notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan is költöztessünk egy honlapot?

hirdetes

A honlap költöztetés legjobb módszerei

Kövi Bálint programozó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Honlapunk új domain alá költöztetése sok körültekintést igényel: nem csak arra kell vigyázni, hogy az oldal működésében ne legyen fennakadás, hanem arra is, hogy az oldal keresőkben elért eddigi eredményei se vesszenek kárba.

A költöztetés legfontosabb szempontjai

Honlapunk áthelyezésénél a legfontosabb szempontok egyike az, hogy a felhasználók a folyamatból semmit ne érzékeljenek; azonban nem csak a látogatók felhasználói élményét rombolják az esetleges 404-es hibaüzenetek (azaz hogy a keresett erőforrás nem található), hanem azok negatív hatással lehetnek oldalunk találati listákban való elhelyezkedésére is. Ezek elkerülésére az alábbiakban ismertetett hasznos tanácsokat érdemes alkalmazni, követni.

A honlap átköltöztetése

Először csak egy könyvtárat vagy egy aldomaint helyezzünk át új domainje alá. Utána a régi tartalmakakat egy HTTP 301-es fejléc kíséretében irányítsuk át az új helyére. Ez a fejléc mutatja, hogy az adott oldal véglegesen elköltözött. Ha ez kész van, és meggyőzödtünk arról, hogy valamennyi új oldal szerepel a találati listákban, akkor el lehet kezdeni a teljes oldal átköltöztetését.

Érdemes energiát fektetni abba is, hogy az átirányítások esetében a régi honlap aloldalait megfeleltessük az új honlap aloldalainak. A látogatók összezavarodhatnak, ha a régi honlap minden oldalát például az új oldal főoldalára irányítjuk. Amennyiben a költöztetés szerkezetmódosítással jár, és egy aloldalnak nincs egyértelmű párja, akkor törekednünk kell arra, hogy hasonló tartalmú oldalra történjen az átirányítás.

hirdetes

Ha a költöztetes designváltással is együtt jár, akkor megfontolandó a folyamat két részre bontása: először csak az oldal áthelyezését érdemes véghezvinni, és csak utána a designváltást. Ez egyrészt könnyebben kezelhetővé teszi a feladatot, másrészt a látogatók is fokozatosabb átmenetet érzékelnek.

Hivatkozások, elérhetőségek

Érdemes felvenni a kapcsolatot azokkal a honlaptulajdonosokkal, akik linkelnek oldalunkra, és megkérni őket, hogy frissítsék hivatkozásaikat. Ha ez valami miatt nem kivitelezhető, akkor HTTP 301-es fejléc kíséretében kell átirányítanunk az ilyen módon beérkező forgalmat.

hirdetes

Ellenőrizni kell az összes belső oldalt, hogy az azokban szereplő hivatkozások működni fognak-e az új oldalakon. Különösen fontos ez abban az esetben, ha abszolút URL-eket használunk, tehát a teljes URL-t megadtuk a linkben (a http://www.oldal.hu/konyvtar/lap.html séma alapján).

A régi oldal elérhetőségét érdemes az új indulása utántól számítva legalább 180 napig biztosítani.

A keresők szolgáltatásai

Használjuk a keresők oldaltulajdonosoknak fenntartott szolgáltatásait (pl. Google Webmaster Tools, MSN Live Search Webmaster Center) az indexelési hibák feltérképezésére. Mind az új, mind a régi oldalra alkalmazzuk ezt a módszert.

Az új oldal indexelésének megkönnyítéséhez mielőbb készítsük el és mutassuk be a keresőknek az oldalhoz tartozó sitemapet.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

seo

Mit is jelent a SEO rövidítés?  A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization,... Tovább

Azbeszt-gumi tömítőlemez

 Azbeszt-gumi tömítőlemez, tömítőanyag (IT lemez): az IT-lemezeket úgy készítik, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra