notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

HTML kód validálás

hirdetes

HTML kód validálás

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nagyon sokan csak „csibészkedésnek” tekintik azokat a honlapokat, melyek „betegesen” működnek. Hibákat „dobálnak” a böngészőbe, vagy indokolatlanul lefagy miattuk a böngésző vagy akár az egész számítógép.Majdnem megszámolhatatlan azoknak a HTML hibáknak a száma, melyekkel találkozhatunk ilyen rosszul üzemelő honlapokon. De egy rendszeres és meghatározott módú ellenőrzése, validálása HTML programsorainknak megelőzi az oldalunk hibás működését.

Szabály szabály hátán...

Talán a legtöbben tudjuk, hogy a HTML kifejezésben az L betű az angol Language – nyelv szó rövidítése. És mivel minden nyelvnek vannak szabályai, így a HTML programozási nyelvnek is megvannak a saját szabályai. Példaként említhetjük, hogy minden részt kötelező lezárni zárócímmel.

Mindezek ellenére nagy számmal találhatók azon programozók, akik így gondolkoznak: „Az én programom a kedvenc böngészőmben jól mutat… úgyhogy ez megfelel a HTML követelményeinek.” És aztán így születnek „rakásra” a „csibész” honlapok. Például Joe böngészője elnézőbb a HTML hibái felett, így az oldalt „hibátlanul” megjeleníti. Joe feltölti nyilvános helyre programját és hirdeti oldalait. Egy másik látogató nem annyira toleráns böngészője viszont hibákat fog mutatni az oldal betöltésekor és bezáródik…

hirdetes
Sok programozó mindezek ellenére azt tanácsolja: „Semmi gond az oldalammal! Használj másik böngészőt!”

Mire valók a Szabályok?

Kitanulni a HTML nyelv összes részletét óriási feladat lenne és nincs olyan, aki ezt felvállalná. De szerencsére van erre megoldás, vannak HTML kód ellenőrző programok.
Ezek a programok a nyelvtanilag elemzik a programkódunkat. Beolvassák sorról-sorra és összevetik az érvényben lévő szabályokkal. Ha valahol hibát talál, akkor a „szabálysértést” egy listán megmutatja.

Nézd csak meg a hibáid!

A legtöbb Web fejlesztőnek első találkozáskor nagyon elkeserítő lehet programjának ellenőrzése egy ilyen szoftverrel. De ugyanakkor nagy segítség is lehet a HTML nyelv elsajátításához.
Nagyon szükséges ekkor kitartani, és figyelembe venni a validáló szoftver jelzéseit. Mert ezek a szoftverek legalaposabban kimutatják a program hibás elemeit, úgyhogy azokat kijavítva, bizonyosak lehetünk benne, hogy bármelyik böngésző vagy más böngésző eszköz (oldal értékelő robot, pók) helyesen fogja értelmezni és követni tudja HTML kódunkat.

hirdetes

Hogyan tudom ellenőrízni a soraim?

A validáló szoftverek alapvetően két csoportba sorolhatóak:
1. Vannak böngészőbe beépülő kliens programok. Ezek bővítményként letölthetőek, példaként nagyon könnyen használható a Firefox böngészőhöz letölthető HTML Validator: http://users.skynet.be/mgueury/mozilla/

2. Van lehetőség oldalunk ellenőrzésére egy honlap segítségével is online: például http://validator.w3.org/

Forrás: http://www.pantos.org/atw/h-valid.html

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

továbbengedés

hozzájárulás egy folyamat következõ szakaszába való továbblépéshez ... Tovább

minõségterv

dokumentum , amely elõírja, hogy kinek, mikor, milyen eljárásokat és ezekhez milyen... Tovább

Tovább a lexikonra