lángokra, majd felforraljuk őket. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy kezd el habosodni a lé. Egy komlózós zsákba kimérjük az első adag komlót, beáztatjuk a lébe, majd felváltva cserélgetjük a három edényben a zacsit. Mi úgy 95 és 98 C között tartjuk a hőmérsékleteket - és természetesen most is szigorúan mérjük az időt. A forralás utolsó fázisakor kimérjük a második adag komlót is, azt is mártogatjuk, majd a legvégén még a Goldingból ismét jön 35 g. Azért, hogy szép és tiszta legyen a sörünk, nos ezért ír moszatot is vele kell főzni a lébe - amit lelkesen meg is teszünk. Viktor annyi moszatot vásárolt be, hogy a következő 5 évre elegendő moszatunk lesz, vagyis ezzel már nem lesz gondunk.
Menet közben mi már kóstolgatunk, aminek nem tudom van-e értelme, de tök jó dolog. Amit érzünk az egy édeskés íz, cukros barna folyadék, aminek gabona íze is van, illetve a komló kesernyés íze egyre jobban előjön. Nem tudjuk, hogy jó úton járunk-e, de reménykedünk.
Negyedik lépés: Hűtés
Nos ehhez a művelethez még nincs eszközünk, ami egy rézcsőből álló spirál lenne - tehát lesz még mit beszereznünk. Mi a téli hidegre bízzuk a műveletet, vagyis kivisszük a teraszra a három lábast, lefedjük - és hagyjuk, hogy a -3 C végezze a dolgát. A cél az, hogy 23-24 C-ot érjünk el, mert ekkor jöhet az élesztőzés.
Míg a lábasokba hűl a lé, addig fertőtlenítünk. Az erjesztő tartályt és minden alkatrészét alaposan elmossuk, majd fertőtlenítjük, ugyanis a higénia nagyon fontos eleme az erjesztésnek.
Ötödik lépés: Erjesztés
Erjesztési idő: 4 hét !!!, hőmérséklet: szobahőmérséklet
Hozzávalók:
- 17,5 g Wyeast 1187 Ringwood ale élesztő
Amint a folyadékunk hőmérséklete elérte a 23-24 C-ot, akkor behozom a cuccot a nappaliba, majd élesztőzök. Igen, itt már egyedül maradtam, mert Viktornak vissza kellett mennie Pestre, de eddigre már nagyjából rendbe is tettük a konyhát, elmosogattuk az eszközöket - amik aztán ragadtak szépen a sok cukortól.
Szóval az erjesztő edénybe beleszórom az élesztőt, kicsit össze is kavarom, majd megy rá a tető és a kotyogó is. Innen már csak reménykedünk, hogy semmit sem szúrtunk el, betartottunk minden szabályt - mert innen már az élesztőkön múlik minden.
Egy fontos pillanat azért még vár ránk. Ez a reggeli találkozásunk az erjesztő edénnyel - ekkor ugyanis az a jó, ha hallunk egy bugyogó hangot, amit a a tartály tetején lévő kotyogó ad. Ha az este beindultak az élesztő gombák, akkor reggel már szépen zajong a tartály, ha csend van, akkor gond van. Nekünk ez a küszöbérték megvan, ugyanis ahogy lemegyek Esztinek kávét főzni, már hallom is, hogy szépen bugyog a sörünk.
Most hát lezajlott a főzés, mi is és Ti is várunk 4 hetet, aztán majd lefotózom a palackozást is. Remélem minden a tervek szerint halad - és remélem a végén nem azt kell Nektek megmutatni, hogy a lefolyóban végzi a művünk. Szorítsatok !!!
Hegyvári Zoltán
alias Húsimádó
Forrás: husimado-eger.blog.hu