notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A blog

hirdetes

A blog

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 A legtöbb ember a szó hallatán elõször nem tud mire gondolni, valószínûleg el is hessegi a gondolatot, hogy meg tudja mit is jelent ez az angol nyelvbõl átvett és egy az egyben magyarosított szó. Ha értelmes magyar fordítást szeretnénk róla, internetes naplónak nevezhetnénk, de ez a valóságot nem fedné teljes egészében, ugyanis itt az elsõ, hogy egy "egyszerû" személyes naplóra gondolna az illetõ.

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

A "weblog" kifejezést (aminek aztán a rövidített változata lett a "blog"), Jorn Barger alkotta meg 1997 decemberében.

"A weblogok gyakran frissített oldalak, melyek más cikkekre mutatnak a weben, gyakran megjegyzésekkel és azonos oldalon megtalálható cikkekre mutató linkekkel. Egy weblog egyfajta folytonos utazás egy emberi útikönyvvel, akit megismersz. Sok útikönyvbõl lehet választani, és mindegyiknek saját olvasótábora van. Bajtársiasság és együttmûködés van a weblogokat vezetõ emberek között. Mindenfajta struktúra, gráf, gyûrû, stb. szerint mutatnak egymásra." – Dave Winer

A "blog" kifejezést Peter Merholz alkotása, melyet 1999 áprilisában vagy májusában vezett be a "we blog" (magyar fordításban: mi bloggolunk) szavak különválasztásával. A használata is ugyanebben az évben terjedt el, amit a közel azonos idõben megjelenõ elsõ weblog-eszközök megjelenése tovább népszerûsített: Evan Williams és Meg Hourihan Pyra Labs nevû vállalata kifejlesztette a Bloggert (amit a Google 2004-ben felvásárolt), valamint Paul Kedrosky megalkotta a GrokSoupot. 2003 márciusában az Oxford English Dictionary már tartalmazta a weblog, weblogolás, weblogoló szavakat.

hirdetes

2003 óta a blogok növekvõ figyelmet kapnak az új sztorikat kirobbantó, alakító és az eseményeken fordító szerepük miatt. Az egyik leglényegesebb esemény a hirtelen jelentkezõ érdeklõdés volt az iraki háború iránt, ami mind baloldali, mind jobboldali bloggereket megmozgatott, és ahol a megfontolt és szenvedélyes nézõpontok már nem tükrözték a bal- és jobboldali megosztottságot. Azok a blogok, melyek mind jobboldali, mind baloldali híreket gyûjtöttek Irakról, kiemelkedõ népszerûségnek örvendtek, és a Forbes Magazin is figyelemmel kísérte a jelenséget. A politikusok és politikus-jelöltek által használt, a háborúval és napi eseményekkel kapcsolatos véleményüket tartalmazó blogok - fõleg Howard Dean és Wesley Clark blogjai - ráragasztották a hírforrás szerepet is. Eközben a szakértõ bloggerek növekvõ - mint például Daniel Drezner és J. Bradford DeLong - száma a mélységi elemzések forrásává is tette a webblogot.
hirdetes

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségszabályozás

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények ... Tovább

vevõ

szervezet , vagy személy, amely vagy aki kap egy terméket PÉLDÁK:... Tovább

Tovább a lexikonra