notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

iGlue - Magyarok fejlesztik a webragasztót

hirdetes

iGlue - Magyarok fejlesztik a webragasztót

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 

Londoni fejlesztői versenyen lett második helyezett a webes tartalmakat rendszerező iGlue, amely amerikai újságok érdeklődését is felkeltette. Hamarosan elindul a szolgáltatás, most befektetőre hajtanak.

iGlue

iGlue

 

A Google a web legfontosabb kiindulási pontja, de a kereső nagyon sok feladatot hagy a felhasználóra. Ez viszonylag könnyen bebizonyítható, elég beírni a keresőbe a "XVI. századi német festők " kulcsszavakat, és az égvilágon minden előkerül. Első a Wikipedia XVI. századról szóló általános bejegyzése, amiben az Oszmán birodalomtól az Azték birodalomig minden benne van, csak a festők listája nem. Előkerül még néhány galéria oldala, és rengeteg használhatatlan oldal.

Ez lehet az egyik oka annak, hogy a TechCrunch informatikai portál feltörekvő cégeknek megrendezett londoni versenyén ezüstérmet szerzett  a magyar iGlue . Ez a szolgáltatás nem linkeket gyűjt össze, mint a Google vagy a Bing, hanem rendszerezi az adatokat, és pontos információkat ad a felhasználóknak. Vaskó Péter, az iGlue-t fejlesztő in4 Kft. vezetője elmondta, hogy nagy amerikai híroldalak is érdeklődnek a fejlesztésük iránt, és három hónapon belül elindulnak az iGlue angol nyelvű változatával. (Weboldalukon egy korábbi, fejletlenebb béta változat érhető el.)

Mindenki beszáll


A fejlesztés bölcsészeti informatikai projektként indult az ELTE-n, egy újszerű információszervező rendszer kifejlesztését tűzték ki célul. Első lépésben emberek címkézték fel a szövegeket, de az iGlue már nyelvi elemzéssel ismeri fel az online tartalmak legfontosabb elemeit, például a földrajzi neveket, a személyeket és az intézményeket. Az iGlue adatbázisában most körülbelül 2 millió földrajzi hely, 50 ezer intézmény és 170 ezer személy és még 30 egyéb kategória (díjak, vallások stb.) adatai vannak. A személyek számát félmillióra akarják növelni, hogy az iGlue elindításakor elegendő információ legyen a rendszerben (az angol Wikipediában kb. 600 ezer személyről van szócikk).

hirdetes

Az iGlue nyelvi elemzés és gépi tanulás segítségével szedi össze az információkat több webes forrásból, például a Wikipédiából is, és az adatok emberi minőségellenőrzésen is átmennek. Az iGlue legfrissebb verziója egy böngészőplugin, amely a weboldalak betöltéskor elemzi a szöveget, és megkeresi benne az információkat. A felismert neveket színnel kiemeli, és ha a felhasználó az egérmutatóval a névre bök, akkor láthatja a részletes információkat.

John Fitzgerald Kennedy nevére például elődobja a meggyilkolt amerikai elnök iskoláinak és munkahelyeinek listáját és más információkat. Minden adat megjeleníthető a Google online térképén, illetve egy idősávon sorrendbe állíthatók életének fontosabb eseményei. Az iGlue legfrissebb, még nem nyilvános változata a német középkori festők név szerinti listáját is pillanatok alatt elődobja.

Gépek és emberek


A felhasználók is betáplálhatnak a rendszerbe új adatokat, és nemcsak a szövegeket, hanem akár videókat és képeket is felcímkézhetnek. A júzerek adatait megkülönböztetik a gépi elemzéssel bevitt adatoktól, és az iGlue algoritmusai a vandalizmusnak is ellenállnak.

hirdetes

A gépi elemzés azonnal kideríti egy cikkről, hogy az afganisztáni háborúról szól, amiben aligha szerepelhet az illusztráción Cartman vagy Tiger Woods. Emellett a júzerek is szavazhatnak, hogy az adott címke helyes vagy helytelen-e, és a feltűnően gyakran hibázókat a rendszer kizárja, hozzászólásaik nem jelennek meg.

A pénz is beszáll?


Az iGlue fejlesztését öt éve kezdték, két és fél éve alapítottak rá céget, és a Power of the Dreams Ventures kockázatitőke-befektető 40 százalékos részesedést vett a cégben. Vaskó Péter elmondta, hogy a prototípus elkészítése után szeretnének szintet lépni, és nagyságrendileg 3-5 millió dolláros befektetésre lenne szükség ahhoz, hogy esélyük legyen a nemzetközi porondon.

A befektetők mellett programozókat is keresnek, a jelenlegi nyolcfős fejlesztőcsoport méretét megdupláznák. Az in4 Kft. nemrég csatlakozott a Mobilitás és Multimédia Klaszterhez is, amely segíti a hazai startup cégek és az ipari szereplők találkozását. Vaskó Péter elmondása szerint az iGlue célja az angolszász piacon való megjelenés, és nem titkolt céljuk, hogy a magyar fejlesztést megpróbálják betolni a világ élvonalába.

Forrás: http://index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bemutatkozása   Az Igazságügyi és Rendészeti... Tovább

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Magyarországon a környezet- és természetvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra