notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Véget ért az országos influenzajárvány

hirdetes

Véget ért az országos influenzajárvány

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Véget ért az országos influenzajárvány, azonban helyi járványokra még lehet számítani - mondta Molnár Zsuzsanna epidemiológus fõorvos. Több, mint nyolc hétig tartott és több mint negyedmillió ember fordult miatta orvoshoz.

Az országos influenzajárvány hivatalosan véget ért. Ezt az ÁNTSZ szakemberei jelentették be, az elõzõ héten ugyanis országszerte 10, néhol 60 százalékkal kevesebb a beteg.

Helyi járványok lehetnek


„Három régióban van még országos küszöb felett a megbetegedések gyakorisága. Helyi járványokra, közösségekben elõforduló influenzaszerû megbetegedésekre azonban a továbbiakban is számítani kell” – mondta Dr. Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemológiai Központ járványügyi osztályvezetõ fõorvosa.

Nyolc hét


A betegek kevesebb mint egyharmada volt gyermek, 40 százalékuk a 15-34 éves korosztályból került ki és 5 százalék volt a 60 évesnél idõsebbek aránya. Molnár Zsuzsanna elmondta, a járvány nyolc hete alatt 253 ezren mentek orvoshoz influenzás tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok mind az influenza A, mind B vírusát kimutatták.
hirdetes

Szövõdmények lehetnek


Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetõ fõorvosa arról számolt be, hogy a levonulóban lévõ járványnál a szövõdmények emelkedésére lehet számítani, valamint az évszakhoz képest enyhe idõjárás is kedvez a vírusnak.

A védettség


Szolnoki István, az Országos Tisztifõorvosi Hivatal fõosztályvezetõ-helyettese elmondta: Európa 11 országában volt járvány, általában közepes aktivitással. Hozzátette, az Európában izolált vírusok egyre nagyobb része egy olyan B vírus, amely ellen a hazai oltóanyagban nincs ellenanyag, azonban a Magyarországon használt oltóanyagok úgynevezett keresztvédettséget adnak. Az 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag 80 százalékát felhasználták.
hirdetes

Európában megjelent az influenza B vírus


Az idei magyarországi influenzajárvány intenzívebb volt, mint a tavalyi, de hamarabb véget is ért. Míg itthon idén az influenza A vírusa okozott járványt, Spanyolországban a B-vírus okoz megbetegedéseket. Nem kizárt, hogy hamarosan ez is megjelenik Magyarországon. A korábban beadott oltások egy másik típusú B-vírustól védenek, de a szakember szerint ettõl függetlenül hasznosak.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

irányítási rendszer

rendszer politika és célok megfogalmazásához, valamint a célok eléréséhez ... Tovább

fokozat

azonos funkcionális rendeltetésû termékek, folyamatok , vagy rendszerek kategóriája... Tovább

Tovább a lexikonra