notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A tökéletes állásinterjú titkai

hirdetes

A tökéletes állásinterjú titkai

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Megjelenés, stílus, illemszabályok, testbeszéd, felkészültség. Ezek az interjún a siker eszközei. Azonban mibõl mennyi az ideális, s mi az, ami tabu? A válaszokért oda fordultunk, ahonnan a leghasználhatóbb válasz várható: magához a HR-tanácsadóhoz. Az alábbi tippekkel tehát garantált lesz a pozitív elsõ benyomás.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre,HR Tanácsadásra állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

„Néha a legelemibb viselkedési, vagy megjelenési szabályokat nem tartják be, akik megjelennek az állásinterjún”. „Meglepõen hangzik, de rendszeresen elõfordul, hogy aki interjúra érkezik, pontatlan, ápolatlan, vagy egyszerûen nem köszön. Egy-egy ilyen apróság nagyban ronthatja az illetõrõl kialakuló képet.”
A pozitív benyomás kialakítását már azelõtt érdemes megkezdeni, hogy a jelölt egyáltalán megérkezett volna az interjúra. Azaz érdemes utánanézni, hogy milyen jellegû állásról van szó – amennyiben ismert a cég, amelyhez interjúzni készül (több helyen az elsõ interjún nem derül ki, hogy konkrétan melyik vállalat hirdette meg a pozíciót. Extrém példának tûnhet, de elõfordul olyan is, hogy a szobába belépõ aspiránsnak fogalma sincs, hogy milyen jellegû munkára pályázik.
Természetesen a megérkezésnek is gesztusértéke van, ezért a pontosság mindennél fontosabb, sõt, érdemes 5-10 perccel korábban érkezni. Ha mégis becsúszna egy kis késés, már akkor oda kell szólni az interjú helyszínére, amikor kiderül, hogy a pontos érkezés kivitelezhetetlenné vált, nem pedig a megbeszélt találkozó kezdete után pár perccel. Az ajtón belépve egy sor további tényezõre kell figyelni – például a helyes testtartás, ruházat, stílus. A jelölt öltözéke legyen ápolt, rendezett, s lehetõség szerint színben összeillõ. A szélsõségeket – miniszoknya, szakadt póló, stb. – feltétlenül érdemes kerülni, s abból sem lesz probléma, ha egy picit még túl is öltözi a jelentkezõ a helyzetet (mindenképpen jobb, mintha alulöltözné). A köszöntésnél a kézfogás legyen határozott, de ne túl erõs (persze a „döglött hal” erõsség sem szerencsés).

hirdetes
Ami a testtartást illeti, az interjú során érdemes odafigyelni a testbeszédre (ehhez lásd Testbeszéd-szótárunkat), s a határozott fellépésre. Az ideális jelöltnek minden kérdésre van konkrét, tömör válasza, folyamatos szemkontaktust tart az interjúztatóval, s az esemény során higgadt és megfontolt magatartást tanúsít.
A beszéd stílusa és mennyisége egyaránt fontos. Nem szabad sem túl szótlannak, sem túl bõbeszédûnek lenni, meg kell találni az arany középutat. A fogalmazás során kerülni kell a negatív töltetû mondatokat, s inkább több cselekvést ábrázoló, aktív képet, igét kell használni. Ügyelni kell, hogy ne hadarjunk, s ne beszéljünk túl lassan sem. A beszédmennyiséghez hasonlóan itt is meg kell találni az egyensúlyt.
hirdetes
Az interjúra érdemes vinni a kinyomtatott szakmai önéletrajzot – amely mentes kell, hogy legyen a helyesírási és stilisztikai hibáktól. A jelentkezõknek pedig érdemes önvizsgálatot tartani azelõtt, hogy megjelennének a helyszínen, s felmérni saját képességeiket. Olyasvalaki például, aki már attól zavarba jön, ha két-három emberrel kell farkasszemet néznie, jobban teszi, ha átgondolja, hogy valóban alkalmas-e egy vezetõ pozícióba.
Alapvetõ szabály, hogy az interjúra már csak kikapcsolt mobiltelefonnal menjen be a jelölt, azt is tartsa a zsebében. A kocsikulccsal is hasonló a helyzet, az asztalra hanyagul kirakott slusszkulcs ugyanis távolról sem kelt szimpátiát. Ugyanígy kerülendõek a pikáns, vagy trágár viccek, a túlságosan nagy mellény, illetve a magánélet és a család emlegetése.
A fenti szabályok betartásával garantáltan kellemes, pozitív elsõ benyomás alakul ki az állásinterjún, ez pedig rövid-, és hosszútávon egyaránt a jelentkezõ elõnyére szolgál majd.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre,HR Tanácsadásra állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

eljárás

egy tevékenység vagy egy folyamat elvégzésének elõírt módja 1.... Tovább

metrológiai megerõsítés

olyan mûveletek összessége, amelyek annak biztosításához szükségesek, hogy egy... Tovább

Tovább a lexikonra