notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit tegyünk a hulladékká vált elemekkel, akkumulátorokkal?

hirdetes

Mit tegyünk a hulladékká vált elemekkel, akkumulátorokkal?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A környezet védelme, hulladékok kezelése cikksorozatunk következõ eleme az elemek, akkumulátorok kezelése.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Mit tegyünk a hulladékká vált elemekkel, akkumulátorokkal?

Az elmúlt évtizedek technikai fejlõdése eredményeként egyre szaporodnak azok a készülékek, játékok, kisebb használati tárgyak, amelyek energiatartalmát kémiai áramforrások, népszerû nevükön elemek, akkumulátorok biztosítják.

Elemek, akkumulátorok

Az elemek (szárazelemek) és az akkumulátorok közötti alapvetõ különbség az, hogy míg az akkumulátorok újratöltetõk, a szárazelemek lemerülésüket követõen tovább nem használhatók, hulladékká válnak. Az újratöltés is korlátozott mértékû, megfelelõ használat esetén akár 500-1000 alkalommal ismételhetõ, végül az akkumulátor is hulladékká válik, de a lényegesen hosszabb idejû használhatóság miatt kevesebb mennyiségû.

Sokan azt gondolják, hogy egy ilyen kicsi elem nem árthat a környezetnek, és gondatlanul bárhol eldobják azt. A szárazelemek a bennük lévõ veszélyes anyagok és kis térfogatuk miatt jelentenek veszélyt.

Melyek az elemekben található veszélyt jelentõ anyagok?

 1. A gombelemek, amelyeket leggyakrabban hallókészülékekben, orvosi eszközöken, órákban, fényképezõgépekben használnak, korábban jelentõs mennyiségû (30-40%) higanytartalommal készültek. A gombelemek másik típusa az ezüst-oxid elem.
 2. A hagyományos klasszikus szárazelem (laposelem) széncink felhasználásával készül, és a legrövidebb élettartamú, ezért használata a legkevésbé javasolható.
 3. Az alkáli-elemek, az un. tartós-elemek is tartalmaznak némi higanyt, bár ez a mennyiség az utóbbi években állandóan csökken, viszont nagy tömegben használjuk ezt az elemtípust, így a keletkezõ hulladékmennyiség – és annak veszélyessége – jelentõs. A játékok, zseblámpák, rádiók alkáli elemmel mûködnek.
 4. hirdetes
 5. Az utántölthetõ ceruzaelemekben jelentõs mennyiségû kadmium található. Ezek leginkább füstriasztókban, háztartási gépekben és telefonokban használatosak. Egy ilyen elemet – lemerülése után – közel 1000-szer fel lehet tölteni, így egy nikkel-kadmium elem 150 alkáli elemet pótol. Érdemes tehát a gyakran (sokat) használt eszközökbe ilyen áramforrást tenni.

Higany, kadmium, ólom

A higany, kadmium, ólom és vegyületeik olyan veszélyes anyagok, amelyek veszélyessége hosszú idõn keresztül változatlan marad. Az ilyen anyagok végigvándorolnak a táplálékláncon, felgyûlnek az élõlények szöveteiben a lánc minden egyes pontján. Ezért fontos, hogy ne dobjunk el egyetlen elemet sem, ne tegyük a kukába, hiszen onnan a hulladéklerakóra viszik a szemetet és ilyen módon megvan a kockázata, hogy a környezetet szennyezze.

Védelem

 • A környezet veszélyeztetését elkerülni a legegyszerûbben úgy tudjuk, ha meggondoljuk, milyen terméket vásárolunk, szükséges-e a mûködtetéséhez elem. Válasszunk hálózatról mûködõ berendezéseket, ha ez nem lehetséges, vásároljunk feltölthetõ elemet (vagyis akkumulátort) és töltõkészüléket, így a mûködtetés is olcsóbb lesz.
 • Vannak olyan készülékeke is, amelyek esetében napelemes változat is létezik, mint például egyes kalkulátorok. Ezek igazán környezetkímélõ megoldások.
 • A kimerült elemeket feltétlenül szelektív gyûjtõedénybe dobjuk. Számos formájú szárazelem-gyûjtõ edény van forgalomban, szinte mindegyik olyan bedobónyílással, amelybe más hulladékot nem is lehet tenni.
 • A legtöbb településen valamely közintézményben (iskola, orvosi rendelõ, önkormányzati hivatal) találkozhatunk ilyen gyûjtõedénnyel. Budapesten például közel 700 db ilyen edény került kihelyezésre.
 • Az ilyen edényekben gyûjtött hulladékot jelenleg az aszódi veszélyeshulladék-lerakóba szállítják, ahol biztonságos körülmények között, többszörös csomagolásban szigetelik el a környezeti elemektõl. Ismert ma már olyan kohászati feldolgozó technológia, amely az elemek fémtartalmát képes kinyerni, vagyis lehetséges a hulladék hasznosítása, egyes összetevõinek visszanyerése, azonban az ilyen technológia csak akkor mûködik gazdaságosan, ah nagy tömegben szállítják az üzembe a hulladékot. Sajnos a hazai begyûjtés még nem érte el ezt a mennyiséget, e helyett a szelektív gyûjtést ösztönzõ rendelet kellene.
 • hirdetes
 • Az utóbbi évek legnagyobb mennyiségben vásárolt olyan készüléktípusa, amely akkumulátorral mûködik, a mobiltelefon. Eredményként könyvelhetjük el, hogy a hazai forgalmazók legtöbbje a csereakkumulátort üzleteiben visszaveszi és gondoskodik az ártalmatlanításról.
 • Próbáljuk meg az üzletben – ahol készüléket vagy elemet vásárolunk – otthagyni a kimerültet, ha ez nem lehetséges, akkor keressünk erre a célra kijelölt gyûjtõpontot.
 • A jelenlegi magyar szabályozás szerint a forgalmazók nem kötelesek visszafogadni a kimerült elemeket a vásárlóktól (hasonlóan más hulladékokhoz), de várható, hogy a jövõben bekövetkezõ változások hatására ez megtörténik, hiszen az Európai Unió elõírása szerint – amelyet hazánknak is be kell tartania – valamennyi elemet be kell gyûjteni. Elképzelhetõ, hogy betétdíj alkalmazása valósul meg a közel 100%-os visszagyûjtés.

Kapcsolódó cikkek:

Mit tegyünk az építési-bontási hulladékokkal?
Mit tegyünk a veszélyes háztartási hulladékkal?
Mit tegyünk a háztartásban keletkezõ mûanyag- és gumihulladékkal?

A sorozat következõ eleme: A csomagolási hulladékok kezelése.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

szervezeti vásárlás

Olyan döntéshozatali folyamat, amely során a formális szervezetek megteremtik az igényt a... Tovább

Szeretem a bankom

A Budapest Bank szeretem a bankom kampányának online marketing csődje, avagy amikor nem... Tovább

Tovább a lexikonra