notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Google, Microsoft, Hotmail, Facebook. Milyen érdekes (vagy nem annyira érdekes) történetek állnak a legnagyobb IT-s cégek elnevezései mögött?

hirdetes

Névadási sztorik – így születtek a legnagyobb cégek nevei

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mindenki ismeri a történetet arról, hogy mikor és hogyan született a Windows elnevezés vagy éppen a Facebook. Minden IT-s cégnek megvan azonban a maga története…

Névadási sztorik – így születtek a legnagyobb cégek nevei

Hogy a Windows végül mégsem lett „Interface Manager”… , nos ez valószínűleg egy jó döntés volt (nem Gatesen múlott egyébként). A Facebook elnevezése pedig egyenesen „lopás” – de kit érdekel, ha jó a név? Lássuk, milyen érdekes (vagy nem annyira érdekes) történetek állnak a legnagyobb IT-s cégek elnevezései mögött!


Apple


Mivel ábécé-sorrendben haladunk, mi más is lehetne az első, mint az Apple? Nos, az elnevezés története a Mac-rajongók számára bizonyára ismerős: Steve Jobs három hónappal el volt késve, hogy leadja javaslatait a cég nevével kapcsolatban. Az utolsó napon előállt a kompromisszummal: mivel kedvenc gyümölcse az alma, ha aznap délután öt óráig, senki más nem tud jobb elnevezést, akkor a cég neve „Apple Computers” lesz. Mivel senki nem mondott (vagy nem mert) jobbat mondani, a határidő letelt, és megszületett az Apple.


Cisco

 

Sokan úgy tudják, valamiféle betűszó, de nem. A Cisco név a cég első székhelyének nevéből képzett töredék- San FranCISCO.

 

Compaq

 

A Compaq név a Comp (Computer) és a PAQ (pack, kis helyigényű, könnyen hordozható eszköz/alkatrész) szavak összevonásával született. A név nem is titkolt célja, hogy a „compact” szóra asszociáljanak az ügyfelek.

 

Corel

 

A cég neve, az alapító nevéből származik: Dr. Michael Cowpland – Cowpland REsearch Laboratory.

 

Google

 

Eredetileg egy viccelődéssel indult a dolog: az alapítók azzal élcelődtek, hogy a Google motorja olyan sok információt képes megtalálni, hogy a Googol névvel kellene illetni. A „Googol” ugyanis annak a számnak az elnevezése, ami egyessel kezdődik és utána 100 darab nulla van. Miután Larry és társa prezentálták elképzelésüket egy kockázati befektetőnek, az első megkapott csekken az Angel Investor elírta a nevet: így a csekk a „Google” nevére érkezett. Larrynek annyira megtetszett a név, hogy rögtön el is nevezte a céget Google-nak. Ha valakit az is érdekel, hogy a Google logója hogyan született – megtekinthető itt.

hirdetes

 

Hotmail

 

A Hotmail Sabeer Bathia ötlete volt a bárhonnan elérhető, ingyenes és webes alapokon működő e-mail rendszer (részletesen itt). Az üzleti terv összeállításakor Sabir rengeteg lehetőséget kipróbált, ami a „mail” szóra végződik – de egyik sem hangzott túl jól. (Érdekesség: az ötletek között volt a „FreeMail” is.) Végül egy egész bonyolult, bár jól hangzó verzió mellett döntött: a weboldalak készítéséhez használt nyelv, a HTML betűiből képzett szójáték alapján lett a rendszer neve HoTMaiL.

 

Hewlett-Packard

 

Bill Hewlett és Dave Packard állítólag nem tudott döntetni, hogy a cég neve Packard-Hewlett, vagy Hewlett-Packard legyen – így egy érme feldobásával döntötték el a vitát.

 

Intel

 

A céget Bob Noyce és Gordon Moore eredetileg „Moore Noyce” névre akarta keresztelni, azonban Intel néven már létezett egy szállodalánc. Így lett végül a kicsit fantáziátlan, ám betűszónak könnyen megjegyezhető, INTEgrated ELectronics a cég neve.

 

Lotus

 

Mitch Kapor alapító nem a lótuszvirág, hanem a „Padmasana”, másnéven „lótusz pozíció” után nevezte el cégét, ami a jóga egyik alappozíciója. Mitch a Maharishi Mahesh jóga irányzat oktatója volt, a névadás tehát érthető.

 

Microsoft

 

Ki ne ismerné a történetet? A cég olyan kicsi volt (és egy garázsban működött), hogy Gates a MICROcomputer SOFTware névvel illette, később ez Micro-Soft-ra rövidült, majd eltűnt belőle a kötőjel, így lett végül a mai Microsoft.

hirdetes

 

Motorola

 

Paul Galvin eredeti ötlete az volt, hogy autókba építhető rádiókkal csinálja meg szerencséjét. Akkoriban a világ egyik vezető rádiókészülék gyártója a Victrola volt, ennek alapján találta ki Paul, a Victrola „motorizált” verzióját, a Motorolát.

 

Oracle

 

Larry Ellison és Bob Oats a CIA-nak dolgozott: a projekt a mai napig titkos, mindössze annyit tudni, hogy kódneve „Oracle” volt. Az akkoriban újdonságnak számító SQL akkori IBM gépekbe való integrálásával volt kapcsolatos – a fejlesztést végül megszüntette a CIA (vagy nem…). Az alapítók átnyergeltek az üzleti szektorra, és mivel továbbra is adatbázisokkal foglalkoztak, úgy döntöttek megtartják az Oracle nevet.


Sony 

 

A legtöbben úgy tudják, hogy az angol szleng szóból, a „sonny”-ból származik (fiatalokra/gyerekekre használatos kifejezés). Valójában azonban a latin „sonus” szó (a jelentése: hang) alapján nevezték el a céget.

 

SUN

 

Mindenki azt gondolná, hogy köze van a naphoz (angolul: sun), valójában azonban a Standford University Network rövidítése. Mind a négy alapító a Stanfordra járt, innen jött az ötlet.


Yahoo!

 

A szó eredetileg Jonathan Swift író találmánya, először a Gulliver utazásai c. művében használja. Több magyarázata is van a Swift-féle kifejezésnek. A leggyakoribb: a „yahoo” olyan személy, aki külsőleg és viselkedésében visszataszító, sokszor alig nevezhető emberinek. Jerry Yang és David Filo, a cég alapítói önmagukat „yahoo”-nak tartották, innen a név. Érdekesség: bár a név Swift találmánya, a szó maga mégis a cég hivatalos védjegye.

Forrás: Techline.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

haszonkulcsos árképzés

A vállalat az összes költségeit figyelembe véve meghatározza, hogy hány százalékos hasznot... Tovább

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Szociális és Munkaügyi Minisztérium tevékenységi köre A Szociális és Munkaügyi... Tovább

Tovább a lexikonra