notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Híres magyar termékek

Hungarikumok

Rákóczi Zita portál menedzser
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A köznapi értelemben vett hungarikumok azok a termékek, amelyeknek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője lényegileg Magyarországhoz kapcsolódik.

hungarikum

A békési szilvapálinka

A Körösök-völgyének 30 km-es körzetében termelt, legalább 50 százalékban vörösszilvából készült, hagyományos módon előállított gyümölcspálinkát jelent.
A szilvatermesztés kezdete Békés megyében az 1900-as évek elejére tehető. A Körösök-völgyében kialakult talaj- és klimatikus adottságok mellett jól terem a besztercei és a vörösszilva, mely utóbbi külsőre ugyan mutatós, de csak másodlagos asztali gyümölcs, elsősorban pálinkafőzésre alkalmas.

A makói vöröshagyma

Egy vöröshagymafajta, melyet Makó térségben termesztenek. A makói vöröshagyma hungarikum, és ezért csak az ezen a területen ültetett hagymára használható ez a kifejezés.
A makói ősfajta a kisebb méretű, kemény fejű, élénk, világos színű kelet-európai hagymák családjába tartozott. Az ősi makói vöröshagymát minden bizonnyal magról termesztették, és az itteni természeti adottságok miatt apró maradt.

A tokaji aszú

Különleges minőségű magyar desszertbor. Készítéséhez aszúsodott szőlőszemeket használnak. A Botritys cinerea nevű gomba, amely a szőlőszemeket aszúsítja, adja a jellegzetes ízt. Késői szüreten (október-december) szedik, válogatják az aszúsodott szemeket. Csak a rothadt szemek kerülnek be (ellentétben a tokaji szamorodnival, amelyet egész fürtökből készítenek – ezekben pedig ép, nem nemesrodhadt szemek is vannak). Az összegyűjtött rothadt szemek saját súlya alatt kicsepegő nedű a tokaji esszencia, igen magas cukorfokkal (a lepalackozott esszenciának legalább 250 g/l cukrot kell tartalmaznia, de nem ritka a 400-500 g/l sem) és cukormentes extrakttal. Az aszúbor készítéséhez mustot, erjedő vagy már kierjedt bort használhatnak, ezekkel áztatják az adott évben szedett, feldolgozott aszúszemeket (az aszútésztát).

Egri bikavér:

Az alapot a bor jellegét és színét meghatározó kadarka vagy a kékfrankos adja. A különböző pincészetekben a borászok ehhez adják a saját ízlésük szerinti oportót, medoc-noirt, merlot-t vagy cabernet-t. A hosszú, fahordós ászkolás mellett sok más tényező is meghatározója a végső minőségnek. A bikavér fűszeres illatát, zamatát, testes, bársonyosan fanyarkás, harmonikus ízét nemcsak hazánkban ismerik és kedvelik, országhatárainkon kívül is sok dicsőséget szerzett már a magyar borkultúrának.

hirdetes

Béres csepp:

Dr. Béres József világhírű találmánya, a Béres Csepp Magyarországon évtizedek óta egyet jelent az egészséggel. A kisvárdai tudós által a hetvenes években megalkotott, egyedi összetételű gyógyszert hazánkban évente milliók alkalmazzák egészségük védelme és betegségeik leküzdése érdekében, s a legendás cseppek híre már eljutott a világ minden pontjára.

Gyulai kolbász:

hirdetes

Jelentéktelen, XIX. század végi gyárépületből indult világhódító útjára a gyulai kolbász. Ma olyan fogalom, mely a város, Gyula nevével teljesen eggyé forrt. E több mint százesztendős sikertörténet egyik legnevesebb alakja Balogh József gyulai hentesmester, akinek kolbásztermékei már 1910 táján sikert arattak a hazai termékbemutatókon. A nemzetközi elismerést azonban Stéberl András húsgyáros munkássága hozta meg.

Herendi porcelán:

Herenden 1826-ban Stingl Vince kőedénygyártásra indította azt az üzemet, ahol hamarosan porcelánnal is kísérleteztek. Az 1840-es években már maga Kossuth Lajos segítette a manufaktúrát, amelynek létét a hazai kézműipar jelentős eredményének tartotta. Ekkor már Fischer Mór a tulajdonos, aki még 1839-ben pénzügyi befektetőként mentette meg a csődtől a termékek művészi értékére már akkor is nagyon ügyelő üzemet. 1842-ben, majd egy évvel később az országos iárműkiállításon mutatkozott be a herendi porcelán, 1845-ben pedig a bécsi ipari kiállításon.

Kecskeméti barackpálinka:

A gyümölcspálinka főzése csaknem mindenütt hasonló folyamat. Az érett, magas cukor- és íztartalmú gyümölcsöket kádakba gyűjtik és zúzzák. (Kellemes aromaanyagú, zúzott vagy sértetlen magot is adhatnak hozzá változó mennyiségben.) A gyümölcsben lévő cukor nemes gombák segítségével alkohollá alakul. A lepárlás megőrzi az alapanyag ízeit, a párlómesterek dolga, hogy csak a legkedvezőbbek maradjanak meg.

Pick Szalámi:

A szalámi készítésének technológiáját Olaszországban találták fel a XIX. század elején. A század közepére Magyarországra is eljutott. A hagyományos kolbász készítésekor a húst és a sertés zsíros részeit ledarálják, fűszerezik, sertésbélbe töltik, füstöléssel tartósítják. A szalámi készítésekor a darálót gyorsvágó szerkezettel helyettesítik, amely az alapanyagot rizsszem nagyságúra vágja. A roncsolásmentes aprítással biztosítják, hogy a hús magas víztartalma eltávozhasson, és a fűszerek átadhassák ízanyagukat. Ezt a masszát töltik azután vastagbélbe (ma steril speciális anyagokba), majd füstölik, érlelik, csomagolják. Ezt a technológiát az egész világon ismerik

Unicum:

Szerte a világon törekednek a kevésbé aromás égetett szeszes italok íz- és illatharmóniájának gazdagítására, egyedivé formálására. A régi magyarországi eljárások egyikének eredménye az "ágyas pálinka". Ennek készítésekor a különböző gyümölcsökből főzött párlatba a gyümölcsérés ritmusának megfelelően, ízlés szerinti mennyiségű, friss termést tesznek, amely a tárolóedény alján - mint egy ágy - selymesebbé, aromásabbá teszi a pálinkát, s az ital színe is érettebb lesz.
A különböző gyógynövények bioaktív anyagaikat is átadják a pálinkának az áztatás következtében és így gyógyhatású élvezeti szerek keletkeznek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 120

Átlagos értékelés: 5.0

Szótár

ellenõrzés

a megfelelõség kiértékelése megfigyeléssel és ítéletalkotással, továbbá... Tovább

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bemutatkozása   Az Igazságügyi és Rendészeti... Tovább

Tovább a lexikonra