notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A képernyõ elõtti munkavégzés feltételeinek kialakítása

hirdetes

A képernyõ elõtti munkavégzés feltételeinek kialakítása

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A számítógépet és a hozzá kapcsolódó munkakörnyezetet úgy kell kialakítani, üzembe helyezni és üzemben tartani, hogy a rendeltetésszerû használat ne jelentsen egészségi kockázatot vagy balesetveszélyt a munkavállalónak.

 ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

A képernyõ elõtti munkavégzés feltételeinek kialakítása

A munkáltatónak kötelezettsége gondoskodni a megfelelõ:

 • képernyõrõl,- billentyûzetrõl,
 • munkaasztalról, munkaszékrõl,
 • képernyõ alõtti munkavégzésre alkalmas környezetrõl (térkövetelmények, megvilágítás, tükrözõdés és fény-visszaverõdés, sugárzás-, zaj- és klímaviszonyok)
 • az optimális ember-gép kapcsolat megteremtésérõl (pl.: megfelelõ szoftverek tervezésével, illetve kiválasztásával, valamint a képernyõs munkafeladatok megtervezésével).

Képernyõ:

A jogszabály olyan monitor használatát írja elõ, amely tükrözõdés- és fényvisszaverõdés mentes, azaz nem okoz kényelmetlenséget, látási nehézséget használójának.

A képernyõn megjelenõ jeleknek jól definiáltaknak és világos formájúaknak, megfelelõ méretûeknek kell lenniük, a jelek és a sorok közötti megfelelõ térközzel. A képnek stabilnak kell lenni, nem fordulhat elõ villódzás. A fényesség és kontraszt könnyen állítható legyen, a monitor legyen könnyen és szabadon elfordítható, dönthetõ. Emellett külön monitorpolc vagy állítható asztal használatát is biztosítani kell.

Billentyûzet:

A billentyûzetnek is dönthetõnek kell lennie (és a monitortól különálló), hogy a használó kényelmes testtartást vehessen fel, ne fáradjon el a karja és a keze. A billentyûzet elõtt elég helyet kell biztosítani ahhoz, hogy a számítógép-kezelõ megtámaszthassa a kezét és a csuklóját. A billentyûzet felszínének fénytelennek kell lennie. A billentyûkön lévõ jeleknek egymástól könnyen megkülönböztethetõknek és a munkahelyzetbõl jól olvashatónak kell lenniük.

hirdetes

Munkaasztal, munkaszék:

A munkaasztal vagy munkafelület nem lehet fényvisszaverõ felületû és akkorának kell lennie, hogy biztosítsa a monitor, a billentyûzet, az iratok és a csatlakozó eszközök rugalmas elrendezését. Az asztalon állítható laptartót kell elhelyezni, amelyrõl kényelmesen lehet olvasni.

A munkaszéknek stabilnak kell lennie, ami biztosítja a használó könnyû, szabad mozgását és kényelmes testhelyzetét. További feltétel, hogy a szék magassága könnyen állítható, támlája pedig magasságában állítható és dönthetõ legyen, s a munkavállaló igénye szerint lábtámaszt vagy saroktámaszt is biztosítani kell.

Munkahelyi környezet:

A munkahelyet úgy kell megtervezni és méretezni, hogy a használónak legyen elegendõ mozgástere. Az általános, illetve helyi világításnak (lámpa) kielégítõ megvilágítást és megfelelõ kontrasztot kell biztosítania a képernyõ és a háttérkörnyezet között, tekintetbe véve a munka jellegét és a használó látási követelményeit is.

Meg kell elõzni a képernyõre és más munkaeszközre vetõdõ, zavaró tükrözõdést és fényvisszaverõdést, mégpedig úgy, hogy a munkaterem és a munkahely megtervezését össze kell hangolni a mesterséges fényforrások és mûszaki jellemzõivel. Ennek érdekében az úgynevezett képernyõs munkahelyet úgy kell megtervezni, hogy a fényforrások, világosra festett berendezési tárgyak vagy falak ne okozzanak közvetlen fényvisszaverõdést, és amennyire csak lehetséges, ne idézzenek elõ tükrözõdést a képernyõn. Az ablakokat igazítható takaróeszközzel kell ellátni.

Ügyelni kell arra is, a munkahelyhez tartozó berendezések okozta zaj ne zavarja a figyelmet és a beszédmegértést.

hirdetes

A munkahelyi hõmérsékletre is figyelni kell. Szakemberek szerint a legideálisabb hõmérséklet 21-23 fok. A számítógépet használó munkavállalót védeni kell a sugárzó és áramló hõhatásoktól és az asztal alatt hõt termelõ berendezésektõl is.

Szoftver:

A szoftver tervezése, kiválasztása, bevezetése és módosítása, a számítógépes munkafeladatok megtervezése során a munkáltatónak figyelembe kell venni a következõ elveket:

 • feleljen meg a feladatnak,
 • legyen könnyen használható,
 • semmilyen a munkavállaló teljesítményére vonatkozó mennyiségi vagy minõségi ellenõrzési lehetõséget nem szabad igénybe venni a dolgozók tudomása nélkül,
 • minden betût a magyar helyesírásnak megfelelõ formában jelenítsen meg a képernyõn és a nyomtatásban is,
 • a rendszerek a képernyõ elõtt dolgozóhoz alkalmazkodó formátumban és ütemben jelezzék ki az információkat,
 • alkalmazni kell a szoftver-ergonómia elveit,
 • a rendszerek biztosítsanak visszajelzést a munkavállalónak a teljesítményükrõl.

A jogszabály betartásának ellenõrzése

A rendelet elõírásainak betartását az ÁNTSZ területi szervei ellenõrzik. A helyszíni vizsgálatsorán jegyzõkönyvet vesznek fel, és amennyiben mulasztást tapasztalnak, határidõ tûzésével felszólítják a munkáltatót a hiányosságok pótlására. Amennyiben felszólítás ellenére sem alakítják ki a megfelelõ körülményeket, bírságot szabhatnak ki.

 ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

ISO

(International Standard Organization) Nemzetközi Szabványügyi Szervezet. ... Tovább

Tovább a lexikonra