notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Utazási betegségek

hirdetes

Utazási betegségek

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha valóban gondtalanul szeretnénk élvezni a pihenést, akkor fel kell készülnünk az utazásainkra egészségügyi szempontból is. Érdemes már idõben utánajárni annak, hogy a célországban milyen betegségek fordulnak elõ, ezek ellen milyen módon védekezhetünk. A hepatitis (fertõzõ májgyulladás) napjaink egyik legelterjedtebb, legkönnyebben elkapható, utazással kapcsolatos fertõzõ betegségei közé tartozik, mely védõoltással megelõzhetõ.

Hepatitis A és B fertõzés, valamint a védõoltás

Hepatitis fertõzésrõl részletesebben itt olvashat!

A hepatitis fertõzés veszélye általában utazásokon jelentkezik, amikor közepesen vagy erõsen fertõzött területre látogatunk el. Az elmúlt öt évben Magyarországon közel 5000 ember fertõzõdött meg hepatitis A vagy B vírussal, a belföldi járványok részben az utazók által behurcolt vírustól is eredhettek. Az év legveszélyesebb idõszakának a nyár számít, amikor rengetegen utaznak a Mediaterráneumba, hiszen a Földközi-tengert övezõ országok többsége közepesen vagy erõsen fertõzött mindkét vírussal.

Hepatitis A

A hepatitis A fertõzések száma legfõképpen azokon a területeken magas, ahol az alapvetõ higiéniai szabályokat nem tartják be. A vírus elõfordulhat Magyarország közvetlen szomszédságában is, így Horvátországban, de elterjedt Görögországban, Törökországban, Tunéziában, Egyiptomban, Cipruson, Jordániában és Marokkóban is. A kórokozó szájon át, mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertõzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers, vagy nem eléggé átfõzött tengeri ételekkel, nem ivóvíz minõségû vízzel kerül be a szervezetbe. A szennyezett ivóvíz és a mosdóvíz a fertõzés egyik legfõbb veszélyforrása. Sajnos az alapvetõ higiéniai szabályok betartása sem garantálja azt, hogy biztosan nem fertõzõdünk meg, hiszen a jégkockák, a fagylalt és a nem kellõen megfõzött kagylók is készülhetnek fertõzött alapanyagokból, ezeket pedig egyetlen utazónak sincs módja ellenõrizni.

Hepatitis B (fertõzõ májgyulladás)

A fertõzõ májgyulladás sokkal veszélyesebb formáját okozó hepatitis B vírus nemcsak szexuális úton, hanem vér és testváladékok által is terjed. A fertõzés közvetítõje lehet véletlenszerû karcolás, piercing berakatás, akupunktúrás kezelések, sebészeti, fogászati beavatkozás is. A hepatits A és B vírus elterjedtsége sok helyen átfedést mutat, mindkettõ veszélyt jelenthet az utazókra a mediterrán területeken is. Mindkét hepatitis fertõzés kockázata kellõ odafigyeléssel csökkenthetõ. Az A variánsnál ez elsõsorban a higiéniai, illetve a speciális élelmiszerbiztonsági szabályok betartását jelenti, míg a B-nél a sérülésekre, a biztonságos kapcsolatteremtésekre való odafigyelést. De ha mindezeket az elvárásokat teljesítjük, sem lehetünk egészen biztosak abban, hogy sikerül elkerülnünk a fertõzést. Teljes biztonságot csupán a védõoltás nyújtotta közel 100%-os védelem adhat!

hirdetes

Hepatitis A tünetei

A hepatitis A vírus lappangási ideje meglehetõsen hosszú, 2-6 hét is lehet, tünetei a hirtelen láz, az étvágytalanság, a hasi fájdalom, általános gyengeség, végtagfájdalom. Az akut tünetek 2-3 hét alatt szûnnek meg, de a teljes gyógyulás akár 2-3 hónapig is eltarthat. A megbetegedetteket minden esetben korházi ellátásban kell részesíteni. A kor elõrehaladtával a betegség egyre súlyosabb lefolyású. A kisgyerekek gyakran szinte tünetmentesen vészelik át – éppen ezért õk a betegség gyors terjedésének legfõbb forrásai, hiszen, bár semmit nem észlelhetünk rajtuk, székletükkel ürítik a vírust. A magyar lakosság közül a legveszélyeztetettebbek a 25-50 év közöttiek, akik nem védettek a vírus ellen, hiszen még nem találkoztak a kórokozóval korábban, viszont ebbõl a korosztályból kerül ki a legtöbb aktív utazó. Az idõsebbek a háború idején gyakori hepatitis járványok során védettséget szereztek, így többségükre már nem veszélyes a vírus.

hirdetes

Hepatitisz B tünetei

A hepatitisz B fertõzés is hasonló tünetekkel jár, ugyanakkor jóval veszélyesebb, hiszen maradandó nyomokat hagyhat a megbetegedett emberek szervezetében, ugyanis a betegek 10 százalékánál krónikus májgyulladás alakul ki, amely késõbb májrák, májzsugor kialakulásához is vezethet.

Megfelelõ védõoltások

Mindkét hepatitis vírusfertõzés megelõzhetõ védõoltással. Nyaralás elõtt ne kockáztasson, válassza a biztos megoldást, hisz a betegség több hetes kórházi ápolással, még hosszabb lábadozással járhat, hónapokra munkaképtelenné teheti Önt. Mivel nagy az átfedettség a hepatitis A- és B-vel fertõzött területek között, ezért kérjen hepatitis A és B elleni védõoltást az utazás elõtt legalább egy hónappal, hogy tényleg csak szép emlékekkel térjen haza. A hosszú távú védettséget csak a hepatitis A és B elleni oltássorozatok teljes felvétele biztosítja. Hasznos információkat találhatunk az oltásokról, a hepatitis betegségrõl a www.utazaselott.hu weboldalon, amelyet az utazási irodák ajánlatainak böngészése közben szintén érdemes meglátogatni!

Utazás elõtt legalább egy hónappal keresse fel háziorvosát vagy az Önhöz legközelebbi oltóközpontot és kérjen hepatitis A és B elleni védõoltásokat! Terhesek, gyermekek, krónikus betegségekben szenvedõk számára az orvosi konzultáció elengedhetetlen.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Azbeszt-gumi tömítőlemez

 Azbeszt-gumi tömítőlemez, tömítőanyag (IT lemez): az IT-lemezeket úgy készítik, hogy... Tovább

vevõi megelégedettség

a vevõ észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevõ követelményei ... Tovább

Tovább a lexikonra