notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A koronavírus miatt 2020 végéig nem kell hitel törleszteni a lakossági ügyfeleknek sem!

hirdetes

Friss: Az MNB felszólította a bankokat, a hiteltörlesztések kitolására

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult gazdasági helyzet már nemcsak a gazdaság üzleti szereplőit, hanem a lakosságot is érintik. Éppen ezért az MNB, azaz a Magyar Nemzeti Bank különböző javaslatokkal állt elő a kereskedelmi bankok részére, amik a lakosság hiteltörlesztését, hitelfelvételét is érintik.

Nem kell törleszteni a hitelt a koronavírus miatt

Törlesztési moratóriumot elrendelését kéri

A Magyar Nemzeti Bank felszólít valamennyi hazai bankot, hogy a törlesztési moratóriumot a vállalatokon túl terjessze ki a lakossági ügyfelekre is 2020 végéig. Ezzel pedig segítve a rendkívüli helyzetben keletkezett fizetési nehézségek orvoslását. Ez azt jelenti, hogy a lakossági ügyfelek hiteltörlesztése egészen 2020 végéig szünetelne. Amennyiben a bankok nem hajlandók megtenni a szükséges lépéseket a kormány segítségét fogják kérni.  

 

A rendelkezéseket Orbán Vikor a ma délutáni bejelentkezésében hivatalosan is megerősítette.

A személyi hitelek kamatainak csökkentését is kéri

De nem ez az egyetlen kérése a bankok irányába. Az MNB továbbá kéri a szervezeteket, hogy a személyi hitelek kamatát is csökkentsék, vezessenek be ebben a rendkívüli helyzetben kedvező kamatozású személyi kölcsönöket. Erre pontos mutatót is adott, arra kéri a pénzügyi intézeteket, hogy a személyi kölcsönök THM-e ne haladja meg a mindenkori jegybanki alapkamat szintjét 5%-nál többel. 

hirdetes

A számlacsomagok átalakítását is kérik

Ezen felül a számlacsomagok, valamint hiteltermékek struktúrájának átalakítását is kéri a pénzintézetektől: „az elkövetkező 6 hónapos időszakban az olyan árazási struktúrájú számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyeknél az árazás az ügyfél adott banknál vezetett bankszámlájára beérkező utalások összegéhez kötött ne alkalmazzák az utalások elmaradása esetére rögzített díj- és kamat emeléseket”.

A lakáshitelek terén is átalakítások várhatóak

A bankokhoz címzett kérésében az MNB arra is kitér, hogy a már fennálló lakáshitelek esetében is ajánljanak el ügyfeleiknek s legalább 5 évre szóló kamatfixálás mellett elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékeket. Az MNB a kormánynak is felhívja a figyelmét arra, hogy gondolja át a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a babaváró hitelek esetében is a gyerekvállalásra vonatkozó határidők meghosszabbítását. 

hirdetes

Az MNB célja az adósók számának minimalizálása

A Nemzeti Bank célja, hogy minél kevesebbre minimalizálja a rendkívüli helyzet hatására kialakult eladósodások számát. Ennek érdekében minden piaci szereplőt arra kér, hogy működjenek ebben együtt, és segítsék a nehéz helyzetbe került háztartási szereplőket, hogy minél hamarabb áthidalhassák problémáikat! Arról, hogy mekkora válság gyűrűdzik a koronavírus miatt, ITT írtunk korábban, érdemes elolvasni!
 

Forrás: 24.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

termék

egy folyamat eredménye 1. MEGJEGYZÉS: Négy általános... Tovább

Barter

Egy médiatulajdonos reklámidőt vagy hirdetési felületet biztosít más szolgáltatásért,... Tovább

Tovább a lexikonra
Adó Gazdaság Hírek