notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit tegyünk az építési-bontási hulladékokkal?

hirdetes

Mit tegyünk az építési-bontási hulladékokkal?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az ISO 14001:2004 (MSZ EN ISO 14001:2005) számú szabvány szerinti Környezetközpontú irányítási rendszer kiépítése egyre fontosabbá válik a vállalatok életében. Szervezetünk a STandard-Team Kft. az elmúlt években 22 építõipari céget készített fel az MSZ EN ISO 9001:2001 számú szabványnak megfelelõen, s sokan most kezdik az ISO 14001 szerint rendszer átalakítását, ill. a két rendszer integrálását megoldani. Az építõipari cégek legtöbbje már rendelkezik ISO 9001 minõsítéssel, az áron, részszámlákon, elõleg kérelmen felül az ISO 14001 rendszertanúsítvány megléte dönthet. A tanúsítvány megszerzésével nem csak helyzeti elõnybe jutott már több felkészített építõipari cégünk, hanem sikerült a szervezeten belül a környezettudatos gondolkodásmódot is fejleszteni.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Mit tegyünk az építési-bontási hulladékokkal?

Egyre több építés, felújítás és az ezzel együtt járó bontás jelzi a hazai növekvõ életszínvonalat, de sajnos ez a hulladék mennyiségének növekedését is jelenti. Az építési-bontási hulladék általában nem veszélyes, tulajdonságait tekintve inert, hasznosítása különbözõ attól függõen, milyen anyagú a hulladék. Az építési-bontási hulladékok hasznosítására irányuló törekvések fõként a hulladéklerakási, valamint az ebbõl adódó környezetvédelmi és terület-felhasználási problémákra vezethetõ vissza és csak kisebb mértékben származnak nyersanyagellátási gondokból.

Magyarországi bontások

Magyarországon az épületek, utak és egyéb építmények bontásából, Átalakításából származó hulladékok hasznosítása lényegében megoldatlan. Másodnyersanyagként történõ hasznosításuk aránya jelenleg mintegy 2-3%. Ezek a hulladékok legtöbbször a települési hulladék-lerakókra kerülnek, rosszabb esetben illegálisan lerakva közvetlenül terhelik a környezetet.

Bontási hulladék

A földkitermeléssel járó föld- és mélyépítési munkáknál természetes eredetû ásványi anyagokból álló maradék keletkezik (homok, agyag, kavics, kõ vagy kõzetek), a közlekedési és a közterületi építésbõl, bontásból és karbantartásból döntõen beton, bitumenes kötésû anyagok és aszfaltok, valamint burkoló- és szegélykövek, az épületek, építmények építésekor, bontásakor, felújításakor kõ, tégla, beton, cserép, gipsz, csempe, homok stb. keletkezik. A bontási hulladék összetételét jelentõs mértékben befolyásolja az alkalmazott építési mód, az építmény kora és funkciója. A bontásoknál nemritkán veszélyes komponensek is – pl. festékmaradékok, azbeszt szigetelõanyag hulladékok – keletkezhetnek.

hirdetes

Inert hulladéklerakó

A lakosságnál keletkezõ építési- bontási hulladékok begyûjtésére, ha azok kisebb mennyisé-gûek (1 m3-nél kevesebb), célszerû a hulladékudvarokban megteremteni a feltételeket, míg az ennél nagyobb mennyiségeket külön megrendelt szolgáltatásként kell elszállítani. A kezelõtelepek közeli jövõben várható kialakításáig ez az egyébként hasznos másodnyersanyag az inert hulladéklerakókon kerül elhelyezésére.

Hazai célkitûzéseknek

A hazai célkitûzéseknek megfelelõen kiépülõ korszerû regionális hulladéklerakók megvalósítása és mûködtetése a települési hulladékgazdálkodás ráfordításainak jelentõs növekedését eredményezi. Ezért is van különös fontossága annak, hogy ezekre a létesítményekre csak a nem hasznosítható hulladékok kerüljenek (kapacitás-megtakarítás, élettartam-növelés). Egy 150 t/h teljesítményû gépsoron évente feldolgozható építési hulladékmennyiség mintegy 300-400 millió Ft lerakóhely beruházási igényt vált ki. A környezetkímélés, az igénybe nem vett földterület, valamint a hasznosítható másodnyersanyag és az ezáltal kiváltható ásványi kincs nemzetgazdasági értéke még ezen felül jelentkezik.

Építési törmelék

Az elkövetkezõ években az új autópályák, városi elkerülõ utak, kerékpárutak építéséhez évente mintegy 12-13 millió m3 ásványi anyagot (homok, kavics, zúzalék, zúzott kõ) használnak el. Ha ennek csak néhány %-át bontásból keletkezõ építési törmelékek (bontott aszfalt és beton) hasznosításával tudnánk helyettesíteni, a természeti környezetben okozott terhelést, valamint a lerakással járó ártalmatlanítási ráfordításokat nem számítva, nemzetgazdasági szinten több milliárd Ft megtakarítást lehetne elérni. Az építési-bontási hulladékok kezelésük után alkalmasak sportlétesítmények, sportpályák, játszóterek, kiskertek, parképítés, vízellátás hidrológiai védõterületei, tájrendezés céljára, területfeltöltésre, rekultivációra, útépítésekhez, ipari létesítmények alépítményeihez, parkok és közterületek alépítményeihez, attól függõen, hogy a kezelésük milyen tulajdonságú anyagokat eredményezett.

hirdetes

Hulladékok kezelése

Az építési-bontási hulladékok kezelése során meg kell oldani a begyûjtést és ellenõrzés mellett az esetleges veszélyes és nem hasznosítható hulladékokat külön kell válogatni. A hulladékot a feldolgozás során aprítani kell, a különbözõ szennyezõktõl fizikai tulajdonság alapján dúsító berendezésekkel (és kézi válogatással) meg kell tisztítani, továbbá rostaberendezésekkel méret szerint frakciókra kell bontani.

Mobil feldolgozó üzem

Célszerû mobil feldolgozó üzemet telepíteni a feldolgozandó építési-bontási hulladékok keletkezési helyének közelébe, amely a hulladékok szállítási költségeinek jelentõs csökkenésével jár. Elõnyei: alacsony telepítési költség, lehetséges az áttelepítésre, egyszerû az engedélyezési eljárás a mûködtetéshez, a hulladékok szállítási költségei kicsik, a terület elõkészítése nem igényel nagy ráfordítást, az energiaellátás a gép áramfejlesztõjérõl is lehetséges, a berendezés bérbe is adható.

Regionális létesítmények

Az építési-bontási hulladékok feldolgozására szolgáló regionális létesítményeket, figyelembe véve a hazai realitásokat, elsõsorban a fokozatosan kiépülõ, korszerû mûszaki védelemmel ellátott regionális hulladéklerakókhoz csatlakoztatva célszerû telepíteni.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

globális marketing

A differenciálatlan marketingstratégia speciális esete, melynek keretében a vállalat azonos... Tovább

ISO 9001

MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány AZ ISO 9001 egy nemzetközi szabvány. A szabvány alapján... Tovább

Tovább a lexikonra