notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

iGlue - Magyarok fejlesztik a webragasztót

hirdetes

iGlue - Magyarok fejlesztik a webragasztót

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 

Londoni fejlesztői versenyen lett második helyezett a webes tartalmakat rendszerező iGlue, amely amerikai újságok érdeklődését is felkeltette. Hamarosan elindul a szolgáltatás, most befektetőre hajtanak.

iGlue

iGlue

 

A Google a web legfontosabb kiindulási pontja, de a kereső nagyon sok feladatot hagy a felhasználóra. Ez viszonylag könnyen bebizonyítható, elég beírni a keresőbe a "XVI. századi német festők " kulcsszavakat, és az égvilágon minden előkerül. Első a Wikipedia XVI. századról szóló általános bejegyzése, amiben az Oszmán birodalomtól az Azték birodalomig minden benne van, csak a festők listája nem. Előkerül még néhány galéria oldala, és rengeteg használhatatlan oldal.

Ez lehet az egyik oka annak, hogy a TechCrunch informatikai portál feltörekvő cégeknek megrendezett londoni versenyén ezüstérmet szerzett  a magyar iGlue . Ez a szolgáltatás nem linkeket gyűjt össze, mint a Google vagy a Bing, hanem rendszerezi az adatokat, és pontos információkat ad a felhasználóknak. Vaskó Péter, az iGlue-t fejlesztő in4 Kft. vezetője elmondta, hogy nagy amerikai híroldalak is érdeklődnek a fejlesztésük iránt, és három hónapon belül elindulnak az iGlue angol nyelvű változatával. (Weboldalukon egy korábbi, fejletlenebb béta változat érhető el.)

Mindenki beszáll


A fejlesztés bölcsészeti informatikai projektként indult az ELTE-n, egy újszerű információszervező rendszer kifejlesztését tűzték ki célul. Első lépésben emberek címkézték fel a szövegeket, de az iGlue már nyelvi elemzéssel ismeri fel az online tartalmak legfontosabb elemeit, például a földrajzi neveket, a személyeket és az intézményeket. Az iGlue adatbázisában most körülbelül 2 millió földrajzi hely, 50 ezer intézmény és 170 ezer személy és még 30 egyéb kategória (díjak, vallások stb.) adatai vannak. A személyek számát félmillióra akarják növelni, hogy az iGlue elindításakor elegendő információ legyen a rendszerben (az angol Wikipediában kb. 600 ezer személyről van szócikk).

hirdetes

Az iGlue nyelvi elemzés és gépi tanulás segítségével szedi össze az információkat több webes forrásból, például a Wikipédiából is, és az adatok emberi minőségellenőrzésen is átmennek. Az iGlue legfrissebb verziója egy böngészőplugin, amely a weboldalak betöltéskor elemzi a szöveget, és megkeresi benne az információkat. A felismert neveket színnel kiemeli, és ha a felhasználó az egérmutatóval a névre bök, akkor láthatja a részletes információkat.

John Fitzgerald Kennedy nevére például elődobja a meggyilkolt amerikai elnök iskoláinak és munkahelyeinek listáját és más információkat. Minden adat megjeleníthető a Google online térképén, illetve egy idősávon sorrendbe állíthatók életének fontosabb eseményei. Az iGlue legfrissebb, még nem nyilvános változata a német középkori festők név szerinti listáját is pillanatok alatt elődobja.

Gépek és emberek


A felhasználók is betáplálhatnak a rendszerbe új adatokat, és nemcsak a szövegeket, hanem akár videókat és képeket is felcímkézhetnek. A júzerek adatait megkülönböztetik a gépi elemzéssel bevitt adatoktól, és az iGlue algoritmusai a vandalizmusnak is ellenállnak.

hirdetes

A gépi elemzés azonnal kideríti egy cikkről, hogy az afganisztáni háborúról szól, amiben aligha szerepelhet az illusztráción Cartman vagy Tiger Woods. Emellett a júzerek is szavazhatnak, hogy az adott címke helyes vagy helytelen-e, és a feltűnően gyakran hibázókat a rendszer kizárja, hozzászólásaik nem jelennek meg.

A pénz is beszáll?


Az iGlue fejlesztését öt éve kezdték, két és fél éve alapítottak rá céget, és a Power of the Dreams Ventures kockázatitőke-befektető 40 százalékos részesedést vett a cégben. Vaskó Péter elmondta, hogy a prototípus elkészítése után szeretnének szintet lépni, és nagyságrendileg 3-5 millió dolláros befektetésre lenne szükség ahhoz, hogy esélyük legyen a nemzetközi porondon.

A befektetők mellett programozókat is keresnek, a jelenlegi nyolcfős fejlesztőcsoport méretét megdupláznák. Az in4 Kft. nemrég csatlakozott a Mobilitás és Multimédia Klaszterhez is, amely segíti a hazai startup cégek és az ipari szereplők találkozását. Vaskó Péter elmondása szerint az iGlue célja az angolszász piacon való megjelenés, és nem titkolt céljuk, hogy a magyar fejlesztést megpróbálják betolni a világ élvonalába.

Forrás: http://index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

rabatt

Nagy tételben vásárló vevő számára engedmény.   ... Tovább

piac verseny

Az azonos fogyasztókért folytatott verseny, amely kiterjedhet a potenciális fogyasztókra és a... Tovább

Tovább a lexikonra