notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Akadálymentesített weblapok fogyatékkal élõknek

hirdetes

Akadálymentesített weblapok fogyatékkal élõknek

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Muszáj foglalkoznunk olyan problémákkal is, amit általában az emberek szívesen söpörnek a szõnyeg alá. Sok ilyen téma van és ezek közül most a különbözõ fogyatékkal élõ emberek problémáit világítjuk meg a világháló és az internet használat szemszögébõl.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Mint azt már többször is hangsúlyoztuk cikkeinkben a világháló ma már nélkülözhetetlen kellék ahhoz hogy teljes életet éljük, jól végezzük a munkánkat és megtaláljuk a számunkra érdekes szórakozási lehetõségeket….és akkor most csak néhány példát soroltam fel.
DE! Vannak, akiknek ugyanúgy alapvetõ szükséglete lehet, csak éppen valamilyen módon akadályoztatva vannak abban, hogy ezekhez a lehetõségekhez is alanyi jogon hozzájuthassanak. Õk a fogyatékkal élõk, azok az emberek, akiknek nem evidens egyes dolgok használata, mivel akadályoztatva vannak akár szervi, akár szellemi síkon.
 Az õ érdekükben kell létrehozni az akadálymentesített honlapokat, melyek viszont nem csak a fogyatékkal élõket segítheti, hanem a valamilyen szempontból különleges igényû csoportokat is.
Nos hát akkor most vegyük sorra ezeket a csoportokat hogyan is segíthetünk honlapkészítéskor!
Elsõként a Fogyatékkal élõket nézzük és ezen belül is az alcsoportokat!
Ebbe a csoportba tartoznak a testi vagy szellemi fogyatékossággal élõk. Igen nagy hányadát alkotják annak a csoportnak akiknek szükségük van az akadálymentesített honlapokra, hiszen õk több síkon is akadályoztatva vannak. Akadályoztatva vannak az alapvetõ életszükségleteik ellátásában, a munkavégzésben és az egyéb dolgokban pl. hivatali ügyintézés.

hirdetes

Vakok és gyengénlátók:

Õk azok, akik igen nagy hányadát teszik ki az akadálymentesített honlapok felhasználói körében. Igaz sokan azt is képzelik, hogy a fogyatékkal élõk közül csak nekik van szükségük akadálymentesített weblapokra. Legalább is úgy tûnik ha az arányokat nézzük, hogy mennyi weblap készít akadálymentesített változatott vakok és például siketek részére.
Íme néhány remek példa olyan weblapokra, melyeknek meg van a megfelelõ változata, tehát használható vakok és gyengénlátók számára:

Hallássérültek: 

a siketek és nagyot halló számára jelent talán a legkisebb akadályt a web használata, mivel az oldalakon ritkán fordulnak elõ hangzó formátumú anyagok. Általában a weblap készítõk nem használnak kisegítõ technológiákat, de számunkra is megkönnyíthetjük a böngészést, ha az esteleges hangzó anyagok megfelelõ írott formáját elérhetõvé tesszük.

Mozgássérültek:

hirdetes

Ebbe a felhasználói csoportba azok tartoznak, akik valamilyen alternatív kezelõfelülettel kezelik a számítógépüket. Ez néha azt jelenti, hogy nem rendelkeznek egérrel, csak billentyûzettel vagy fordítva. Nagyon nagy segítség egy mozgássérült számára, de mindenki másnak is hasznos, ha nem kell sokat gépelni. Az egyszer a regisztrációnál már megadott email-címet például a belépésnél nem kell újra kitölteni, vagy esetleg nem kell minden alkalommal begépelni a jelszavát.

Értelmileg visszamaradottak:

 Komoly kihívást jelent egy olyan átlátható és könnyedén használható felhasználói felület kialakítása, amelyet értelmi fogyatékosok is tudnak használni. Ez a feladat két részre szedhetõ, az egyik az átláthatóság és egyértelmûség, amely mindenkinek elõnyös, de a fogyatékosoknak elengedhetetlen. Erre mindig törekedni kell. A másik már kicsit nehezebb, a felhasználót lépésrõl lépésre vezetni kell, hogy mindig értse és tudja, hogy pontosan hol tart az adott folyamatban. Míg ez megkönnyíti egyes emberek dolgát, másokat idegesíthet, ezért érdemes ezeket a szolgáltatásokat kikapcsolhatóvá tenni.


Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

beszállító

szervezet , vagy személy, amely vagy aki rendelkezésre bocsát egy terméket PÉLDÁK: Gyártó,... Tovább

geocentrikus marketingstratégia

A vállalat minden piacon azonos marketingtevékenységet valósít meg. Tovább

Tovább a lexikonra