notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fiatal gazda pályázat - könnyítések 2015-ben.

hirdetes

Így módosult a fiatal gazda rendelet

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A 2014-2020-as mezőgazdasági pályázati rendszer nagy nyertesei a fiatal mezőgazdasági termelők. Könnyebb feltételek mellett lehet az induló (40.000 euró-s) támogatásra pályázni és minden egyéb pályázatban is plusz előnyöket élveznek. Több pontban is módosították a 2014-es fiatal gazda rendeletet.

Fiatal gazda pályázat 2015

Fiatal gazda pályázat 2014. évi nyertesei

Az egyik legfontosabb módosítás szerint, azoknak a második körben nyertes pályázóknak, akiknek a 90 pontos határ meghúzása után hagyták jóvá a kérelmüket, (tehát decemberben kapták meg a támogatói határozatukat) lehetőségük van március 15-éig nyilatkozatban vállalniuk, hogy a működési időszak kezdő időpontja 2016. január elseje helyett, 2015. január elseje legyen. Amennyiben nem tesznek nyilatkozatot, úgy marad 2016 az első év. Ez a módosítás lehetőséget ad arra, hogy ne húzódjon ki igazságtalanul a fenntartási időszak a későbbi nyerteseknek. Azonban, ha az idei kezdést választja a nyertes pályázó, akkor azzal együtt azt is vállalja, hogy a rendeletben foglalt kötelezettségei is hatályba lépnek, tehát a vállat gazdálkodást el kell indítani. Azoknak, akik gondolkodnak további pályázatokon (kertészeti gépbeszerzés, állattartó telepek korszerűsítése stb.), érdemesebb meghagyni a 2016-os kezdést, mert a további pályázatok fenntartási ideje úgyis 2016-tól kezdődne, vagy adott esetben még később is, tehát biztosabb lábakon állhat a gazdaság a további bővítések alatt is, ha tevékenységüket, csak jövőre kezdik el.

hirdetes

A további módosítások pedig minden nyertes fiatal gazda pályázóra vonatkoznak, és mindegyik változást jó hírként könyvelhetjük el. 

Több pontban csökkentek az elvárások, és enyhültek a szankciók is.

1. Abban az esetben, ha az ellenőrzés során a gazdálkodási napló vezetésében az ügyfél több mint fél éves késésben van, akkor az MVH felszólítja a hiányosságok pótlására, tehát nem büntetnek azért, ha nem naprakész a napló. Amennyiben az ügyfél nem pótolja az elmaradást, akkor a támogatási összeg 15%-át vissza kell fizetni.
2.Ha a vállalt EUME mérettől 20%-ot meghaladó mértékben marad el, akkor az elmaradáson túli százalékpontonként 0,5%-ot kell visszafizetni, de legfeljebb a kifizetett támogatás 15%-át.
3.   Ha a 4. és 5. évben vállalt mezőgazdasági tevékenységből származó bevétel 40%-ot meghaladó mértékben marad el, akkor az elmaradáson túli százalékpontonként 0,5%-ot kell visszafizetni, de legfeljebb a kifizetett támogatás10%-át.

hirdetes
4.   Amennyiben az a Tész, amihez az ügyfél csatlakozott megszűnik, akkor lehetőség van a megszűnés után 6 hónapon belül egy újabb Tész-hez való csatlakozáshoz szankciók nélkül.
5.   Ha az ügyfél a 4. évben vállalt állattartás, kertészet/szántóföldi növénytermesztésarányától 30%-ot meghaladóan tér el, akkor a 30%-on túli százalékpontonként a kifizetett támogatási összeg 0,5%-át, de legfeljebb 10%-át kell visszafizetni.
6.   Ha az ügyfél 1 alkalmazottat vállat, és nem lesz alkalmazottja, akkor a kifizetett támogatás 2%-át kell visszafizetni.
7.   Ha az ügyfél 2 alkalmazottat vállat, és nem lesz alkalmazottja, akkor a kifizetett támogatás 4%-át kell visszafizetni, de ha 1 főt foglalkoztat akkor csak a 2%-át.
8.   Ha az ügyfél több mint 2 alkalmazottat vállat, és nem lesz alkalmazottja, akkor a kifizetett támogatás 6%-át kell visszafizetni, de ha 2 főt foglalkoztat akkor csak a 2%-át, ha csak 1 főt, akkor pedig a 4%-át.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségirányítási kézikönyv

dokumentum, amely meghatározza egy szervezet minõségirányítási rendszerét ... Tovább

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium története   Az egészségügy minisztériumi szintű... Tovább

Tovább a lexikonra