notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Helyes honlap használat

hirdetes

Használhatatlan honlapok

Asztalos Karolina portál menedzser
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az interneten megtalálható promóciós honlapok nagy része minőségtelennek bizonyul. Sok honlap készül el úgy, hogy a vevő nem is ellenőrzi le, hogy mit kap. Igaz, nem is tudja pontosan, hogy mit kellene figyelnie, milyen tesztelési procedúrákon kellene keresztül mennie egy-egy site-nak.

A minőségtelenség sok formában mutatkozik meg. Az első a kinézet. Ez az, amivel az oldalunk látogatója először találkozik, a második a tartalom, amit a látvány után vesz figyelembe. A legfontosabb pedig a megtalálhatóság...

A honlapkészítés első részlete: a design

Egyre több olyan honlappal találkozom nap mint nap, ami szembeötlően ronda. Ha 1995 környékén láttam volna őket, teljesen meg lettem volna velük elégedve, de azóta el telt tíz hosszú év - főleg informatiai szemszögből hosszú. A honlapkészítő webmesterek - ha lehet őket így nevezni egyáltalán - egyre lentebb teszik a mércét, legalábbis az újonnan érkezők. Abszolút nem foglalkoznak egy honlap igényes megjelenítésével. Összekeverik a betűtípusokat egy-egy oldalon - mit sem törődve a tipográfiával -, összeférhetetlen színeket tesznek egymás mellé. De mind ezek eltörpülnek a hátterek kiválasztása mellett. Ha lehet ilyen szót használni: kriminális. Még mindig nem tanultuk meg, hogy a háttérbe MAXIMUM csak egy halvány képet tegyünk?

hirdetes

A "nagyon amatőr" webmesterek egy-egy beérkezett ajánlatkérésre rögtön igent mondanak, majd "pikk-pakk" elkészítik az oldalt. Az eredmény: egy uninformatív, szemnek zavaró honlap. A vevő pedig örül, hogy kész az oldal, és fizet. Csakhogy mind e közben elfelejt egy "aprócska" tényt. Igaz, hogy a honlapja kész, ám arra látogatókat - sőt visszatérő látogatókat - kell szerezni. Egy csúnya és tartalmatlan oldal nem fog ennek a kritériumnak megfelelni.

A honlapkészítés második részlete: a tartalom

Informatív honlapokból ugyancsak keveset találunk. A nem megfelelő megjelenítés mellett elfelejtik feltölteni anyaggal a honlapokat. Mégpedig olyannal, ami ténylegesen érdekelheti a látogatót, és nem csak a legjobb ismerős leli benne örömét. Több olyan oldallal találkoztam, ahol el volt felejtve a kapcsolat menüpont, vagy ha volt is, csak egy telefonszám és egy POSTAI cím volt megadva... No comment.

Az érdekes tartalom egy promóciós honlap esetében a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos teljeskörű leírás. Beleértve a szállítási információt, munkafolyamatokat, stb...

hirdetes
A honlapkészítés harmadik részlete: a funkcionalitás
A funkcionalitás is eléggé lesüllyedt egy bizonyos szintre némely oldalaknál. A lapozás nem megoldott - avagy "mindent egy oldalra", had görgessen a szörföző... -, a navigáció átláthatatlan. A navigáció hiánya a legjobban a statikus (HTML) oldalaknál mutatkozik meg, ahol a menü csak a főoldalon elérhető, utána csak egy vissza link segít az oldalon való járkálásban - már ha van ilyen.

Az átgondolatlan funkcionalitás nem csak használhatatlansági hibát eredményezhet, hanem végzetes hibával is járhat: a rosszul megírt funkciók segítségével hatalmukba keríthetik az oldalunkat rossz akaratú emberek - vagy a konkurens cég által felbérelt crackerek...

Befejezés

A befejezés egy mondatban: ha nem áldozunk legalább annyit holnapunkra, hogy a megfelelő szakértelemmel bíró emberekre bízzuk annak elkészítését, felesleges kiadásra szánjuk el magunkat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

auditkritériumok

összehasonlítási alapként használt elõirányzatok, eljárások vagy követelmények ... Tovább

termékkoncepció

Eszerint a fogyasztók azokat a termékeket kedvelik, amelyek kiváló minőséget, teljesítményt... Tovább

Tovább a lexikonra