notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Utazási betegségek

hirdetes

Utazási betegségek

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha valóban gondtalanul szeretnénk élvezni a pihenést, akkor fel kell készülnünk az utazásainkra egészségügyi szempontból is. Érdemes már idõben utánajárni annak, hogy a célországban milyen betegségek fordulnak elõ, ezek ellen milyen módon védekezhetünk. A hepatitis (fertõzõ májgyulladás) napjaink egyik legelterjedtebb, legkönnyebben elkapható, utazással kapcsolatos fertõzõ betegségei közé tartozik, mely védõoltással megelõzhetõ.

Hepatitis A és B fertõzés, valamint a védõoltás

Hepatitis fertõzésrõl részletesebben itt olvashat!

A hepatitis fertõzés veszélye általában utazásokon jelentkezik, amikor közepesen vagy erõsen fertõzött területre látogatunk el. Az elmúlt öt évben Magyarországon közel 5000 ember fertõzõdött meg hepatitis A vagy B vírussal, a belföldi járványok részben az utazók által behurcolt vírustól is eredhettek. Az év legveszélyesebb idõszakának a nyár számít, amikor rengetegen utaznak a Mediaterráneumba, hiszen a Földközi-tengert övezõ országok többsége közepesen vagy erõsen fertõzött mindkét vírussal.

Hepatitis A

A hepatitis A fertõzések száma legfõképpen azokon a területeken magas, ahol az alapvetõ higiéniai szabályokat nem tartják be. A vírus elõfordulhat Magyarország közvetlen szomszédságában is, így Horvátországban, de elterjedt Görögországban, Törökországban, Tunéziában, Egyiptomban, Cipruson, Jordániában és Marokkóban is. A kórokozó szájon át, mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertõzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers, vagy nem eléggé átfõzött tengeri ételekkel, nem ivóvíz minõségû vízzel kerül be a szervezetbe. A szennyezett ivóvíz és a mosdóvíz a fertõzés egyik legfõbb veszélyforrása. Sajnos az alapvetõ higiéniai szabályok betartása sem garantálja azt, hogy biztosan nem fertõzõdünk meg, hiszen a jégkockák, a fagylalt és a nem kellõen megfõzött kagylók is készülhetnek fertõzött alapanyagokból, ezeket pedig egyetlen utazónak sincs módja ellenõrizni.

Hepatitis B (fertõzõ májgyulladás)

A fertõzõ májgyulladás sokkal veszélyesebb formáját okozó hepatitis B vírus nemcsak szexuális úton, hanem vér és testváladékok által is terjed. A fertõzés közvetítõje lehet véletlenszerû karcolás, piercing berakatás, akupunktúrás kezelések, sebészeti, fogászati beavatkozás is. A hepatits A és B vírus elterjedtsége sok helyen átfedést mutat, mindkettõ veszélyt jelenthet az utazókra a mediterrán területeken is. Mindkét hepatitis fertõzés kockázata kellõ odafigyeléssel csökkenthetõ. Az A variánsnál ez elsõsorban a higiéniai, illetve a speciális élelmiszerbiztonsági szabályok betartását jelenti, míg a B-nél a sérülésekre, a biztonságos kapcsolatteremtésekre való odafigyelést. De ha mindezeket az elvárásokat teljesítjük, sem lehetünk egészen biztosak abban, hogy sikerül elkerülnünk a fertõzést. Teljes biztonságot csupán a védõoltás nyújtotta közel 100%-os védelem adhat!

hirdetes

Hepatitis A tünetei

A hepatitis A vírus lappangási ideje meglehetõsen hosszú, 2-6 hét is lehet, tünetei a hirtelen láz, az étvágytalanság, a hasi fájdalom, általános gyengeség, végtagfájdalom. Az akut tünetek 2-3 hét alatt szûnnek meg, de a teljes gyógyulás akár 2-3 hónapig is eltarthat. A megbetegedetteket minden esetben korházi ellátásban kell részesíteni. A kor elõrehaladtával a betegség egyre súlyosabb lefolyású. A kisgyerekek gyakran szinte tünetmentesen vészelik át – éppen ezért õk a betegség gyors terjedésének legfõbb forrásai, hiszen, bár semmit nem észlelhetünk rajtuk, székletükkel ürítik a vírust. A magyar lakosság közül a legveszélyeztetettebbek a 25-50 év közöttiek, akik nem védettek a vírus ellen, hiszen még nem találkoztak a kórokozóval korábban, viszont ebbõl a korosztályból kerül ki a legtöbb aktív utazó. Az idõsebbek a háború idején gyakori hepatitis járványok során védettséget szereztek, így többségükre már nem veszélyes a vírus.

hirdetes

Hepatitisz B tünetei

A hepatitisz B fertõzés is hasonló tünetekkel jár, ugyanakkor jóval veszélyesebb, hiszen maradandó nyomokat hagyhat a megbetegedett emberek szervezetében, ugyanis a betegek 10 százalékánál krónikus májgyulladás alakul ki, amely késõbb májrák, májzsugor kialakulásához is vezethet.

Megfelelõ védõoltások

Mindkét hepatitis vírusfertõzés megelõzhetõ védõoltással. Nyaralás elõtt ne kockáztasson, válassza a biztos megoldást, hisz a betegség több hetes kórházi ápolással, még hosszabb lábadozással járhat, hónapokra munkaképtelenné teheti Önt. Mivel nagy az átfedettség a hepatitis A- és B-vel fertõzött területek között, ezért kérjen hepatitis A és B elleni védõoltást az utazás elõtt legalább egy hónappal, hogy tényleg csak szép emlékekkel térjen haza. A hosszú távú védettséget csak a hepatitis A és B elleni oltássorozatok teljes felvétele biztosítja. Hasznos információkat találhatunk az oltásokról, a hepatitis betegségrõl a www.utazaselott.hu weboldalon, amelyet az utazási irodák ajánlatainak böngészése közben szintén érdemes meglátogatni!

Utazás elõtt legalább egy hónappal keresse fel háziorvosát vagy az Önhöz legközelebbi oltóközpontot és kérjen hepatitis A és B elleni védõoltásokat! Terhesek, gyermekek, krónikus betegségekben szenvedõk számára az orvosi konzultáció elengedhetetlen.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

érdekelt fél

személy vagy csoport, aki vagy amely érdekelt egy szervezet mûködésében vagy... Tovább

felkészültség

bizonyított képesség ismeretek és készségek alkalmazására Tovább

Tovább a lexikonra