notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A HTTP protokoll

hirdetes

A HTTP protokoll

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A HTTP ( HyperText Transfer Protocol) az elsõdleges mód információ átvitelére a World Wide Web, azaz az internet hálózatán. Az eredeti szándék a HTML lapok publikálása és fogadása volt. Minden weboldal ezt a protokollt használja a mai napig is.

A HTTP protokoll

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

A HTTP fejlesztését a World Wide Web Consortium csoportjai hangolták és hangolják össze. Mûködésük eredeménye az RFC (Request For Comment) dokumentumok sora, melyek közül az RFC 2616 a ma leggyakrabban használatos HTTP/1.1 változatot definiálja.

A HTTP kérés/válasz jellegû protokoll ügyfél (kliens) és kiszolgáló (szerver) között. Egy HTTP-ügyfél, mint például egy webböngészõ, a távoli hoszt egy megadott (alapértelmezetten 80-as) portjára való TCP/IP csatlakozással kezdeményezi a lekérdezést. A portot figyelõ HTTP-kiszolgáló az ügyféltõl egy kérés-sztringet vár (pl. GET / HTTP/1.1, ami az alapértelmezett dokumentumot kéri el), amelyet esetleg követ egy emailszerû MIME üzenet, amely számos tájékoztató fejléc-elemet tartalmazhat, amelyek leírják a kérés különbözõ jellemzõt, és mindezt követheti tetszõleges adat-rész. A kérést (és az esetleges kiegészítõ üzenetet) megkapva, a kiszolgáló egy válasz-sztringet küld vissza, mint pl. 200 OK, amelyet a saját üzenetblokkja követhet, úgymint az igényelt állomány, egy hibaüzenet vagy más információ.

hirdetes

HTTP kérések fajtái:

    * GET - A leggyakrabban használt, statikus erõforráskérés az URL definiálásával.
    * POST - Hasonló a GET-hez, kivéve az üzenet testet. Jellemzõen kulcs-érték párokat tartalmaz egy HTML formelküldése után, amit a kérésben küldenek el.
    * PUT - Fájlok feltöltésére szolgál egy megadott URL-re a szerveren.
    * DELETE - Ritkán implementált, nem elterjert, használatára nincs sok példa.
    * HEAD - Azonos a GET-tel, kivéve, hogy a lap tartalmát nem adja vissza, csak a fej részt. Hasznos meta-információk lekérdezésére.
    * TRACE - Visszküldi a fogadott kérést, így a kérõ láthatja, hogy milyen köztes szerverek nyúlnak hozzá a kéréshez.
    * OPTIONS - Visszaadja a szerver által támogatott módokat. Ezzel lehet ellenõrizni egy webszerver képességeit.
    * CONNECT - Ritkán implementált. Proxy-val használható, ami átváltja a folyamot SSL csatornává.

hirdetes

A HTTP a többi TCP alapú protokolltól abban tér el, hogy egy-egy kérés (vagy azok összefüggõ sorozatának) megválaszolása után a kapcsolat felbomlik. Ez a felépítés ideálissá teszi a HTTP-t a World Wide Web számára, ahol a hivatkozások rendszerint más kiszolgálókra mutatnak. Ugyanakkor ez a mûködés problémát jelent a webfejlesztõknek, akik perzisztens kapcsolat híján a felhasználói állapotkezelés más módozatait kénytelenek kidolgozni. Ezen módszerek közül sok az ún. „sütit” (cookie) használja erre a célra.

A HTTP-nek létezik egy biztonságos változata, a HTTPS, amely bármilyen titkosítást képes kezelni, amit a kapcsolat mindkét oldala megért.

A HTTP-beli helyeket az ún. egységes erõforrásmutatók (Uniform Resource Locator - URL) segítségével adjuk meg. E címek szintakszisa a HTML-hivatkozások számára készült.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Rövid Ellátású Láncok

Támogatási rendszer, mely a földrajzilag közeli vállalkozások és termelők együttműködését segíti. Tovább

metrológiai megerõsítés

olyan mûveletek összessége, amelyek annak biztosításához szükségesek, hogy egy... Tovább

Tovább a lexikonra