notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fiatal gazda pályázat - könnyítések 2015-ben.

hirdetes

Így módosult a fiatal gazda rendelet

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A 2014-2020-as mezőgazdasági pályázati rendszer nagy nyertesei a fiatal mezőgazdasági termelők. Könnyebb feltételek mellett lehet az induló (40.000 euró-s) támogatásra pályázni és minden egyéb pályázatban is plusz előnyöket élveznek. Több pontban is módosították a 2014-es fiatal gazda rendeletet.

Fiatal gazda pályázat 2015

Fiatal gazda pályázat 2014. évi nyertesei

Az egyik legfontosabb módosítás szerint, azoknak a második körben nyertes pályázóknak, akiknek a 90 pontos határ meghúzása után hagyták jóvá a kérelmüket, (tehát decemberben kapták meg a támogatói határozatukat) lehetőségük van március 15-éig nyilatkozatban vállalniuk, hogy a működési időszak kezdő időpontja 2016. január elseje helyett, 2015. január elseje legyen. Amennyiben nem tesznek nyilatkozatot, úgy marad 2016 az első év. Ez a módosítás lehetőséget ad arra, hogy ne húzódjon ki igazságtalanul a fenntartási időszak a későbbi nyerteseknek. Azonban, ha az idei kezdést választja a nyertes pályázó, akkor azzal együtt azt is vállalja, hogy a rendeletben foglalt kötelezettségei is hatályba lépnek, tehát a vállat gazdálkodást el kell indítani. Azoknak, akik gondolkodnak további pályázatokon (kertészeti gépbeszerzés, állattartó telepek korszerűsítése stb.), érdemesebb meghagyni a 2016-os kezdést, mert a további pályázatok fenntartási ideje úgyis 2016-tól kezdődne, vagy adott esetben még később is, tehát biztosabb lábakon állhat a gazdaság a további bővítések alatt is, ha tevékenységüket, csak jövőre kezdik el.

hirdetes

A további módosítások pedig minden nyertes fiatal gazda pályázóra vonatkoznak, és mindegyik változást jó hírként könyvelhetjük el. 

Több pontban csökkentek az elvárások, és enyhültek a szankciók is.

1. Abban az esetben, ha az ellenőrzés során a gazdálkodási napló vezetésében az ügyfél több mint fél éves késésben van, akkor az MVH felszólítja a hiányosságok pótlására, tehát nem büntetnek azért, ha nem naprakész a napló. Amennyiben az ügyfél nem pótolja az elmaradást, akkor a támogatási összeg 15%-át vissza kell fizetni.
2.Ha a vállalt EUME mérettől 20%-ot meghaladó mértékben marad el, akkor az elmaradáson túli százalékpontonként 0,5%-ot kell visszafizetni, de legfeljebb a kifizetett támogatás 15%-át.
3.   Ha a 4. és 5. évben vállalt mezőgazdasági tevékenységből származó bevétel 40%-ot meghaladó mértékben marad el, akkor az elmaradáson túli százalékpontonként 0,5%-ot kell visszafizetni, de legfeljebb a kifizetett támogatás10%-át.

hirdetes
4.   Amennyiben az a Tész, amihez az ügyfél csatlakozott megszűnik, akkor lehetőség van a megszűnés után 6 hónapon belül egy újabb Tész-hez való csatlakozáshoz szankciók nélkül.
5.   Ha az ügyfél a 4. évben vállalt állattartás, kertészet/szántóföldi növénytermesztésarányától 30%-ot meghaladóan tér el, akkor a 30%-on túli százalékpontonként a kifizetett támogatási összeg 0,5%-át, de legfeljebb 10%-át kell visszafizetni.
6.   Ha az ügyfél 1 alkalmazottat vállat, és nem lesz alkalmazottja, akkor a kifizetett támogatás 2%-át kell visszafizetni.
7.   Ha az ügyfél 2 alkalmazottat vállat, és nem lesz alkalmazottja, akkor a kifizetett támogatás 4%-át kell visszafizetni, de ha 1 főt foglalkoztat akkor csak a 2%-át.
8.   Ha az ügyfél több mint 2 alkalmazottat vállat, és nem lesz alkalmazottja, akkor a kifizetett támogatás 6%-át kell visszafizetni, de ha 2 főt foglalkoztat akkor csak a 2%-át, ha csak 1 főt, akkor pedig a 4%-át.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit következtetése

az auditnak az auditcsoport által az audit céljainak és az audit valamennyi... Tovább

hiba

egy szándék szerinti, vagy elõírt használattal kapcsolatos követelmény nem... Tovább

Tovább a lexikonra