Máté Balázs online marketing asztali

Házi sörfőzés - Angol IPA - II. rész

Házi sörfőzés - Angol IPA - II. rész

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A múltkori sörfőzésünk után eltelt a négy hét, sőt egy pár nappal több is. Tehát itt az ideje, hogy palackozzunk - na meg előtte egy kicsit kóstoljunk is, még akkor is, ha nincs szénsav és hab a sörünkben.

Házi sörfőzés - Angol IPA - II. rész

Felnyitva az erjesztő edényt igazi sör illat fogad, a lé elég tiszta, persze azért úszkál benne néhány szilárd elem is - de összességében jónak tűnik a folyadék. Egy feles pohárral kimerek a sörből - és az íze is tetszik. A komló és a maláta is egyensúlyban van - persze olyan, mintha kiment volna belőle a szénsav.


Mivel Viktor most épp Gentben van, Tomi pedig Pesten forgat - így Eszter és jómagam fogjuk lepalackozni a söröcskénket. Kicsit furi, hogy a nejem is munkálkodik a sörös projektünkben, már csak azért is, mert Ő nem is issza, nem is szereti a sört. Na de egy nagyszerű anya mi mindent meg nem tesz a gyerekeiért...?

 

 

Szóval készítek egy cukros oldatot, ami megy majd a sörös levünkbe. Literenként 4,5 g étkezési cukrot oldok fel vízben, majd a gázon össze forralom. Az edényt ezután hideg vízbe teszem, vagyis visszahűtöm az oldatot. A sörünkbe finoman beleöntöm a cukros vizet, lágyan összekeverem, de ügyelek arra, hogy az üledéket fel ne kavarjam. 

hirdetes

 

 

A sörfőzés és a palackozás egyik fontos eleme a higiénia, a fertőtlenítés. Ehhez Chemipro Oxi-t használok, aminél az arány 4 g egy liter vízben feloldva. Az üvegeket alaposan átöblítjük, majd ki is mossuk üvegmosó kefével. Az elkészült palackokat nyakkal lefelé szárítjuk - mi a mosogató gép rácsát használjuk erre a célra.


A száradás után kezdődhet a tényleges palackozás és a kupakolás. (Rossz, aki rosszra gondol) Így, hogy ketten vagyunk elég jól haladunk, viszonylag gyorsan elkészül 55 palack söröcske. Mivel 0,33-as üvegekkel dolgozunk, ez 18 liter sört jelent, amit remélem minél előbb meg is kóstolhatok. Egy biztos, hogy jövő hét pénteken én egyet felbontok, aztán majd meglátom, hogy lesz-e hab és szénsav.

 

hirdetes

 

Azt hiszem elkapott bennünket a gépszíj, mert már a második adag sör is tartályban van, sőt a hétvégi budapesti látogatásunk során ismét komlót és malátát vásároltunk - vagyis nincs megállás, beindult a Húsimádó sörmanufaktúra. Persze még rengeteg gyermekbetegsége van a projektnek - mert egy kicsit szűretlenebb és kevésbé habos lett az első szériás Angol IPA-nk, de ízre és aromára már meggyőző volt, nemcsak nekünk, hanem a barátainknak is. Szóval finomítunk még a technológiákon, jobban odafigyelünk a megkívánt hőfokokra - de olyan jó érzés a saját sörünket iszogatni a barátokkal és a srácokkal - hogy azt nehéz elmondani. A végén pedig még az is kiderül, hogy árban is versenyképesek leszünk a boltban vásárolt kézműves sörökhöz képest - tehát egyre szebb a "sörfőzdénk" jövője.

 

Ha lemaradtál az 1. részről olvasd el itt!

 

 

Hegyvári Zoltán

alias Húsimádó

Forrás: husimado-eger.blog.hu


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 182

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Külföld

Szótár

továbbengedés

hozzájárulás egy folyamat következõ szakaszába való továbblépéshez ... Tovább

az audit következtetése

az auditnak az auditcsoport által az audit céljainak és az audit valamennyi... Tovább

Tovább a lexikonra