notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan készül: A lufi

hirdetes

Hogyan készül: A lufi

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hogyan készül: A lufi

A lufi fejlődése

A hidrogénnel töltött lufik szépen szárnyra kaptak ugyan, de az életével játszott az, aki (például) a születésnapi gyertyák közelében tartotta őket. A hidrogén ugyanis rendkívül gyúlékony. Olyannyira, hogy New York város vezetése 1922-ben hivatalosan is betiltotta a hidrogénnel töltött léggömböket. A szakértők a biztonságot tartották szem előtt, tehát a rendelet jogos volt, ám az embereket nem lehetett eltántorítani: ettől kezdve héliummal fújták fel a léggömböket.

A hélium már nem fenyegetett veszéllyel, így a lufik népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. Az 1920-as években Helen Warny vállalatot alapított New Yorkban. A Toy Balloon főként reklámcélra vetette be a léggömböket. Egyszer állítólag ötvenezer lufit engedett fel egyszerre, amelyen az egyik hirdetőjének neve pompázott.

hirdetes

A világ első rendhagyó alakú léggömbje Neil Tillotson nevéhez fűződik. A hegyes fülek egy macskát voltak hivatottak ábrázolni. A léggömböket egy 1931-es massachusettsi felvonuláson 

árulták, és a gyerekek természetesen azonnal beleszerettek. (Tillotson egyébként a kor egyik sztárjává vált, miután New Hampshire államban az ország első szavazójaként adta le voksát az amerikai elnökválasztást előkészítő testületben, és ezt százkét éves korában bekövetkezett haláláig négyévente meg is ismételte.)

Volt néhány dolog, amihez Tillotson kétségtelenül nagyon értett: a macskákhoz, a léggömbökhöz és a parádékhoz. A New York-i Macy’s áruház hálaadásnapi parádéját, amely a mai napig az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb felvonulása, 1924-ben rendezték meg első ízben. A parádén különféle állatokat vonultattak fel – többek között elefántokat, amelyeket a New York-i állatkerttől kölcsönöztek.

hirdetes

A Macy’s vezetősége azonban még nagyobb közönséget akart toborozni, ezért az élő állatokat állat formájú lufikkal helyettesítette. Félix macska volt az első óriás léggömb, amely végiglebegett Manhattan utcáin, 1927-ben. A lufikat biztonsági szelep védte, hogy ne durranjanak ki idő előtt. A felvonulás után a héliummal töltött ballonok köteleit elvágták, és az állatfigurákat szabadon engedték a város fölött. Ezt a hagyományt ma már nem követik, de lélegzetelállító látvány lehetett.

Akkor nézzük, hogyan készül!

Forrás: octo.blog.hu/wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

szakterületi szakértõ

<audit> személy, aki az auditálandó tárgyra nézve szakismeretét rendelkezésre... Tovább

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium feladat és hatásköre: Az önkormányzati... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Történelem Tudomány