Hitachi bejelentette, hogy megállítsa a brit atomerőmű kivitelezését

Hitachi bejelentette, hogy megállítsa a brit atomerőmű kivitelezését

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Hitachi bejelentette, hogy az építési költségek emelkedése miatt felfüggeszti a brit 20 milliárd font beruházású atomerőmű munkáját.

Wylfa Newydd atomerőmű

A határozat miatt több ezer munkahely került veszélybe, ha az észak-walesi Anglesey-i Wylfa Newydd létesítményt elbontják.


A japán cég június óta folytat tárgyalásokat az Egyesült Királyság kormányával a projekt finanszírozásáról, amelyet a Horizon leányvállalata épített.


A kormány azt mondja, hogy nem tudott megállapodni a Hitachi-val. Ez nagy csalódás a nukleáris iparág számára.


Körülbelül 9 000 munkavállaló vett volna részt a két atomerőmű építésében, amelyeknek a 2020-as évek közepére kellett volna elkészülni.


Hitachi azt mondta, hogy a kormánynak a becslések szerint 300 milliárd jen (2,1 milliárd font), és további 300 milliárd jennel kellett volna támogatni a projektet.


Azt mondta, hogy a gazdasági kockázat miatt felfüggeszti a projektet.

 

Politikai kérdések


Duncan Hawthorne, a Hitachi Horizon leányvállalatának vezérigazgatója elmondta, hogy az Anglesey helyszín továbbra is "a legjobb hely a nukleáris fejlesztés számára az Egyesült Királyságban", és hogy a vállalat "fenntartja a lehetőséget, hogy a jövőben folytassa a fejlesztést".


Az új atomerőműnek 2 900 MW-os termelési kapacitással kellett  volna rendelkeznie, és 60 éves működési élettartalommal.


A határozat az Egyesült Királyság nukleáris politikáját mélyen érinti.

hirdetes


Novemberben megállt a Cumbria-i Moorside-i atomerőmű építésének tervei is, miután a Toshiba bejelentette, hogy felszámolja a projekt mögött álló NuGeneration leányvállalatát.


A Business, Energy & Industrial Strategy (BEIS) minisztériumának szóvivője azt mondta: "Mivel [Greg Clark] júniusban került a vezető pozícióba, minden beruházást felülvizsgál, hogy jó ár-érték arányban vannak e, és a megfelelőek e a brit fogyasztók és az adófizetők számára.

Wylfa Newydd atomerőmű

"Annak ellenére, hogy mind két fél több tárgyalást folytatott, a kormány és a Hitachi nem tudott megállapodásra jutni eddig."


A földterület a Hitachi tulajdonában van, amely jelezte, hogy meg kívánja tartani a tulajdonjogot, amíg meg nem vitatja a jövőbeni lehetőségeket a kormánnyal.


"Energia válsági" félelmek


A Nukleáris Ipari Szövetség a híreket megdöbbenten fogadta.


Tom Greatrex, az egyesület vezérigazgatója azt mondta, hogy "csalódást okoz, nemcsak a Wylfa Newydd projekt, hanem Angleseynek és a nukleáris ipar egésze számára".


"Nem szabad alábecsülni az Egyesült Királyságban a további új nukleáris kapacitások sürgős szükségességét, az Egyesült Királyság összes atomerőművét  2030-ra le kell állítani."

 

A valóság…

 

hirdetes
  •     Az egymást követő kormányok támogatták a nukleáris energiát mint alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelési módját
  •     Az Egyesült Királyságban 15 atomerőmű van, melyek a villamos energia felhasználás mintegy 21% -át teszi ki
  •     Nagy-Britannia legfiatalabb atomerőműje a Sizewell B, amely 1995-ben kezdte meg termelését
  •     A Sizewell B várható leállási dátuma 2035-ben esedékes
  •     Az ONS 2014-ben elmondta, hogy a polgári nukleáris iparban 15 500 ember dolgozik.

 
Justin Bowden, a GMB szakszervezeti energiaügyi titkára azt mondta, hogy a határozat „az Egyesült Királyság energia-válságát idézheti elő” emelte ki.


" A kormány az alapvető fontosságú kérdésekkel, mint például az ország jövőbeli energiaellátásának garantálása, úgy tűnik, nem foglalkozik eléggé."


Ha a Wylfa Newydd projektet elbontják, a Hinkley Point erőmű Somersetben marad az egyetlen új, még építés alatt álló brit reaktor.


A brit és a japán miniszterelnökök találkoztak ebben a hónapban, és Theresa May azt mondta, hogy a kérdés megvitatásra kerül.

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Nagyon megijedtek a svédek, kongatják a vészharangot, mert 78 centivel nőhet a tengerszint

2019-02-18

Nagyon megijedtek a svédek, kongatják a vészharangot, mert 78 centivel nőhet...

Terveket szőnek svédországi települések a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés következményeinek kivédésére – jelentette az SVT svéd köztévé. Egyre valószínűbb, hogy felhúznak egy 21 kilométer hosszú védművet is. Valahol már nem hajlandók biztosítást sem kötni vonatkozó káresetekre.

Az utolsó utáni pillanatban talán megmenekülhet a Földön már csak két példányban élő orrszarvú

2019-02-18

Az utolsó utáni pillanatban talán megmenekülhet a Földön már csak két...

Az orrszarvú-lombikprogram tökéletesítésén dolgoznak kutatók, akik nem adják fel a reményt, hogy megmentsék az északi szélesszájú orrszarvút a kihalástól. Már csupán két ilyen állat él a Földön, mindkettő nőstény és nem lehetnek utódaik.

Érdekes eredményeket hozott a NASA páratlan ikerkutatása

2019-02-18

Érdekes eredményeket hozott a NASA páratlan ikerkutatása

Magas szintű készültségben volt Scott Kelly amerikai űrhajós immunrendszere és megváltozott egyes génjeinek aktivitása a Földön maradt ikertestvéréhez képest, amikor az amerikai űrhajós 2015 és 2016 márciusa között majdnem egy évet dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson – jelentették be kutatók.

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot

2019-02-12

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be – mondta Nagy István agrárminiszter a 12. Budapesti Mangalicafesztivál hivatalos megnyitóján, szombaton.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Érdekességek Európa Gazdaság Hírek Külföld

Szótár

szervezeti vásárlás

Olyan döntéshozatali folyamat, amely során a formális szervezetek megteremtik az igényt a... Tovább

skontó

Engedmény a készpénzzel, vagy a fizetési határidő előtt fizető vevőnek. Tovább

Tovább a lexikonra