notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hulladékból tisztítószer: bravúr egy magyar biológiai reaktorban

hirdetes

Hulladékból tisztítószer: bravúr egy magyar biológiai reaktorban

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy hónapja kapható a boltokban az a tisztítószer, amelyet egy magyar mérnökcsapat biomasszából, szennyvíziszapból, és tiszta víz hozzáadása nélkül állított elő. A fejlesztők elárulták nekünk, hogy lesz hulladékból vízkőoldó, és azt is, hogy mitől szenzációs, ami a biológiai reaktorukban történik.

Hulladékból tisztítószer: bravúr egy magyar biológiai reaktorban

Az egyik drogérialánc polcaira alig több mint egy hónapja kerültek fel a Cycle nevű magyar termékek, fürdőszobai és WC-tisztítószerek. Azért figyeltünk fel rájuk, mert a tisztítószer megtestesíti a klímaválság korának ideális termékét: előállításakor nem keletkezik hulladék, gyártásához olyan anyagokat használnak fel, amelyekre a lakosság már szemétként tekint, a termék száz százalékban lebomló, csomagolásához pedig a jelenleg elérhető legkörnyezetkímélőbb megoldásokat választották.


Megkértük a Cycle gazdáit, Vass Zoltán mérnököt és üzletfejlesztési vezetőt, Ari Beatrix labortechnikust, valamint Szabó Tönki Albert üzletfejlesztési menedzsert (ő a terméket gyártó reNEW Technologies munkatársai), hogy vigyenek közelebb a magyar mérnöki bravúrhoz.


Vásárlóként és felhasználóként ezekben a termékekben nem biztos, hogy találunk különlegességet, egyszerűen teszik a dolgukat: eltávolítják a szappanmaradékot, oldják a vízkövet. A Cycle termékeknek a savas pH-értékük miatt viszont enyhe fertőtlenítő hatásuk is van, hiszen a baktériumok egy része elpusztul savas környezetben. Az illatanyagnak, a narancsolajnak szintén van fertőtlenítő hatása. (Sütőt viszont ne akarjunk takarítani az ecetsavas Cycle-lel, mert a zsíroldószerek inkább kifejezetten lúgosak.)
Ha viszont nem felhasználói, hanem előállítói oldalról közelítjük meg a Cycle-t, akkor már jobban átjön, hogy miért érdemelték ki ezek a termékek a forradalmi jelzőt. A nyersanyagot, azaz az ecetsavat ugyanis biomasszából nyerik ki, mégpedig az abban található baktériumok segítségével, valamint szűrési, szeparációs technológiák során – magyarázza Ari Beatrix: „Fontos kiemelni, hogy a végtermékben kizárólag újrahasznosított víz van, amit szintén a technológiai folyamat során nyerünk vissza. Az előállításhoz tehát nem veszünk el semennyit az édesvízkészletből”.

hirdetes

Vass Zoltán, Ari Beatrix és Szabó Tönki Albert

© Reviczky Zsolt


A Cycle mögött álló csapat elsősorban biomasszát kezel, a tisztítószernek pedig csak egy része származik a szennyvíziszap felhasználásából. „Biomassza lehet minden olyan szerves anyagból, amely hulladékként keletkezik, ide tartoznak a lejárt élelmiszerek vagy az ételmaradékok, növényi hulladékok” – sorolja Vass Zoltán. Ezeket lehet komposztálni, és így később visszaforgathatók a talajba, vagy pedig bekerülnek egy biológiai reaktorba, ahol a baktériumok megkezdik az erjesztésüket, a rothasztást. Ilyen rothasztók évtizedek óta működnek már a mezőgazdaságban, de szennyvíztelepeken is. Az erjesztés során biogáz termelődik, amely elektromosság előállítására, hőtermelésre alkalmas.


Vass Zoltán azt mondta, az eredeti céljuk az volt, hogy a biogáz-kihozatalt növeljék, ennek mentén indultak el a kísérleteik nyolc évvel ezelőtt. Azonban a biogáztermelésnek van egy köztes fázisa, amit savképzésnek hívnak, és kiderült, hogy ezt is hasznosítani lehet.

hirdetes

© reNEW Technologies


Megtalálni az időablakot


És akkor Vass Zoltán segítségével menjünk le kicsit a baktériumok szintjére.


A biológiai reaktorban több baktériumkultúra van, az egyik baktériumfajta megeszi a szerves hulladékot, miközben savat termel, a másik meg ezeket a savakat eszi meg, cserébe metánt termel. Számukra a savképző baktériumok a fontosak, csakhogy nagyon kevés idő van cselekedni, mert a metántermelő bacik éhesen várakoznak a savakra. A Cycle csapata viszont rájött, hogy miként lehet olyan környezetet fenntartani, amely során zavartalanul zajlik a savtermelés anélkül, hogy a metántermelő baktériumok lecsapnának. „Ez utóbbiak kontrollálása volt a nehézség, és a tudományos áttörés az, hogy megtaláltuk azt a kis időablakot, amíg az ecetsavat tartalmazó illó zsírsavakat ki tudjuk nyerni – magyarázza Vass Zoltán. – Ezek az illó zsírsavak nagyon fontos alapanyagok, a világon nagyon sok kutatás folyik ebben a szegmensben, és büszkék vagyunk arra, hogy abszolút az élvonalba tartozunk.”

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

szervezeti felépítés

a felelõsségi körök, a hatáskörök és a munkatársak közti kapcsolatok elrendezése... Tovább

megelõzõ tevékenység

tevékenység egy lehetséges nemmegfelelõség, vagy más nem kívánatos lehetséges... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Tudomány