notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Néhány szó az IFS élelmiszerbiztonsági szabványról

hirdetes

Néhány szó az IFS élelmiszerbiztonsági szabványról

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Nemzetközi Élelmiszer Szabvány (IFS) kidolgozása a Német Kereskedelmi Szövetségek Egyesülete (BDH e.V.) égisze  alatt 2001-ben  kezdõdött. A 2003-as évben bekapcsolódott a fejlesztésbe a Francia Kereskedelmi Vállalkozók Szövetsége (FCD) is. A közös munka eredménye az ún. „Version 4", amely ma a legfrissebb változat.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Néhány szó az IFS élelmiszerbiztonsági szabványról

A szabvány elsõsorban a saját név alatt forgalmazott termékek élelmiszerbiztonsági hátterének kialakítására született, megteremtve az angolszász területrõl ismert BRC rendszer kontinentális megfelelõjét.

A két szabvány három lényeges ponton különbözik egymástól:

  1. A BRC  szabvány  megfelel  /  nem  felel  meg kritériumokat használ,  míg  az  IFS  A,  B,  C,  D értékelést alkalmaz. (A=minden rendben, D=egyáltalán nem teljesül),
  2. A nem megfelelõségi kritériumokat (K.O.) felsorolja az IFS szabvány,
  3. Az auditorok kijelölése és képzése tekintetében egy teljesen zárt rendszert mûködtet az IFS Tanács.

Az új  rendszert  bevezetni  és  tanúsíttatni  kötelezettek  köre  bõvül  és  a  saját  márkanév  alatt forgalmazók  gyártási  folyamatai  is  ellenõrzés alá kerülnek. A szabvány fejlesztésében több, hazánkban is mûködõ élelmiszerforgalmazó vállalat szakemberei is részt vállaltak.

hirdetes

Az IFS szabvány 5 súlypontja:

  • a követelményrendszer kialakítása és a minõségirányítás,
  • a vezetés felelõssége,
  • erõforrás-menedzsment,
  • a termék-elõállítás folyamata,
  • a mérés, ellenõrzés és javítások rendszere.


Az új szabványban kiemelt jelentõséget kap az elõállított termékek nyomon követése, egy esetleges visszahívás esetén a pontos begyûjtés megszervezése érdekében.

Az IFS audit lebonyolításának egyik feltétele, hogy a vállalat már rendelkezzen mûködõ HACCP rendszerrel.

Újdonság a korábbi auditokkal szemben, hogy az audit-jelentés elektronikus formában készül és kerül tárolásra.  A tanúsított szervezetek neve és címe az IFS portálon keresztül nyilvánosan hozzáférhetõ adat lesz! A sikeres tanúsítást igazoló tanúsítvány 12 hónapig érvényes.

hirdetes
A tanúsítás díjának meghatározásában a gyártósorok száma és az elõállított élelmiszer rizikófaktora a döntõ. Az audit idõtartamát tekintve a minimális ráfordítás 2 nap.

A szabvány szerinti termékgyártás

A szabvány szerinti termékgyártás elõírása már nem csak Németországban és Franciaországban terjed, hanem egész Európában folynak a tárgyalások a bevezetésrõl. Magyarországon az IFS szerint tanúsított cége száma már meghaladja a 20-at.

Az IFS fejlesztését irányító csoport

Az IFS fejlesztését irányító csoport nem titkolt célja, hogy egész Európában meghatározó szerepet kapjon az új elõírás, miközben az ISO 22000-es élelmiszerbiztonsági követelményrendszer már hivatalos formában is megjelent.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

termelési orientáció

Olyan vállalati gazdálkodási magatartás, amely során a termelőüzemek gyártási... Tovább

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

Tovább a lexikonra